Industria are nevoie de inovatii: tubulatura PP-RCT este standardul global in instalatii de alimentare cu apa

Țevile realizate din material termoplastic, în speță din polipropilenă copolimerizată aleatoriu (PolyPropylene-Random PPR), au început a fi utilizate acum mai bine de 30 de ani. Aceste țevi au fost utilizate în principal în cadrul instalațiilor de alimentare cu apă rece și caldă și de încălzire.

Materialul PP-RCT (PolyPropylene-Random Crystallinity Temperature) polipropilenă copolimerizată aleatoriu la temperatura de cristalizare este o clasificare a noii generații de material PPR. Acest material PP-RCT a fost introdus pe piață de firma Borealis în anul 2004, identificându-și gama drept RA7050.

Clasificarea PP-RCT a fost introdusă în standardul EN ISO 15874 în anul 2013, acesta fiind standardul global utilizat pentru instalații de alimentare cu apă caldă și rece realizate din polipropilenă.

Foto: PP-RCT, producător: Bänninger Kunststoff Produkte GmbH, GERMANIA

PP-RCT este polipropilena copolimerizată aleatoriu care are o cristalizare specială, ea asigurând o rezistență îmbunătățită la presiune, în special la temperaturi ridicate. Încercările de presiune, realizate în conformitate cu standardul ISO 9080 și derulate asupra țevilor executate din PP-RCT au dovedit faptul că acestea au o durată de funcționare de 50 de ani la temperatura de 70°C aferent CRS70°C, 50 ani = 5 MPa, comparat cu CRS70°C, 50 ani = 3,15 MPa pentru materialul standard PPR.

Aceste calități permit materialului PP-RCT să îmbunătățească performanța și competitivitatea producătorilor de PPR și să ofere avantaje atât proiectanților, cât și utilizatorilor finali. Prin utilizarea PP-RCT-ului în cadrul proiectului tehnic aferent instalațiilor, instalația astfel realizată are performanțe mult mai bune decât performanțele instalației realizate din PP-R normal:

  • Clasa de presiune mai mare pentru aceeași dimensionare
  • Capacitate hidraulică mai mare pentru același diametru
  • Greutate mai mică (între 14% si 25%) pentru țeava din PP-RCT față de țeava din PP-R
  • Procent mai mare de țeavă la dimensiune mai mică utilizat în instalații (procentul depinde de proiectul tehnic specific)
  • Sistem eficient din punct de vedere al costurilor, ca urmare a dimensionării benefice

Avantajele tubulaturii PP-RCT: debit ridicat, presiuni și temperaturi de lucru crescute – toate acestea la o greutate redusă.
Noile țevi de presiune produse de Bänninger Kunststoff Produkte GmbH, GERMANIA reprezintă rezultatul unor cercetări desfășurate de-a lungul a mai mulți ani pentru dezvoltarea unor țevi din polipropilenă mai sigure și mai eficiente pentru aproape toate tipurile de fluide.
Având ca principal avantaj rezistența la temperaturi înalte și pe durate mari de timp – până la 100 de ani – sistemul de țevi BAENNINGER din PPRCT este soluția optimă pentru instalații durabile.

Sistemul de țevi BAENNINGER DIN PP-RCT constă din:

  • Țevi cu inserție: Climatec | Watertec | Stabi
  • Țevi fără inserție: PN20 | PN16

Înființată în anul 2002, ca agenție pentru România a firmei germane Bänninger Kunststoff- Produkte GmbH, Baenninger Systeme Romania vă oferă o gamă completă de fitinguri și tubulatură din materiale termoplastice, indiferent de domeniul dvs. de activitate: infrastructură –alimentări cu apă sau gaz, instalații în construcții, instalații în industrie.


Ne puteți găsi la sediul nostru din Baia Mare, Str. Margeanului, nr. 32A, jud. Maramureș sau prin accesarea adreselor site-urilor noastre: www.bsr.ro și www.ppr-verde.ro pentru a descoperi gama noastră completă de fitinguri și țeavă din material termoplastic.