Solutii impotriva pierderilor de apa din retelele de canalizare

Pierderile de apa uzata din reteaua de canalizare, din cauza exfiltratiilor datorate neetanseitatii imbinarilor si a caminelor traditionale de beton, sunt nocive din cel putin doua considerente:

  • Exfiltratiile de apa uzata in sol si implicit in panza freatica reprezinta un factor ecologic negativ
  • Unde exista exfiltratii, automat apare si fenomenul infiltratiilor de apa freatica in retea, ceea ce pe langa faptul ca mareste volumul de apa ce trebuie transportat si tratat, de regula cauzeaza si surparea infrastructurii in perimetrul infiltratiilor.

Aceste neconformitati se vor elimina treptat si datorita faptului ca cerintele standardelor europene referitoare la etanseitate, influenta crescanda a factorilor ecologici si implementarea materialelor si tehnologiilor moderne, indruma investitorii să apeleze la sisteme termo-plastice, atat in privinta tubulaturii de canalizare, cat si pentru caminele de inspectie si de vizitare la realizarea  retelelor de canalizare.

Unii investitori sunt inca reticienti in privinta utilizarii caminelor confectionate din materiale termo-plastice, mai ales din cauza experientelor negative acumulate cu ocazia utilizarii unor produse similare neperformante.

De ce ar trebuie să alegem o astfel de solutie?

  • Constructii cu un design compact
  • Solutii de proiectare care îndeplinesc toate cerintele, permitand proiectantilor sa aleaga cea mai potrivita configuratie la proiectarea unei reteletele de canalizare
  • Oportunitatea asamblarii usoara si rapida, la fata locului  
  • O gama larga de oferte
  • Economie de timp si bani
  • Conectare simpla la reteaua de canalizare existenta
  • Materiale de ultima generatie, de inalta calitate
  • Costuri de exploatare reduse si durata lunga de viata
  • Adancime mare de instalare
  • Stabilitate si fiabilitate
  • Rezistenta indelungată la fluide agresive
  • Nivel de zgomot redus
  • Standardele de referinta aplicabile, definesc cerintele minime de calitate ale produselor si garanteaza compatibilitatea produselor realizate de la diferiti producatori. Garanteaza pentru toate partile interesate: designeri, ingineri, arhitecti, constructori, autoritati de control si altele ca produsul pe care il folosesc indeplineste performanta prescrisa si poseda toate calitatile necesare pentru a permite exploatarea pe termen lung

Un astfel de material de top, utilizat la realizarea caminelor termo-plastice, de ultima generatie este polipropilena blockpolimer (PP-B), copolimerizata in bloc, care contine in lantul macromoleculei sectiuni intregi de molecule de etilena (pe total intre 8 si 10% in greutate), intercalate intre sectiuni de molecule de propilena.

Se utilizeaza cu precadere la fabricarea sistemelor de canalizare ingropate, datorita rezistentei foarte bune la impact, chiar si la temperaturi scazute. Este un material nepolar, aproape insensibil la actiunea solventilor; prin urmare nu se preteaza la imbinarea cu adeziv; in schimb, se comporta perfect in cazul sudurii prin topire, adica polifuziune sau sudura cap la cap. Rezistenta chimica este foarte buna, datorita caracterului nepolar, insa nu rezista la acizii oxidanti, cetone, petrol, hidrocarburi aromate sau clorurate. Radiatia ultravioleta produce efectul de foto-oxidare in cazul expunerii indelungate, insa normele in vigoare nu impun utilizarea de aditivi impotriva actiunii acesteia. Din punct de vedere termic, domeniul temperaturilor de utilizare este cuprins la modul general intre 0ºC si +80 ºC.

Camine de inspectie si de vizitare modulare, injectate cu perete structurat, din PP-B

Standardul de referinta pentru aceste camine este EN 13598, Part. 1 pentru camine de inspectie cu adancimea de max. 1,25m si Part. 2 pentru camine de inspectie si vizitare amplasate in zone cu trafic si adancimi de pozare de max. 6m.Pentru caminele de inspectie si de vizitare,cu inaltimea peste 1,25m, standardul EN 13598-2 prevede ca rigiditatea inelara a inaltatorului sa fie de cel putin 2 kN/m².

Baza acestor camine se testeaza pentru stabilitate si etanseitate la vacuum de 0,3 bar, intr-o proba de lot de100 de ore si din punct de vedere al integritatii structurale printr-o proba de presiune de tip, de 1000 de ore, la cel putin 0,2 bar. Totodata sunt realizate si inspectiile de tip, de catre un Laorator independent, prevazute de Regulamentul UE 305/2011, adoptat prin HG668/2017.

Caminele de vizitare, care au diametrul interior de cel putin 800mm si permit accesul personalului de interventie se realizeaza , in structura modulara ce se asambleaza la locul de montaj. Conform normelor de siguranta, aceste camine sunt prevazute cu scari cu trepte pentru facilitarea accesului; treptele rezista unei sarcini verticale de min. 2 kN.

Avantajele caminelor modulare, cu perete structurat :

  • posibilitatea realizarii bazelor cu o diversitate foarte mare din punctul de vedere a unghiurilor de conectare la retea (dispunerea stuturilor de conectare) si dupa caz existenta si a unor solutii de conectare in situ (gaurire cu carota si cu mansete EPDM in situ)
  • bazele sunt realizate cu o configuratie corespunzatoare a chinetei, dimensiunilor si dispunerii intrarilor si iesirilor, cea ce impiedica formarea depunerilor de mal si avantajeaza procesul de autocuratire; sunt rezistente la forta de ridicare a apelor freatice (predimensionarile sunt realizate pentru o coloana de apa =7metri)
  • inaltatorul cu perete structurat are o rigiditate inelara mult peste cea prevazuta de standardul de referinta (>4kN/mp) si datorita nervurilor exterioare contracareaza forta de ridicare a apelor freatice (nu necesita lestare suplimentara pana la o inaltime a apei freatice de 5metri)
  • sunt 100% etanse si au o durata normata de viata de minim 50 ani
  • utilizarea sistemului de telescopare, pentru reglarea capacului caminului la cota terenului
  • utilizarea gulerului pentru descarcarea sarcinilor dinamice (de trafic) de pe corpul caminului,care se vor descarca prin intermediul acestuia in sol

Articol realizat de de Ing. László Jancsó