Petawatt Energia – Sfaturi pentru alegerea panourilor fotovoltaice potrivite

Petawatt Energia  oferă un mod profesionist de comercializare on-line a unei game complete de echipamente și accesorii necesare pentru realizarea sistemelor fotovoltaice industriale și rezidențiale, plecând de la proiecte fotovoltaice de mici dimensiuni și ajungând până la implicarea în oricare din etapele realizării unui parc fotovoltaic.

Vă invităm să citiți principalele sfaturi pentru alegerea panourilor fotovoltaice, dar și ce capcane trebuie evitate, într-un interviu acordat de Flavius Iliescu, reprezentant Petawatt Energia:

Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția panourilor fotovoltaice pentru zone rezidențiale?

  • Achiziționarea unor panouri de la producători cu istoric neconfirmat, puterea panourilor trecută pe etichetă fiind diferită de puterea reală. Practic se lipesc niște etichete care figureaza o putere mai mare față de puterea reală a panourilor. Acestea au intrat în piață după apariția instalatorilor agreați de AFM, din dorința acestora de a-și maximiza profiturile.
  • Instalarea unor panouri de puteri foarte mari în zona de rezidențial (gama 450W, 550W) pe structuri prost dimensionate din punct de vedere a regulilor de rezistență. Această greșeală este frecventă atunci când se ia în considerare părerea unor persoane fără calificări, expusă pe forumurile și paginile existente pe facebook. În mod normal ar trebui să fie recomandate panouri cu putere de 370-380W, cu dimensiuni mai mici, în gama de mărime 1750 x 1100 mm.
  • Colaborarea cu firme necalificate, fără experiență. Odată cu creșterea în popularitate a panourilor fotovoltaice, au apărut pe piață persoane care activează în domeniu fără a-l stăpâni sau a avea cunoștințele necesare. Panourile fotovoltaice nu pot fi vândute fără a ține cont de sistemul în ansamblu, deoarece ele trebuie recomandate în funcție de tipul invertoarelor alese.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă a panourilor fotovoltaice?

  • Programele de stat. Nu recomandăm achiziționarea panourilor prin programele de stat dacă nu puteți avea un control asupra calității.
  • Platformele nespecializate. Evitați achiziționarea de echipamente din platformele nespecializate care vând o varietate mare de produse sau de la firme fără tradiție în domeniu.
  • Verificarea disponibilității de stoc. 90% din firmele prezente în on-line nu au stocuri și fac promisiuni pe care nu le pot respecta.

Care sunt principalele mituri despre panourile fotovoltaice care nu sunt adevărate în totalitate?

  • Politica de promovare a „energiei verzi”. Există în prezent o procedură impusă și o serie de taxe care, din perspectiva producătorilor și a furnizorilor, nu sunt justificate în totalitate. De ce? Deoarece presupun achitarea unor taxe prohibitive, în avans, către niște OTR-uri (Organizații de Transfer de Responsabilite) – cu formă juridică de organizare de tip ONG, cu promisiunea că acestea vor recicla panourile peste 30 de ani, cât e durata lor de funcționare, generând între timp importuri de DEEE-uri (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice). Acest lucru a transformat România în cel mai mare procesator și importator de deșeuri din UE, altfel aceștia neputând să își atingă obiectivele. Important de menționat este că cea mai mare parte a componentei unui panou este în sine materia primă reciclabilă, aluminiu și siliciu. Astfel, în România nu există posibilitatea de a refolosi materialele, neavând capacitate de producție în țară pentru panouri fotovoltaice.
  • Durata de viață. Foarte mulți neprofesioniști au instalat panouri fără să respecte chestiuni elementare privind ventilarea acestora odată montate pe acoperiș, generând o deteriorare mult mai rapidă în timp.
  • Oricine poate instala panouri fotovoltaice. Această mentalitate este foarte nocivă, ducând la un procent foarte mare (peste 50%) de instalații realizate în afara unor reguli de bază. La fel cu instalațiile făcute pe hale și parcuri, când prețul a primat și nu au fost cerute listingurile cu datele măsurate de producător la ieșirea panourilor din fabricație, procedură fără de care în țările civilizate niciun investitor nu și-ar cheltui banii.
  • Implicarea statului într-o piață liberă, respectiv a AFM-ului, care nu a făcut altceva decât să distorsioneze prețurile și să favorizeze anumite companii. Practic orice companie odată înregistrată cu mai multe dosare în programele AFM, nu trebuia să mai muncească pentru a lua bani,  împărțind mai departe lucrările altora. Foarte multe firme mari, chiar și furnizori de energie consacrați, au recurs la această practică.