Cum se face curățarea și igienizarea profesională a aparatelor de aer condiționat?

De ce trebuie curățat aparatul de aer condiționat?

ASIGURAREA CALITĂȚII AERULUI RESPIRAT – Sistemul de climatizare dezvoltă în interiorul lui un microclimat umed, favorabil dezvoltării bacteriilor și ciupercilor care pot conduce la afectarea sănătății. Algele și mucilagurile care apar în sistemul de evacuare a condensului generează mirosuri neplăcute la pornirea echipamentelor de aer condiționat. Alături de acestea, praful și alți agenți alergogeni depuși pe filtrele aparatelor, pot altera calitatea aerului respirat.

REALIZAREA DE ECONOMII ÎN EXPLOATARE – Aparatele de aer condiționat care au filtrele și radiatoarele murdare ajung să aibă o eficiență cu peste 20% mai mică, dar consumă la fel de mult. De asemenea, trebuie avut în vedere că un radiator murdar va solicita mai mult ventilatorul, fapt care va conduce la o durată de viață mai mică a acestuia.
Costurile generate de consumul electric al unui aparat de aer condiționat murdar, respectiv pentru repararea echipamentelor ca urmare a unor defecțiuni produse de exploatarea acestora în condiții improprii, sunt mult mai mari decât cele implicate de întreținerea lor prin curățare și igienizare.

În concluzie, este necesar și foarte sănătos să se efectueze în mod periodic şi preventive igienizarea completă a instalaţiilor de aer condiţionat prin curăţare şi dezinfectare cu solutii chimice profesionale. CHEMSTAL vă pune la dispoziție o gamă de produse deosebit de eficiente, dedicate acestor operațiuni. 

Igienizarea aparatelor de aer condiționat de uz casnic

1.Curățarea depunerilor de praf și mizerie
CLIMANET SPRAY
Detergent spumogen pentru curățarea radiatoarelor lamelare ale aparatelor de aer condiționat sau altor echipamente. Elimină eficient depunerile de praf și mizerie chiar și de natură organică (musculițe,etc).
Mod de utilizare: pulverizați direct pe zona de curățat. Spuma rezultată va penetra în locurile murdare și nu necesită clatirea cu apă.

2. Eliminarea micro-organismelor dăunatoare sănătății
CLIMASAN SPRAY
Detergent igienizant, deodorant, plăcut parfumat, cu acțiune eficientă pentru filtrele aparatelor de aer condiționat auto, rezidențiale sau din spațiile comerciale și de birouri.

Mod de utilizare: înainte de folosirea produsului, se recomandă spălarea aparatului cu CLIMANET. Acțiunea puternică a CLIMASAN-ului garantează         eliminarea virușilor, bacteriilor și asigură un miros plăcut.

3. Prevenirea formării de mucus urât mirositor 
CLIMATAB
Pastile igienizante pentru prevenirea fenomenelor de descompunere și formarea de alge și mucilaguri urât mirositoare și dăunătoare sănătății care pot înfunda instalația de evacuare a condensului.
Mod de utilizare:puneți pastila în canalul de preluare a condensului, cât mai departe de evacuare. Pentru aparatele de până la 12000 BTU, este recomandat să folosiți o pastilă la 15-20 zile.

Curățarea și verificarea instalațiilor de climatizare comerciale

1. Curățarea și dezinfectarea cu ioni de argint a unităților interioare de climatizare
CLEANEX Clima Ag
Agentul de curățare cu acțiune antibacteriană este destinat uzului profesional pentru curățarea și dezinfectarea aparatelor de aer condiționat, ventiloconvectoare și chillere. Produsul are eficiență mare în curățarea tuturor tipurilor de murdarie agresivă (praf, nicotină, grăsime) precum și în dezinfectarea și tratamentul bactericid asupra microorganismelor, bacteriilor și mucegaiurilor eliminând totodată și mirosurile neplăcute. Produsul conține argint coloidal cu puternic efect antibacterian.
Mod de utilizare: Soluția, gata preparată pentru curățări grele sau diluată cu apă 1:1 pentru curățări normale, se aplică prin pulverizare pe elementele ce necesită curățare și dezinfectare (vaporizatoarele spliturilor, filtrele lor, condensatoare lamelare și, inclusiv, carcasele aparatelor). Soluția se lasă să acționeze până la 10 minute, apoi, fie se clătește cu apă la presiune scăzută de pe filtrele și condensatoarele spliturilor externe fie se pornește aparatul de aer condiționat în regim de răcire caz în care, eliminarea soluției și a murdăriei vaporizatorului se face prin colectorul și tubul de evacuare a condensului.

2. Curățarea și dezinfectarea instalațiilor de climatizare industriale
CLEANEX Clima PLUS
Agentul de curățare superconcentrat cu acțiune antibacteriană este destinat uzului profesional pentru curățarea și dezinfectarea instalațiilor de climatizare: aparate de aer condiționat, ventiloconvectoare și chillere. Produsul are eficiență mare în curățarea tuturor tipurilor de murdarie agresivă (praf, nicotină, grăsime) precum și în dezinfectarea și tratamentul bactericid asupra microorganismelor, bacteriilor și mucegaiurilor.
Mod de utilizare: Se prepară soluție în concentrație de 3% – 5% pentru curățări normale sau până la maxim 10% pentru curățări grele. Soluția se aplică prin pulverizare pe elementele ce necesită curățare și dezinfectare: vaporizatoare lamelare ale spliturilor sau ventiloconvectoarelor, filtrele lor, condensatoare lamelare și, inclusive, carcasele aparatelor. Soluția se lasă să acționeze până la 10 minute, apoi fie se clătește cu apă la presiune scăzută (filtrele și condensatoarele spliturilor externe sau chillerelor) fie se porneste instalația de climatizare în regim de răcire caz în care eliminarea soluției și a murdăriei de pe vaporizatoarele spliturilor sau ventiloconvectoarelor se face prin colectorul și tubul de evacuare a condensului.Se recomandă curățarea și igenizarea instalațiilor de climatizare la fiecare început de sezon cald (primăvara) sau rece (toamna).

Spray-urile de curățare și întreținere a aparatelor de aer condiţionat din gama CHEMSTAL au fost selecţionate şi testate în parteneriat cu specialiștii companiei italiene FACOT CHEMICALS, atât în aplicaţii industriale, cât şi casnice şi acoperă întreaga gamă de probleme de igienizare a acestui tip de instalaţii. Expertiza de peste 50 ani a acestora in domeniul productiei de aditivi tehnici reprezintă garantia unor soluții practice și eficiente.