Cum construiesti o casa eficienta energetic?

Imbunatatirea eficientei energetice este ceva spre ce trebuie sa tindem, fie ca e vorba de constructia unei case noi sau renovarea unei case deja existente. Uniunea Europeana ne obliga deja printr-o directiva ca pana in 2020 toate constructiile noi sa aiba consum de energie aproape egal cu 0. Asadar, casele noi ale viitorului vor fi toate eficiente energetic. Dar cum poti obtine un nivel maxim de eficienta?

eficienta-energetica

Totul incepe inca de la proiectare, cand trebuie luate o multime de decizii si facute numeroase alegeri:

 • Ce suprafata va avea casa
 • Cum va fi compartimentata
 • Cum se va face alimentarea cu energie electrica
 • Ce sistem de incalzire va fi instalat
 • Cum va fi mentinuta o temperatura optima pe timp de vara
 • Cum se face alimentarea cu apa
 • Ce materiale se vor folosi

O planificare atenta si raspunsurile la toate aceste intrebari pot duce la marirea confortului intr-o casa nou construita, dar si la reducerea cheltuielilor cu utilitatile, fara a afecta nivelul de trai.

Conform CEZ Romania, a avea o casa eficienta energetic inseamna:

 • Economie de bani pe consumul ┬áde curent electric si incalzire
  O casa mai confortabila si adecvata traiului de zi cu zi
  Contributie importanta la protejarea mediului inconjurator

Sfaturi pentru construirea unei locuinte cu grad ridicat de eficienta energetica:

PLANIFICARE. Inainte de a incepe, discutati cu experti in domeniu: arhitecti, constructori, designeri de interior. Banii cheltuiti in aceasta faza va vor aduce extrem de multe beneficii ulterior. Discutati cu prietenii, cu colegii care au trecut de curand printr-o renovare sau construire de casa. Experienta lor este foarte valoroasa, astfel aveti posibilitatea de a nu repeta greselile altora. Consultati reviste de specialitate pentru idei. Cu siguranta va veti inspira din povestile altora.

Faceti o evaluare energetica a casei, chiar daca este in faza de proiect. Evident, evaluarea va trebui sa fie facuta de un specialist. Astfel, va veti putea da seama care sunt punctele critice de pierdere energetica ale casei. Cand spunem ÔÇŁpierdere energeticaÔÇŁ ne referim, cel putin, la pierderile de caldura, energie electrica si apa. Ceea ce inseamna ca veti sti care sunt sursele principale de pierdere energetica si le veti putea elimina. Luati in considerare solutiile simple si ieftine, dar planificati si investitiile care va vor aduce economii si confort.

INFORMARE CU PRIVIRE LA CERINTELE LEGALE. In mod normal, proiectantul casei trebuie sa va aduca la cunostinta care sunt toate cerintele legale necesare pentru construirea unei case. In cazul in care vreti numai sa renovati, este bine sa va informati la autoritatile locale daca aveti obligatii legale de respectat. Tineti minte: necunoasterea legii nu va scuteste de consecintele nerespectarii acesteia.

POZITIONAREA INTELIGENTA A CASEI. O pozitionare inteligenta a casei pe parcela de pamant va va permite sa folositi soarele de iarna si racoarea verii, economisind astfel bani pentru incalzirea si racirea locuintei. Tineti cont de cele patru puncte cardinale si care sunt avantajele pozitionarii casei in functie de acestea. Incercati sa pozitionati incaperile cele mai locuite spre nord.

CASA ADECVATA NEVOILOR NU DORINTELOR ADUCATOARE  DE RISIPA. Atunci cand incepeti sa construiti o casa e bine sa evaluati corect necesitatile familiei dumneavoastra. Daca veti constata ca aveti nevoie de mai mult spatiu, discutati cu proiectantul Pana sa-l extindeti pe cel existent, vedeti daca nu il puteti reorganiza. A construi o casa prea mare inseamna ca efortul financiar ulterior, pentru intretinerea acesteia, sa fie foarte mare. Risipa de spatiu inseamna risipa de bani.

ALEGEREA DE ELECTROCASNICE EFICIENTE ENERGETIC. Electrocasnicele consuma aproximativ 30% din consumul lunar de energie electrica. De aceea, alegerea electrocasnicelor este extrem de importanta. La fel de importanta este utilizarea adecvata a acestora. Utilizate corect, se pot economisi bani.

Cel mai simplu exemplu este cel de utilizare al masinii de spalat. Daca spalati cu apa mai rece, de exemplu la 30 de grade C, puteti economisi de cel putin 5 ori mai mult curent electric decat daca spalati la o temperatura de 50de grade C.

ALEGEREA DE MATERIALE EFICIENTE ENERGETIC. Atunci cand alegeti materialele de constructie, indiferent daca renovati sau construiti o casa, trebuie sa tineti cont ca acestea va vor influenta confortul si calitatea vietii, dar vor influenta si costurile ulterioare de mentenanta

Sursa articol