Iluminatul arhitectural va fi studiat în primul oraș european cu străzi iluminate electric: Timișoara

O construcție cu adevărat frumoasă se face remarcată cu ușurință pe timp de zi, când lumina naturală poate să îi pună în valoare detaliile, formele și ornamentele care o fac specială. Însă, odată cu lăsarea întunericului, acestea devin invizibile în razele slabe de lumină oferite de iluminatului stradal. Chiar și spațiile publice pot prinde viață seara și lasă o impresie mai puternică dacă sunt dotate cu instalații de iluminat. În ultimele decenii am început să înțelegem iluminatul arhitectural la adevărata lui valoare, iar acum dorința este de a ne perfecționa și a pregăti generațiile noi de designeri să realizeze instalații de iluminat cu adevărat remarcabile.

Poate că deloc întâmplător, ideea de introducere a specializării de design de iluminat arhitectural a fost inițiată chiar în primul oraș din Europa cu străzi iluminate electric – TIMIȘOARA. Această specializare ar urma să formeze, în premieră națională, arhitecți care să valorifice potențialul unei clădiri cu ajutorul instalațiilor de iluminat.

iluminat-arhitectural-budapesta

(sursa foto: eskipaper.com)

Ideea îi aparține Alexandrei Maier, asistent universitar la Universitatea Politehnică din Timișoara: Acest curs de iluminat este necesar, cererea vine și din partea lor, din partea studenților. Momentan, proiectele de iluminat se realizează de producătorii de aparate de iluminat și de inginerii care colaborează cu aceștia și mi se pare că lipsește cu desăvârșire partea creativă în acest proces de a da viață clădirilor prin iluminat.

iluminat-arhitectural-blue

(sursa foto: seratechnologies.com)

INSTAL FOCUS aplaudă această inițiativă  care, sperăm noi, se va reflecta în anii următori în renovarea clădirilor vechi, punerea în valoare a celor noi sau amenajarea originală a spațiilor publice și statuilor.

Mai avem de învățat la capitolul iluminat arhitectural, insa suntem foarte buni la descoperirea santierelor care au nevoie de instalații de iluminat care să le pună în valoare.

Iar produse pentru instalații de iluminat găsiți pe ARHISPEC! 

Sursa articol