Dorin Fleseriu, Delphi Electric: „Pretul gazelor a crescut in ultima vreme si conform calandarului de scumpiri va avea o crestere de aproape 100% pana in 2020, fata de prezent”.

Dorin Fleseriu, Delphi Electric:

„Pretul gazelor a crescut in ultima vreme si conform calendarului de scumpiri va avea o crestere de aproape 100% pana in 2020, fata de prezent”.

Adevarata problema cu care ne confruntam este data de faptul ca romanii consuma de 2,5 ori mai multa energie decat media Uniunii Europene, tocmai din cauza sistemelor de incalzire ineficiente.

Am vrut sa aflam mai multe informatii despre energia electrica si am stat de vorba cu d-l Dorin Fleseriu, Director General Delphi Electric.

Domnule Dorin, ce parere aveti despre piata incalzirii electrice la momentul actual?

In acest moment, mai putin de 5% dintre consumatori se incalzesc pe energie electrica, la mare distanta de standardele catre care tintim. Incalzirea electrica, in gen incalzire-in-pardoseala eral locuinta 100% electrica, are un viitor promitator in Romania.

Tara noastra este exportator net de energie electrica. Per total, la ora actuala producem mai mult decat putem consuma. Cu toate acestea, sub 5% dintre consumatori se încalzesc electric, procent in crestere, dar inca foarte mic în comparatie cu tari din vestul Europei, cum ar fi Franţa, unde procentul trece de 50%. La o pondere atat de mica, nu cred ca este un pericol pentru retele, mai putin in regiunile mai izolate sau unde retelele sunt vechi si subdimensionate.

Care este principala bariera cu care va confruntati atunci cand ne referim la energia electrica?

40% din energia electrica produsa in Romania este energie regenerabila (hidro, eolian, solar), care nu produce emisii de CO2. Problema ramane inca preţul final al energiei electrice, destul de ridicat la noi, pentru ca desi costul de productie a scazut constant in ultimii ani, consumatorii mici si mijlocii nu resimt asta in facturi. Acestia inca folosesc un sistem cu tarif reglementat, in care jumatate din pret este adaosul distribuitorului si transportatorului de electricitate.

Ne puteti da un exemplu de implementarea cu succes a energiei electrice in cadrul unui proiect?

Voi trata cazul unei hale de depozitare de aproximativ 500 metri patrati, cu inaltimea de 7 metri. Deoarece aerul cald urca mereu in tavan era mereu frig la nivelul solului, aerotermele ridicau mult praf, iar costurile cu încalzirea erau foarte mari. Am optat pentru un sistem de incalzire radianta (in infrarosu) cu panouri ECOSUN S, speciale pentru aplicatii industriale. Plasate la 3,5 metri, incalzesc doar persoanele si corpurile din jur, si doar zonele cu activitate sau spatiile de munca. Pierderile s-au redus cu 30-40%, nemaifiind aer cald in zona inalta a halei, iar circulatia prafului a incetat, lucru important pentru un depozit de birotica şi papetarie. Garantia produselor este de cinci ani, investitia a fost de aproximativ 15 euro + TVA/metru patrat, cu amortizarea in 4-5 ani. Daca proprietarul decide sa-si largeasca hala sau chiar sa se mute, noi panouri pot fi adaugate sau mutate si repozitionate, dupa necesitati.

Ce rol au arhitectii in promovarea produselor dvs.?

Arhitectii, care, nefiind familiarizati cu acest sistem, au o teama sa-l incerce sau sa-l recomande. Totusi in ultimii noua ani de cand activam pe piata din Romania, lucrurile s-au schimbat in bine. Totodata, este loc si de mai bine. Arhitectii si ingineri tineri au intrat in contact cu noi si au implementat cu succes sistemele Delphi de incalzire si energie regenerabila. Suntem activi pe piata si in media, prezentam avantajele si beneficiile acestor solutii.

Cum vedeti tendinta de migrare spre energia electrica?

Tendinta de migrare spre electric este data atât de faptul ca sursele conventionale (gaz, petrol, carbune) sunt epuizabile si mai devreme sau mai tarziu va trebui sa ne descurcam fara ele, dar mai este accentuata de un fapt: industria auto migreaza încet, dar sigur, catre automobilul electric.

Articol scris in colaborare cu d-l Florin Fleseriu, Director General Delphi Electric.