Solutiile IoT Schneider Electric au transformat o fabrica veche din Cluj-Napoca intr-o cladire de birouri certificata BREEAM – cel mai inalt calificativ pentru cladirile verzi

Schneider Electric, liderul transformarii digitale a managementului energiei si automatizarii, a asigurat solutiile tehnice pentru transformarea fostei fabrici de confectii clujene Flacara in prima cladire din Romania care a obtinut cel mai inalt nivel de evaluare, conform criteriilor standardului international BREEAM: cladirea de birouri Binarium.

Prin intermediul partenerului EcoXpert- Terabit S.A. din Cluj-Napoca, Schneider Electric a furnizat solutiile sale de curenti tari (tablouri electrice smart, baterie de compensare, bare capsulate verticale, bare capsulate orizontale, bare de iluminat cu comunicatie), sisteme pentru centre de date (rack-uri, UPS, unitati de climatizare in row, chiller IT, bare capsulate si tablou de distributie, sistem de monitorizare DCIM) si sistemul BMS Ecostruxure Building Operation.Solutia BMS integreaza 6 servere de automatizare distribuite, peste 550 butoane si senzori pe protocol de comunicatie KNX, 32 Interfete Dali, peste 30 de automate cu functii de variatie flux luminos, control jaluzele exterioare, peste 35 echipamente Smartlink din tablourile comunicante tip Smart Panel.

ÔÇ×Solutia Schneider Electric BMS EcoStruxure Building Operation i-a permis partenerului nostru EcoXpert, Terabit, sa proiecteze si sa implementeze un sistem BMS complex care poate monitoriza si controla toate instalatiile din cladireÔÇŁ, afirma Monica Bucurescu ÔÇô Inginer de vanzari BMS, Schneider Electric Romania. ÔÇ×Cladirea dispune de sute  de senzori si elemente periferice KNX de comanda si control, o retea distribuita de servere de automatizare si controlere care monitorizeaza si controleaza infrastructura electrica, infrastructura HVAC, solutia de iluminat complet adresabila DALI, compusa din peste 1500 de corpuri iluminat LED, iluminatul exterior si arhitectural, jaluzelele exterioare. Sistemul BMS permite integrarea si monitorizarea a peste 200 de contoare electrice, termice si de apa, in vederea inregistrarii si monitorizarii parametrilor de contorizare.

ÔÇ×Materialele si tehnologiile folosite in realizarea cladirii i-au determinat pe experti sa-i acorde calificativul Outstanding in evaluarea realizata pe baza criteriilor standardului international BREEAM. Astfel, proiectul de reconversie a terenului fostei fabrici Flacara a devenit prima cladire din Romania care a primit la gala premiilor BREEAM Awards 2019 o dubla premiere pentru Europa Centrala si de EstÔÇŁ, explica Monica Bucurescu.

Compania Terabit, EcoXpert BMS, a reusit sa conecteze, parametrizeze si sa integreze complet noua solutie inovatoare de climatizare cu distributie prin pardoseala – UFAD si, astfel, sa monitorizeze si sa controleze o mare parte dintre cele peste 15.000 de variabile aferente parametrilor specifici ale celor peste 480 de echipamente de climatizare distribuite, care compun infrastructura HVAC.

 ÔÇ×Consideram ca aceasta cladire este perfect adaptata si complet aliniata in actualele tendinte ale solutiilor integrate de automatizare ale cladirilor si reprezinta fidel  arhitectura si conceptul unei infrastructuri IoT de nivel inalt, specifica pentru cladirile de birouri moderne. Aceasta asigura o operare optima pe toata durata de viata a cladirii, ceea ce va permite controlul si reducerea continua a costurilor de exploatare, odata cu asigurarea unui confort sporit si a unei productivitati maxime a utilizatorilorÔÇŁ , spune Vasile Ploscariu, General Manager Terabit SA.

In prezent,  Binarium gazduieste birourile a peste 600 de angajati ai unor companii cunoscute din domeniul IT.

Printre cele mai importante solutii tehnologice folosite in amenajarea Binarium se regasesc:

  • un sistem complex UFAD (underfloor air distribution), bazat pe distributia aerului prin pardoseala, ce asigura o eficienta energetica crescuta si o mare flexibilitate in momentul recompartimentarii si remodelarii spatiului interior. Sistemul este compus din peste 480 de echipamente de climatizare, prin care se asigura incalzirea, racirea si ventilarea spatiului.
  • corpuri de iluminat moderne pe baza de LED, a caror intensitate poate fi reglata individual, in functie de nevoi si de iluminatul natural;
  • un sistem BMS compus dintr-o retea distribuita de servere de automatizare si de controlere, care monitorizeaza si controleaza infrastructura electrica si sistemele de instalatii ale cladirii, masoara permanent consumul de apa si de energie; astfel, sistemul de iluminat din cladire este controlat prin intermediul comunicatiei Dali, a butoanelor de comanda si a senzorilor de lumina si de prezenta;
  • consum redus de energie, datorita eficientei sporite a anvelopei, instalatiilor si echipamentelor, precum liftul cu recuperare de energie la coborare.

Astfel, solutia BMS Schneider Electric, Ecostruxure Building Operation, permite monitorizarea si controlul a zeci de mii de variabile accesibile  prin intermediul tuturor interfetelor de comunicatie ale echipamentelor si instalatiilor monitorizate.