Solutii avansate de la Siemens pentru protectia centrelor de date

siemensDetectoarele de fum prin aspiratie (Aspirating Smoke Detectors) instalate in salile de calculatoare testeaza in mod constant aerul din incapere, printr-o retea de tevi, cautand astfel particule de fum (fara a le confunda cu praf), abur sau alte elemente similare. Acestea reprezinta o solutie eficienta de protectie impotriva focului. Metodele moderne de prevenire a deteriorarii centrelor de date ca urmare a incendiilor presupun, pe de-o parte, interventia inainte de producerea pagubelor si, pe de alta parte, oprirea pericolului intr-o faza incipienta.

Sistemele si echipamentele folosite in centrele de date trebuie sa indeplineasca standarde foarte inalte de calitate, cu un timp excelent de raspuns, la fel ca in cazul unei platforme industriale. Centrele de date este necesar sa functioneze fara intrerupere – cuvantul de ordine fiind reprezentat de continuitatea business-ului.

Daca procesarea datelor genereaza diferite erori, evolutia afacerilor din toate domeniile de activitate are de suferit, iar operatiunile specifice se blocheaza mai devreme sau mai tarziu, cu consecinte deosebit de grave. Incendiile pornite de la cabluri sunt doar una dintre potentialele surse de pericol. Solutiile complete, integrate, oferite de Siemens, permit controlul profesional si managementul transparent al proceselor complexe de lucru ale infrastructurii centrelor de date.

In cazul in care consumul de energie se apropie de punctul maxim sau daca senzorii indica o cantitate neobisnuita de caldura care se acumuleaza intr-o anumita zona, acestea pot reprezenta indicii timpurii ale unei probleme sau ale unui potential incendiu. Se pot lua, astfel, masuri preventive in timp util, fara sa apara prejudicii majore.

024_fire_safety_focus_market_data_center_keyvisual_jpg

Metode moderne de limitare a stresului acustic

Daca se detecteaza un incendiu si se declanseaza in mod automat operatiunea de stingere prin intermediul gazelor, incaperea in cauza se umple rapid de gaz, apa nefiind in aceasta situatie o solutie de luat in considerare, avand in vedere ca poate cauza defectarea echipamentelor hardware. Cu toate acestea, inclusiv sistemele pe baza de gaz pot afecta centrele de date, cu toate ca aceste situatii sunt extrem de rare. Studii efectuate de Siemens si de organizatii independente demonstreaza ca prejudicii grave pot fi cauzate de sunetele de inalta frecventa si intensitate, cauzate de presiunea creata atunci cand gazul de stingere inunda incaperea. Este uzual ca nivelul de poluare acustica sa ajunga la cota de 130 dB, similara zgomotului produs de un avion cand decoleaza.

Pentru a proteja discurile fixe de stocare a datelor (HDD) de efectele negative generate de acest tip de factor de stres, Siemens a dezvoltat Sinorix Silent Nozzle. Sistemul este proiectat pentru a mentine nivelul de zgomot sub 100 dB si pentru a proteja sistemele hardware, fara a diminua distributia agentului de stingere. Astfel, scade riscul de producere a unor prejudicii componentelor electronice.

Pentru informatii suplimentare: www.siemens.ro/bt