Uniprest Instal – sfaturi pentru achiziția corectă de sisteme complete de instalații

Uniprest Instal este dezvoltatorul primului ecosistem dedicat exclusiv profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire, din România. Cu peste 13 ani de activitate și 9 puncte de lucru la nivel național, echipa este focusată pe un proces constant de dezvoltare, care să ajute în îndeplinirea obiectivului: de a fi prima opțiune a profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire / răcire, din România. Mai multe despre planurile de viitor dar și câteva sfaturi utile și capcane de evitat aflăm de la dl Adrian Roman – Technical Manager – Uniprest Instal.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă de sisteme complete de instalații?

De peste 13 ani, dezvoltăm primul ecosistem dedicat exclusiv profesioniștilor în instalații, sanitare si HVAC, din România. Pe baza experienței pe care o avem în acest domeniu, putem spune că oricine dorește să beneficieze de un sistem viabil de instalații ar trebui să țină cont de următoarele recomandări:

  • Un proiect bun de instalații – este primul și cel mai important aspect de care trebuie să se țină cont. Din păcate, de cele mai multe ori se lucrează “după ureche”, pe baza aproximărilor care pot rezulta în greșeli de execuție și nu numai. Când există un proiect bine realizat, totul este calculat, bine dimensionat, nu mai apar subestimări sau supraestimări, iar execuția se face mult mai ușor.
  • Cost investiție versus cost de operare – este un sfat pe care îl oferim tuturor clienților noștri. Există situații în care se decide tăierea din start a costurilor pentru achiziția unor produse care nu sunt necesare pentru funcționarea în sine a sistemului, însă tocmai lipsa acestor echipamente care optimizează funcționarea și eficientizează energetic sistemul va afecta negativ consumurile de energie, și implicit costurile de operare și întreținere a sistemului pe termen lung.
  • Calitate și garanție – recomandăm clienților noștri să acorde atenție sporită la calitatea execuției și la alegerea producătorilor care oferă garanții reale. Nu trebuie să uităm că lucrările de instalații se fac pe termen lung! 

Care sunt 3 capcane / greșeli des întâlnite pe care observați că le fac cumpărătorii când achiziționează sisteme complete de instalații?

  • Eliminarea unui produs recomandat de producător din sistem – aminteam mai sus că trebuie să fim atenți la costul de operare. Una dintre capcanele majore este eliminarea unui produs dintr-un sistem care, pe termen lung, asigură economie de energie și plus de confort. Așadar, este important să calculăm costul de operare și mentenanță pe termen lung.
  • Modernizare = investiție mare – este un raport capcană! De multe ori, sistemele existente pot fi modernizate cu investiții minime. Prin simpla adăugare de noi funcționalități, cum ar fi cea de control, sistemele existente pot deveni mai eficiente.   
  • Alegerea firmei de execuție care oferă garanție – execuția lucrărilor trebuie făcută de firme care oferă prin contract garanție pentru întregul sistem. Nu de puține ori, se ajunge în situația în care clienții sunt nevoiți să-și rezolve singuri problemele apărute cu produsele defecte și să meargă, pentru asta, direct la producător sau distribuitor. Acesta este un proces greoi și, de cele mai multe ori, cu rezultate nedorite. De aceea, pentru a evita aceste neplăceri, este important ca orice contract de execuție să conțină clauza de garanție. 

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrați sau pe care le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dumneavoastră ați folosit?

Pentru că suntem prezenți la nivel național prin depozite și 9 puncte de lucru în Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu și Timișoara, produsele din portofoliul Uniprest Instal se regăsesc în foarte multe proiecte. Dintre cele mai recente, menționăm:

Aeroportul Internațional Transilvania din Târgu Mureș, unde a fost implementat un sistem de cazane Remeha în cascadă, cu o putere temică instalată de 2,3 MW, și cu sistem de presurizare dinamică Reflexomat de la Reflex.

Complexul balnear Ocna Mureș, cu sistem de cazane Remeha în cascadă, cu o putere termică instalată de 1,5 MW, pompe de circulație Grundfos și presurizare statică Reflex.

Hotelul Hilton Târgu Mureș, cu un sistem de țevi și fitinguri de la Uponor și băi dotate cu obiecte sanitare Laufen și baterii Hansgrohe.

Colegiul Național Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, cu sistem de cazane Remeha în cascadă, cu o putere termică instalată de 1 MW, dotare centrală termică cu butelie de egalizare și distribuitor-colector prefabricat Sinus, pompe de circulație Wilo și presurizare statică Reflex.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Războiul din Ucraina a schimbat radical traiectoria economică la nivel mondial, iar efectele au început să fie vizibile în ultima perioadă. Au apărut noi provocări pe piața materiilor prime, creșterea prețurilor la energie și gaze, inflație, probleme legate de capacitatea de producție și un nivel foarte ridicat de impredictibilitate. În plus, unul dintre efectele rapide ale războiului a fost diminuarea numărului de autorizații de construcții, încă din luna aprilie, generate de o scădere a investițiilor, pe fondul impredictibilității din piață. Din a doua jumătate a anului, piața era deja în scădere și anunța o frânare a dezvoltării construcțiilor. 

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dumneavoastră în România, în următoarele 6-12 luni?

Potrivit estimărilor noastre, perioada următoare va fi cel puțin la fel de provocatoare ca până acum, iar scăderile vor continua. Pe termen mediu și lung, însă, ne așteptăm ca piața construcțiilor și a instalațiilor să crească, pentru că în continuare avem deficit de locuințe, gospodării supra-aglomerate și stoc de locuințe vechi, care în ultimii 30 de ani s-au reînnoit în proporție de numai 12%. Toate acestea vor duce la o creștere a pieței și o revenire semnificativă.

Ne puteți spune câteva dintre obiectivele UNIPREST INSTAL pe care le implementați în această perioadă?

Anul acesta am implementat cel mai important proiect în zona de digitalizare – Uniprest Instal Digital. Este platforma digitală destinată managementului proiectelor de instalații, HVAC și sanitare, care asigură fluiditatea operațiunilor, optimizarea timpului de procesare a stocurilor și comenzilor, mult mai puține erori, transparență și predictibilitate. Este un proiect pe care îl dezvoltăm și îmbunătățim continuu. 

Pe termen mediu și lung, continuăm dezvoltarea infrastructurii, logisticii, a parcului auto, transparentizarea și digitalizarea proceselor. De aceea, punem la dispoziția partenerilor noștri toate instrumentele digitale necesare pentru ca aceștia să poată lua decizii optime și rapide pentru afacerea lor, prin platforma Uniprest Instal Digital.