Sisteme de incalzire-racire prin radiatia suprafetelor, cu pompe de caldura apa/apa

Incalzirea globala se datoreaza pe de o parte utilizarii combustibililor fosili printre altele si la incalzirea-racirea constructiilor rezidentiale si nerezidentiale. Politicile in domeniul folosirii unor surse de energie nepoluante, precum si in domeniul gospodaririi cu resursele de apa prevad nenumarate solutii eficiente, avand ca scop protectia mediului, concomitent cu asigurarea gradului de confort al populatiei.

Incalzirea prin radiatie creaza un confort termic similar cu modalitatile de incalzire uzuale la o temperatura mai scazuta a incaperilor cu cca. 2-3°C, generand astfel o reducere a cheltuielilor de incalzire cu 12-18%. Agentul termic necesar sistemului se poate obtine si cu pompe de caldura apa-apa, aer-apa sau sol-apa.

Se poate utiliza acelas sistem si pentru racirea incaperilor pe timp de vara.
Trebuie amintite si aspectele ambientale ale incalzirii suprafetelor.In cazul incalzirii suprafetelor se reduce praful in suspensie din incaperi,generat de curentii slabi de aer characteristic incalzirii cu radiatoare.Deasemenea aerul din incapere devine mai putin uscat,datorita scaderii temperaturii relative cu 2-3°C.

Aceste sisteme pe parcursul realizarii devin lucrari ascunse (inglobate in pereti si in pardoseal)deci eliminarea unor neconformitati de proiectare sau de executie /exploatare trebuie evitate din start.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sistemul trebuie prevazut obligatoriu cu thermostat de monitorizare a umiditatii (punct de roua) in vederea contracararii formarii condensului.

Un astfel de sistem poate fi realizat utilizand colectoare-distribuitoare termoelectrice, comandate prin radiofrecventa, cu reglaj individual al tempereturilor pentru fiecare incapere in parte.

Sistemele cele mai performante se proiecteaza chiar de catre unii producatori de componente, utilizand softuri adecvate care definesc inclusiv necesarul din fiecare component in parte in vederea realizarii instalatiei (exsoft Pipelife).

Bazinul de apa subteran de alimentare a pompei de caldura se poate realiza in imediata vecinatate a cladirilor,inclusiv sub parcarea auto.Aceste bazine de retentie au un rol dublu: pe langa asigurarea volumului de apa, corespunzator din punct de vedere al compusilor chimici (apa meteorica) functionarii pompei de caldura,are rolul de degrevare a canalizarii pluviale din zona de surplusul de apa meteorica colectata de pe suprafetele compacte din zona constructiei (acoperis,parcari etc)

Bazin de apa pentru alimentarea pompei de caldura/de retentie a apei meteorice, tip RAINEO

Articol realizat de de Ing. László Jancsó.