Romania a atins mai repede cu 6 ani un obiectiv stabilit pentru anul 2020

Facturile la energie cu 20% mai mari au a fost pretul platit* de Romania pentru atingerea unui obiectiv privind energia verde stabilit pentru anul 2020.

In ultimii 5 ani ne-am confruntat cu unul dintre cele mai mari procente de scumpiri la facturi inregistrate la nivel european, chiar daca suntem printre codasii Europei in ceea ce priveste salariile.

Cu toate acestea, tara noastra s-a remarcat printre fruntasi in ceea ce priveste grija fata de mediu si ponderea energiei regenerabile in consumul final brut de energie.

Conform unui grafic Eurostat publicat de ZF.ro, Romania si Bulgaria, cele mai sarace state din Uniunea Europeana, au depasit in 2014 tinta stabilita pentru 2020, care impunea ca 24%, respectiv 16% din totalul energiei consumate sa fie verde.

Alte tari care au depasit deja tinta pe 2020 sunt Suedia, Finlanda, Estonia, Lituania, Croatia, Italia si Cehia.

Tari mult mai dezvoltate precum Anglia, Franta sau Germania se afla de cealalta parte a baricadei, fiind inca in urma cu tranzitia pe energie regenerabila.

*In factura, pretul pur al energiei nu reprezinta decat o treime, restul fiind tarifele de transport, de distributie, taxele, contributia pentru cogenerare sau certificatele platite pentru sustinerea energiei verzi

pondere-energie

Sursa articol: ZF.ro