Parc fotovoltaic uriaș într-o comună din Alba. Investiția depășește 100 de milioane de euro

Un parc fotovoltaic uriaș va fi amenajat de o firmă din Cluj-Napoca pe terenuri închiriate din comuna Lunca Mureșului, județul Alba. Investiția depășește 100 de milioane de euro.

Este vorba despre o suprafață de 190 de hectare pe care ar urma să fie instalate peste 200 de mii de panouri fotovoltaice. Proiectul a fost împărțit în trei loturi, pentru fiecare fiind solicitat avizul Agenției pentru Protecția Mediului Alba.

Cel mai mare dintre proiecte se va întinde pe o suprafață de 89,43 hectare și va cuprinde un număr total de 111.940 de panouri, 40 de transformatoare și 317 invertoare. Puterea instalată va fi de 70 MWh. Al doilea parc va fi reralizat pe o suprafață de 88,28 hectare și va avea datele tehnice similare cu cel anterior. A treia zonă va avea o suprafață de 13 hectare, va cuprinde 15.940 de panouri și va avea o putere nominală de 6,6 MWh. În total, la Lunca Mureșului vor fi instalate apoape 240.000 de panouri.

Se va subtraversa râul Mureș

Energia produsă de parcul fotovoltaic va fi livrată în sistemul energetic național prin intermediul unor stații de transformare ridicatoare 20/110 kV. Pentru unul dintre proiecte va fi nevoie și de subtraversarea râului Mureș cu linia de legătură pentru furnizarea energiei electrice în sistemul național.

Citește mai multe pe adevarul.ro