Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice: Decizia Curții de Apel Oradea

Programul Casa Verde Fotovoltaice, destinat promovării instalării de sisteme fotovoltaice în gospodării, a fost lovit de o suspendare judiciară semnificativă. Procedura de publicare a listei instalatorilor validați, selecția beneficiarilor și încheierea contractelor a fost suspendată în urma unei decizii a Curții de Apel Oradea. Această decizie a avut la bază contestarea respingerii dosarului de validare a unui instalator și a întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), entitatea responsabilă cu gestionarea acestui program, a fost obligată de instanță să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 50 de lei către reclamant, reprezentând taxa judiciară de timbru. Mai mult, AFM a anunțat că intenționează să depună o cerere de recurs în acest caz.

Reprezentanții AFM au susținut că au urmat cu strictețe toate procedurile de validare și invalidare a instalatorilor, așa cum sunt stipulate în Ghidul de finanțare al Programului Casa Verde Fotovoltaice. Aceasta include și cazul în care dosarul depus de către firma Dhelectric Systems SRL a fost respins. Ei au explicat că au cerut instalatorului să încarce în aplicația informatică a programului, într-un termen de 5 zile lucrătoare, un atestat de tip B emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sau alte atestate care să confirme competențele de tip B. Acest document lipsea din dosarul depus de Dhelectric Systems SRL. Conform regulilor programului, absența acestui document a dus la respingerea cererii de validare.

Din nefericire, din cauza neîncărcării documentului lipsă în termenul stabilit, dosarul a fost respins, iar instalatorul, Dhelectric Systems SRL, a contestat decizia. După o reanalizare a cazului în cadrul Comisiei de soluționare a contestațiilor, s-a confirmat motivul inițial de respingere.

Cu toate acestea, Administrația Fondului pentru Mediu a exprimat intenția de a face toate eforturile necesare pentru a clarifica situația și pentru a debloca și relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp posibil. Această decizie vine ca un răspuns la neclaritățile apărute în procesul de validare a instalatorilor și arată eforturile de a menține acest program de finanțare destinat promovării energiei solare în gospodării.

SURSA ARTICOL