„Majordomul virtual” pentru o casa cu adevarat inteligenta

Desi in ultimul timp au aparut nenumarate device-uri sau aplicatii menite sa automatizeze diverse functionalitati ale casei, fie ca vorbim de incalzire, clima, lumini sau inchidere-deschidere usi, ceea ce le lipseste este facilitatea de a comunica intre ele si de a putea fi controlate dintr-o singura interfata.
O echipă de It-isti clujeni si-a propus sa rezolve acest aspect. Ei lucreaza la o solutie de automatizare a casei care vine in plus si cu o functie inteligenta de invatare ce imita comportamentul utilizatorului.
Noi am stat de vorba cu echipa VIKI (Virtual Interactive Kinetic Intelligence) pentru a afla mai multe despre ceea ce inseamna o casa a viitorului în viziunea lor:

Ce este VIKI?

VIKI este deocamdata un prototip, o solutie de home automation care vavisual-identity-viki-logo-05 fi testata si gata pentru a dota casele cu inteligenta incepand cu 2016. Noi obisnuim sa o numim „majordomul virtual” pentru ca este sistem inteligent capabil sa integreze diverse sisteme de automatizare si tehnologiii intr-o singura solutie, cu functionalitati multiple de automatizare, toate intr-o singura interfata.

Ce automatizeaza VIKI?

Pentru inceput vorbim de automatizare lumini, clima, securitate si multimedia, toate cu control de pe telefonul tau mobil sau tableta, fie ca esti acasa, la birou sau poate la cateva mii de kilometri distanta. Mai mult VIKI nu este doar o sistem pe care il configurezi intial si ramai cu aceleasi setari, VIKI este un sistem se adapteaza si care invata. Daca obiceiurile tale se schimba la fel si configuratiile casei inteligente.

Pana acum, sistemele de automatizare a caselor aveau nevoie de o comanda explicita a utilizatorului pentru a face ce trebuie. Dar in cazul de fata, utilizatorul isi „antreneaza” casa, care ii invata comportamentul de zi cu zi si apoi imita. Cu cat lucrezi mai mult cu el, softul va inregistra mai multe date si va ajunge sa faca aproximari tot mai precise. Astfel, dupa cateva zile de la instalare, VIKI va sti la ce ora vreti sa va treziti, ce post de radio ascultati dimineata la micul dejun, ce intensitate a luminii preferati seara cand va intoarceti acasa sau ce post TV doriti sa vizionati.

Ce inseamna in materie de instalare VIKI?

In comparatie cu alte sistemele de automatizare, instalarea VIKI nu necesita modificari ale casei sau aparatura cu caracteristici speciale. Ea poate fi instalata in orice tip de locuinta fie ca e gata finisata, in renovare sau in constructie. Se monteaza senzori de miscare, lumina, caldura care comunica wireless cu orice aparat electronic si smart din casa, fie ca e vorba de televizor sau aparat de aer condtţionat. Senzorii funcționeaza folosind energie electrica sau baterii, care le asigura o durata de functionare de aproximativ 5-6 luni, inainte ca acestea sa trebuiasca sa fie schimbate.

Unde va gasesc cei interesati si cand va fi gata solutia pentru a iesi pe piata?

Despre tot ceea ce inseamna VIKI puteti sa aflati mai multe pe www.vikiknows.ro si pagina noastra de Facebook. Urmatorul nostru pas va fi alegerea a 10 tipuri de cladiri cu destinatii si utilizatori dintre cei mai diferiti in care sistemul va fi implementat in vederea testarii.

Articol scris in colaborare cu specialistrii QSoft.

Vrei sa fii la curent cu inovatiile din piata instalatiilor? Urmareste ultimul numar al revistei digitale InstalFocus!

webdesign-web-application-viki-system