Interviu cu Daniel Vasile, Managing Director Daikin România

Daikin este un nume de referință în domeniul soluțiilor de climatizare la nivel global, iar în România, sub conducerea lui Daniel Vasile, compania continuă să inoveze și să extindă granițele tehnologiei. În acest interviu, Daniel Vasile ne va împărtăși povestea fascinantă a companiei Daikin, de la înființarea sa în 1924 de către inginerul japonez Akira Yamada, până la poziția sa actuală de lider mondial în industria HVAC-R (încălzire, ventilație, aer condiționat și refrigerare). Vom explora principalele inovații tehnologice care au definit evoluția Daikin de-a lungul celor 100 de ani, contribuția companiei la dezvoltarea pieței globale și obiectivele sale ambițioase pentru viitor.

Cum a început povestea Daikin și care au fost principalele idei revoluționare și inovații tehnologice care au definit evoluția companiei în cei 100 de ani de existență?

Povestea Daikin a fost întotdeauna modelată de idei revoluționare, inovații tehnologice și oameni dedicați. A început în 1924, când tânărul inginer japonez Akira Yamada a fondat o companie în Osaka, Japonia, pentru a produce radiatoare pentru aeronave cu o echipă de 15 membri. 100 de ani mai târziu, grupul Daikin Industries Ltd. aduce soluții de viitor pentru încălzire, răcire, ventilație, purificare a aerului și refrigerare pe piețele globale. Astăzi, Daikin este compania numărul 1 în domeniul aerului condiționat și principalul producător de pompe de căldură hidronice din Europa.

În istoria inovațiilor Daikin, au existat numeroase produse care au modelat întreaga industrie HVAC-R. Pentru a numi doar câteva:

 • În 1938, am livrat ‘Mifujirator’, prima unitate de refrigerare din Japonia utilizând agent frigorific pe bază de fluorocarburi, la Arsenalul Naval Kure. Am fost pionieri în dezvoltarea agenților frigorifici încă de la început.
 • În 1958, am pus bazele poziției noastre actuale de lider în soluții de încălzire și răcire eficiente din punct de vedere energetic și ecologice, prin introducerea primului aparat de aer condiționat compact utilizând tehnologia pompei de căldură.
 • În 1982, Daikin a lansat prima unitate VRV (Volum Variabil de Agent Frigorific) din lume în Japonia, oferind o soluție eficientă energetic și flexibilă pentru climatizarea individuală doar a camerelor ocupate din clădirile mici sau medii. Ulterior, în 1988, sistemul avansat VRV a fost introdus pe piețele europene, fiind primul aparat de aer condiționat multi-interior pentru clădiri comerciale din lume, bazat pe expansiune directă (DX). În 2024, ne-am extins portofoliul VRV cu noul sistem de pompă de căldură VRV 5 eco-friendly.
 • Odată cu lansarea seriei Daikin Altherma în 2006, am intrat pe deplin pe piața rezidențială de încălzire și de atunci am devenit principalul producător de pompe de căldură hidronice din Europa, cu 1,3 milioane de unități instalate.
 • Un alt punct de referință a fost adăugat în 2019: Am lansat programul de economie circulară pentru agenți frigorifici ‘L∞P by Daikin’, ducând mai departe Viziunea noastră de Mediu 2050. Ceea ce a început cu un portofoliu de produse VRV echipate cu agent frigorific recuperat, este acum un program complet pentru recuperarea, recondiționarea și reutilizarea agenților frigorifici, pe care dorim să îl implementam curând și în România.
 • Nu în ultimul rând: dusținuți de achizițiile strategice ale companiilor Zanotti, Hubbard, Tewis și AHT Cooling Systems, începând cu 2016, acoperim întregul lanț de frig de la producție până la livrare prin combinarea ofertelor de refrigerare industrială, comercială și de transport.
 • Citiți mai multe despre 100 de Ani Daikin.

Cum a contribuit Daikin la evoluția pieței globale de încălzire, răcire, ventilație, purificare a aerului și refrigerare de-a lungul timpului?

Așa cum este ilustrat în răspunsul anterior, Daikin a contribuit cu numeroase inovații în cei 100 de ani de istorie a sa, inovații care au modelat întreaga industrie HVAC-R. Acest lucru se reflectă și în succesul Daikin. De-a lungul unui secol, Daikin a evoluat într-un grup global cu 98.000 de angajați care operează în 175 de țări. Suntem compania numărul unu în domeniul aerului condiționat și lider in furnizarea de tehnologie de încălzire, răcire, ventilație, purificare a aerului și refrigerare (HVAC-R) în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Prin soluțiile noastre, ne propunem să impulsionăm decarbonizarea încălzirii și răcirii pentru clădirile rezidențiale, comerciale și industriale. Pentru anul fiscal 2023, grupul Daikin a raportat un rezultat record al vânzărilor de 28 de miliarde de euro (1 aprilie 2023 – 31 martie 2024).

Care sunt principalele obiective și valori ale Daikin în ceea ce privește dezvoltarea și furnizarea de soluții de climatizare pentru spații comerciale și rezidențiale?

Pe scurt, să asigurăm confortul oamenilor oferind soluții de încălzire, răcire și ventilație cu emisii reduse de carbon pentru persoane și companii din întreaga lume. Industria HVAC joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții, asigurând confortul pe tot parcursul anului printr-o infrastructură solidă de sisteme climatizare. Una din valorile cheie ale Daikin este credibilitatea absolută, prin construirea de relații bazate pe încredere și transparență cu clienții, colegii, partenerii de afaceri și comunitățile în care suntem activi. Ne dorim să fim lideri în aplicarea practicilor prietenoase cu mediul și să fim recunoscuți la nivel mondial pentru excelență operațională, utilizând un sistem de management orizontal rapid.

Cum se reflectă dedicarea și experiența de 100 de ani a Daikin în fiabilitatea și eficiența energetică a soluțiilor sale de climatizare?

Există mai multe aspecte care susțin standardele înalte de calitate ale Daikin:

 • Unitățile noastre sunt proiectate pentru o durată lungă de viață. Piesele de schimb sunt disponibile încă 10 ani după ce modelele nu mai sunt produse, contribuind astfel la sustenabilitatea soluțiilor noastre.
 • Oferim utilizatorilor finali, instalatorilor și managerilor de facilități o varietate de instrumente și soluții avansate de gestionare a energiei, control de la distanță și răspuns la cerere. Acestea au fost dezvoltate special pentru a-i ajuta să atingă nivelurile ideale de confort în timp ce realizează economii semnificative de energie și, astfel, își susțin obiectivele de decarbonizare.
 • Tehnologiile noastre cheie au la bază cercetarea continuă pentru optimizarea agenților frigorifici folosiți în aplicațiile de încălzire, răcire și refrigerare, astfel încât să creștem eficiența energetică a sistemelor Daikin. Un exemplu este agentul frigorific R-32, care a devenit un punct de referință în istoria noastră de inovații, datorită Potențialului Său de Încălzire Globală (GWP) redus de 675, inflamabilității scăzute și potențialului excelent de eficiență energetică a unităților noastre. R-32 este utilizat în soluțiile Daikin pentru destinații rezidențiale, comerciale și industriale. În 2024, Daikin va introduce a 4-a generație de pompe de căldură Daikin Altherma care funcționează pe Propan R-290 cu un GWP de 3. În refrigerare, utilizarea agentului frigorific natural CO2 cu un GWP de 1 a fost adusă pe piață cu Daikin Conveni Pack CO2, ZEAS CO2 și Tewis.
 • În martie 2024, Daikin a fost numită una dintre cele mai inovatoare 100 de companii din lume de către Clarivate (Marea Britanie) și LexisNexis (SUA), fiind recunoscută pentru leadership-ul său în cercetarea tehnologică și brevetele de proprietate intelectuală. Acordarea accesului la brevetele pentru agenți frigorifici cu GWP redus aduce beneficii întregii industrii și clienților noștri.

Ce tehnologii inovatoare sunt integrate în produsele Daikin pentru a asigura performanța și eficiența acestora?

Tehnologiile noastre de bază, cum ar fi pompele de căldură, controlul agentului frigorific pentru transport eficient al căldurii și invertoarele, contribuie la eficiența energetică și economii mai mari, fiind elemente cheie în realizarea unor soluții eficiente energetic și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon în viitor.

Dar nu este tot ceea ce urmărim: Daikin oferă, de asemenea, utilizatorilor finali, instalatorilor și managerilor de facilități o varietate de instrumente și soluții avansate de gestionare a energiei, control de la distanță și răspuns la cerere. Acestea au fost dezvoltate special pentru a-i ajuta să atingă nivelurile ideale de confort, realizând în același timp economii semnificative de energie.

Iată câteva exemple:

 • Aplicația mobilă ONECTA permite consumatorilor să controleze și să monitorizeze cu ușurință aparatele de aer condiționat și încălzire Daikin în locuințe.
 • Stand By Me: odată ce consumatorii își înregistrează unitățile Daikin pe platformă, pot asigura funcționarea acestora în mod sigur și eficient.
 • Daikin on Site permite tehnicienilor de service și managerilor de facilități să monitorizeze și să întrețină de la distanță răcitoarele și unitățile de tratare a aerului în clădiri mai mari.
 • Daikin Cloud Service permite instalatorilor să monitorizeze de la distanță sistemele Daikin rezidențiale, comerciale și industriale.

Cum susține Daikin clienții săi în proiectarea și implementarea soluțiilor de climatizare potrivite pentru nevoile și cerințele lor specifice?

În primul rând, rețeaua noastră extinsă de peste 330 de companii profesioniste HVAC-R în doar în România și peste 3400 în Europa Centrala și de Est, joacă un rol important în găsirea celei mai bune soluții pentru clienții Daikin.

Pentru consumatori și locuințe rezidențiale, oferim un portofoliu larg de soluții pentru încălzire, răcire și furnizarea apei calde, potrivite pentru toate tipurile de clădiri, fie că sunt construcții noi, înlocuiri sau renovări. Pompele noastre de căldură rezidențiale sunt compatibile cu sistemele de încălzire existente, de la încălzirea prin pardoseală la radiatoare clasice. Soluțiile noastre de confort facilitează tranziția de la sistemele tradiționale de combustie, utilizând surse de energie regenerabilă, inclusiv fotovoltaice. În România, consumatorii pot consulta experții Daikin în cele 30 de showroom-uri Daikin din întreaga țară sau pot contacta biroul nostru central din București.

Cu soluțiile noastre comerciale, clienții mari și investitorii pot face alegerea potrivită pentru decarbonizarea oricărui tip de clădire, fie că sunt case multifamiliale, hoteluri și restaurante, magazine, birouri, centre de date sau spații industriale. Potrivite pentru temperaturi exterioare cuprinse între +46°C și  -25°C, oferim o gamă de temperatură a apei de la  25°C la 80°C, cu capacități de la 4 kW la 2.000 kW. Portofoliul nostru extins include pompe de căldură comerciale, sisteme de control climatic comerciale mici și mari, ventilație comercială și sisteme de control pentru operare optimizată.

Oferta noastră completă de refrigerare asigură un lanț frigorific neîntrerupt de la producție la retail, cuprinzând refrigerare industrială, comercială și de transport. Acest lucru contribuie semnificativ la securitatea alimentară și siguranța medicamentelor.

În plus, consultanții noștri de vânzări și experții în soluții complete HVAC-R sprijină clienții în selectarea celei mai bune oferte pentru cerințele lor. De la proiectare și inginerie, management de proiect, asigurarea calității și servicii, ne propunem să asigurăm liniștea clienților comerciali, clienților cheie și investitorilor.

Cum gestionează Daikin schimbările din piață și cerințele în continuă evoluție ale clienților în domeniul climatizării?

Pe baza planului REPowerEU, urmează să fie instalate 60 de milioane de pompe de căldură suplimentare în întreaga Europă. Prin urmare, Daikin este hotărât să se poziționeze și mai puternic ca furnizor de soluții complete în domeniul sistemelor HVAC-R cu emisii reduse de carbon pe piețele principale, inclusiv în regiunea Europei Centrale și de Est, și să sprijine decarbonizarea clădirilor, comunităților și orașelor. Evoluțiile politice vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltării industriei pe termen mediu, de exemplu, în ceea ce privește subvențiile.

Provocările sunt enorme: două treimi din cele 43,6 milioane de locuințe din case unifamiliale și multifamiliale din țările Europei Centrale și de Est (CEE) sunt mai vechi de 30 de ani (construite înainte de 1989, conform EU Building Stock Observatory) și sunt în mare măsură ineficiente din punct de vedere energetic. Cetățenii și societățile suferă din cauza facturilor ridicate la energie, a confortului de viață scăzut, a poluării severe a aerului și a dependenței de combustibili fosili peste media UE.

Pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme presante, Daikin s-a asociat cu lideri din industria renovării clădirilor – Danfoss, Knauff Insulation, Rockwool, Saint-Gobain, Signify și Velux – pentru a lucra împreună și a lua măsuri sistematice și eficiente pentru a ridica profilul reabilitării clădirilor și al eficienței energetice în discuțiile de politici publice din țările CEE, inclusiv Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Croația, Slovenia și altele. Pentru mai multe informatii, consultați comunicatul nostru de presă: Industry teams up to boost building renovation and energy efficiency in CEE | Daikin (daikin-ce.com).

Care sunt planurile și obiectivele de viitor ale Daikin în ceea ce privește inovarea continuă și extinderea pe piețele globale?

De zeci de ani, Daikin investește pe piața europeană și a fost premiată cu Foreign Investment Trophy 2022 pentru investiția de 140 milioane de euro pentru extinderea EMEA Development Center (EDC) în centrul global de excelență Daikin pentru pompe de căldură și tehnologii sustenabile ale lanțului frigorific, situat în Ghent, Belgia. Acesta își va începe operațiunile la sfârșitul anului 2024, având 12.000 m² pentru laboratoare și 23 de camere de testare. EDC este unul dintre cele 53 de centre de cercetare și dezvoltare (R&D) la nivel mondial, dintre care 12 sunt situate în Europa. Suntem angajați să continuăm moștenirea noastră de inovație.

Cum se diferențiază Daikin de ceilalți jucători de pe piață și care sunt principalele sale avantaje competitive în industria climatizării?

Ce face Daikin unic în industria HVAC-R este faptul că suntem singurul producător care dezvoltă și produce intern unitățile pentru schimbul direct și indirect de temperatură, agenții frigorifici și compresoarele. Din cele 53 de Centre de Cercetare și Dezvoltare (R&D) din întreaga lume, operăm 12 Centre R&D în Europa, inclusiv Centrul de Dezvoltare EMEA din Belgia, care servește ca un centru global R&D pentru soluții sustenabile de încălzire și lanțuri frigorifice. Noi cercetăm toate tipurile de agenți frigorifici în căutarea inovațiilor pentru a reduce amprenta de carbon a încălzirii, răcirii și refrigerării la nivel mondial. În 2024, Daikin a fost numită una dintre cele 100 de companii cele mai inovatoare din lume de Clarivate (UK) și LexisNexis (USA), recunoscută pentru leadership-ul său în cercetarea tehnologică și brevetele de proprietate intelectuală.

Pe baza angajamentului nostru de a produce aproape de piețele locale, operăm 12 baze de producție în Belgia, Cehia, Germania, Italia, Spania, Austria, Regatul Unit, Turcia. În plus, o fabrică suplimentară de pompe de căldură va fi deschisă la sfârșitul anului 2024 în Polonia. Acest abordare are avantajul de a lua în considerare cerințele pieței locale și de a scurta rutele de livrare.

Cu rețeaua noastră puternică de vânzări și distribuție, putem răspunde nevoilor rezidențiale, comerciale și de soluții complete. În regiunea CE, care cuprinde 16 țări inclusiv România, forțele noastre de vânzări și service de 700 de angajați în regiunea CE și profesioniștii HVAC-R ai peste 3.400 de parteneri sunt pregătiți să promoveze decarbonizarea încălzirii și răcirii. Ne propunem să extindem continuu rețeaua de parteneri, oferindu-le programe de parteneriat atractive: ” Home Comfort Experts” pentru a susține o experiență excelentă cu Daikin pentru consumatori, ” Commercial Solutions Experts” pentru a beneficia de credibilitatea suplimentară provenită din colaborarea cu un lider de piață și ” Service Partner Network” pentru a dezvolta capacități de service pentru cea mai bună experiență a clienților de pe piață.