Kazahii de la Rompetrol aproape de finalizarea proiectului de producție de energie din gaze pe platforma Midia

Kazahii de la Rompetrol, proprietarii rafinăriei Petromidia din Năvodari, sunt în ultima etapă a proiectului lor de producție de energie din gaze, care va aduce o contribuție semnificativă la infrastructura energetică a României. Proiectul, de o capacitate de 80 MW, este situat pe platforma Midia și este aproape de conectarea la sistemul de distribuție.

Acest proiect este realizat prin intermediul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, un parteneriat între statul român și KMG International. În ciuda unor întârzieri cauzate de factori externi precum cutremurele din Turcia și Siria, progresul este evident, iar centrala este estimată să devină operațională în a doua jumătate a acestui an.

Centrala de cogenerare va servi atât rafinăria Petromidia, cât și consumatorii din platforma Midia, având capacitatea de a produce atât energie electrică, cât și abur. Investiția totală în acest proiect este de 160 de milioane de dolari, și se așteaptă să aducă beneficii importante, inclusiv reducerea costurilor cu energia electrică și contribuții substanțiale la bugetul de stat.

În plus, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român se angajează în proiecte de decarbonizare, inclusiv instalarea de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice și explorarea producției de biocombustibili precum bioetanolul și biodieselul. De asemenea, se investighează utilizarea energiei regenerabile, cum ar fi panourile fotovoltaice și producția de hidrogen verde.

Toate aceste proiecte reflectă eforturile continue de modernizare și diversificare a infrastructurii energetice a României și vor fi supuse unei analize riguroase pentru a identifica cele mai eficiente modalități de implementare și impact.

SURSA ARTICOL