5 mituri despre cazanele în condensație. Cum alegem inteligent echipamentul de încălzire?

Tehnologia de combustie și eficiența de inegalat determină cazanele în condensație să fie o soluție extrem de avantajoasă pentru modernizarea instalațiilor de încălzire, cât și pentru cele noi. Deoarece se pierde mai puțină căldură prin gazele arse, puteți crește eficiența energetică a sistemului de încălzire și economisi sume considerabile, investind într-un cazan în condensație. Deoarece cazanele în condensație sunt mult mai eficiente decât cele conventionale, atunci când transformă combustibilul în căldură utilizabilă, în general, este necesar mai puțin combustibil pentru a încălzi apa și locuința.
Alte avantaje, deloc de neglijat, sunt emisiile mai scăzute, utilizatorul participând în mod activ la protejarea mediului înconjurător. Înainte de a lua o decizie este necesar să vă informați temeinic și să selectați diversele informații puse la dispoziție în mediul on-line sau offline, iar un aspect pe care dorim să îl abordăm în articolul de față, este demontarea unor mituri larg răspândite referitoare la cazanele în condensație.

Mitul 1. Cazanele în condensație sunt eficiente doar când condensează 100%

Un cazan în condensație este foarte eficient, chiar și la sarcini parțiale. Schimbătoarele de căldură de ultimă generație asigură o serie de beneficii importante în acest sens. De exemplu, în cazul cazanului Ultragas, dotat cu schimbător de căldură AluFer, care are un design si construcție ultra modernă pentru obținerea unei condensări ultra-eficiente, asigură cu 10-20% mai multă energie recuperată. Conceptul și construcția specială a schimbătorului de căldură aluFer® asigură o suprafață de 5 ori mai mare pentru schimbul de căldură și o recuperare superioară a energiei din  gazele arse, care garantează o  eficiență crescută.

Cazanul are un randament superior, chiar dacă nu funcționează deloc în condensație, fiind tipul de echipament cu cel mai mare randament existent pe piață la ora actuală. Mai mult, pentru proiectele rezidențiale, nu se mai poate monta un cazan clasic pentru sistemele de încălzire cu capacități termice de până la 400 kW, existând o serie de reglementări legale în acest sens, o dovadă concretă a eficienței superioare a echipamentului.

Mitul 2. Cazanele în condensație au nevoie de calorifere mari

Acest aspect este de luat în seamă foarte serios în cazul sistemelor de încălzire noi, care trebuie să permită funcționarea permanentă în condensație, însă pentru proiectele de modernizare a instalației de încălzire, acest lucru nu este în totalitate necesar, pentru că duce la o creștere substanțială a investiției.

Explicația în cazul proiectelor de înlocuire sau modernizare constă în faptul că mai mult de 4 luni sistemele funcționează la sarcini parțiale și temperaturi reduse, deci și sistemele care includ calorifere de dimesiuni reduse (specifice temperaturilor  înalte  ale turului) pot beneficia de avantajele tehnologiei în condensație. Dimensiunea adecvată a caloriferului poate fi stabilită printr-un calcul termic realizat de către un specialist în proiectarea sistemelor de încălzire.

Mitul 3. Condensul realizat de către cazanul în condensație reprezintă o problemă

Condensul produs de un cazan în condensație modern este unul care in anumite conditii poate să reprezinte un volum semnificativ, având un PH între 4,2 -5, ușor acid, care se elimină printr-o tubulatură specială destinată drenajului. Acest condens trebuie tratat în scopul neutralizării. Soluția propusă de către Hoval în acest caz este una foarte simplă și la îndemână; utilizarea unor granule de neutralizare amplasate într-o tavă de colectare condens. Soluție simplă și ecologică.

Mitul 4. Cazanele în condensație sunt dificil de integrat în sistemele de încălzire deja existente

Cazanele în condensație pot fi o soluție viabilă pentru modernizarea multor sisteme de încălzire, fiind ușor de integrat datorită gradului avansat de automatizare și al compatibilității avansate, comunicarea între echipamente fiind mai facilă în cazul celor de ultimă generație. Un aspect important, pentru a asigura un randament superior al noului cazan instalat, este curățarea sistemului de încălzire, înainte de instalarea noului echipament.

Mitul 5. Mentenanța cazanului în condensație este mai dificilă decât în cazul celui clasic

Este important ca operațiunile de mentenanță și service să fie asigurate de către o echipă de specialiști, pentru a garanta durata lungă de viață în exploatare și funcționare în condiții optime a echipamentului.

În cazul cazanului în condensație UltraGas, toate componentele sunt ușor accesibile, curățarea decurge fără efort, iar piesele pot fi înlocuite cu ușurință și în mod economic. De exemplu, întregul suport al arzătorului se rotește ușor în scopuri de întreținere, astfel că operațiunile de service să fie făcute cu un minim de efort și într-un timp optim. Curățarea sifonului de condens este foarte importantă, în caz contrar se poate ajunge la colmatarea acestuia, iar cazanul va intra în avarie. Politica Hoval tinde către un confort maxim și un consum cât mai redus, de aceea curățarea și întreținerea regulată a echipamentelor duce la scăderea consumului de combustibil.

Concluzii

Indiferent dacă funcționează în regim de condensare sau nu, un cazan în condensație va fi întotdeauna mai eficient din punct de vedere energetic decât un cazan clasic, ajutându-va să reduceți facturile la gaz, limitând în același timp impactul pe care încălzirea locuinței îl are asupra mediului. Atâta timp cât cazanul în condensație este instalat și întreținut în mod corespunzător de către un specialist, acesta se va dovedi, fără îndoială, a fi o investiție extrem de fiabilă, de lungă durată și, în cele din urmă, cu o investiție profitabilă.