Inovatia cu ajutorul careia energia solara poate fi captata si noaptea
|Din dorinta de a gasi o solutie prin care energia sa fie produsa in totalitate din surse regenerabile, cateva mari companii au dezvoltat un sistem inovator prin care captarea energiei solare ar putea deveni posibila si pe timpul noptii. Pe langa energia solara si energia eoliana, companiile de energie „curata” analizeaza cum ar putea utiliza sarea topita pentru a genera electricitate. Sarurile topite sunt acele saruri care sunt lichide cand se afla intr-un anumit interval de temperatura.
SolarReserve este doar una din multele companii care incearca sa demonstreze ca sarea topita poate genera la fel de multa energie ca instalatiile solare sau eoliene.
Spre deosebire de energia solara sau eoliana, care pot reduce semnificativ nevoia de combustibili fosili atunci cand afara e soare sau sufla vantul, instalatiile care folosesc sarea topita pot genera energie pe tot parcursul zilei si pot stoca energia generata pana la 10 ore. Aceasta forma de putere poate fi captata foarte simplu: lumina solara concentrata pe un turn cu ajutorul unor oglinzi incalzeste sarea la o temperatura de peste 500 de grade celsius, generand astfel aburul necesar pentru a pune in functiune o turbina. Pentru ca sarea retine caldura si are o inertie termica mai mare, turbina poate functiona si pe timp de noapte.
Aceasta inovatie este folosita deja la centrala Crescent Dune a companiei Solar Reserve, insa nu a ajuns inca la obiectivul de 500.000MWH de electricitate generata per an pe care si l-a propus compania. In momentul de fata centrala alimenteaza 75.000 de locuinte din Nevada, iar principalul avantaj al acesteia este costul mic de productie: Crescent Dunes genereaza eleticitate pentru doar 6 centi per kilowatt ora.
Proiecte similare sunt deja planificate in Africa, Chile sau sudul Australiei. De asemenea, compania de inginerie Sener din Spania are in lucru doua proiecte in Maroc care functioneaza pe acelasi principiu – utilizarea sarii topite pentru a stoca energia.