Incalzirea locuintei: o problema majora pentru 1 din 10 romani

2 din 3 locuinte se incalzesc sau isi prepara mancarea la butelie sau la foc de lemne

Rezultatele definitive ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor derulat in 2011 plasau Romania printre tarile cu cele mai putine locuinte conectate la reteaua de distributie a gazului. In urma cu 7 ani, statisticile indicau faptul ca 2 din 3 locuinte de la noi din tara se incalzeau sau isi preparau mancarea la butelie sau la foc de lemne, intrucat numai 3 milioane de locuinte din totalul de aproape 8,5 milioane erau conectate la reteaua de distributie a gazelor naturale.

Aceasta statistica nu este deloc grava, avand o explicatie simpla si logica: majoritatea caselor care figureaza in Romania sunt in mediul rural.

1 din 10 romani nu isi permite incalzirea suficienta a locuintei

Problemele vin insa de la scumpirile aplicate atat lemnelor de foc (de la 120 lei/mc in 2011, la o medie de 300 de lei/mc in prezent) cat si gazelor naturale, iar pusi in fata preturilor tot mai mari, aproximativ 14% dintre romani nu isi permit sa isi incalzeasca suficient locuinta, conform datelor publicate de institutul european de statistica Eurostat.

Acest procent plaseaza Romania pe locul 7 in UE in topul tarilor care intampina dificultati in incalzirea locuintei. Cea mai grava situatie este intalnita in Bulgaria, unde 39% dintre locuitori nu isi permit sa isi incalzeasca locuintele, in timp ce la polul opus, mai putin de 2% din locuitorii Luxemburgului si Finlandei se confrunta cu asemenea probleme.

Vestile au insa si o parte pozitiva, pentru ca procentul este semnificativ mai mic decat acum 10 ani, cand circa 33% dintre romani se confruntau cu aceasta dificultate.

Analiza PROSPEC: Cate centrale termice au fost specificate in ultimele 12 luni?

 In ultimele 12 luni, conform acceleratorului de vanzari Prospec.ro, aproape 9000 de proiecte aveau specificate in caietele de sarcini produse pentru instalatii. Din acest total, 6147 de proiecte au  fost specificat un necesar de peste 100.000 de centrale termice si peste 500.000 de calorifere.

 Cladirile rezidentiale private sunt responsabile pentru 50% din cererea de centrale termice si radiatoare,  domeniile office si horeca reprezentand doar 12%, respectiv 14% din cerere. De asemenea, dupa cum se poate observa in graficele de mai jos, majoritatea proiectelor sunt constructii noi in stadiu de proiectare.

Afla in ce cantitati sunt specificate alte produse pentru instalatii!