Energia verde, un nou record, in ciuda ieftinirii petrolului

2Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, a informat ca, în 2015, profitul sau net a scazut pana la 291 miliarde de ruble (4,3 miliarde de dolari), de la 396 miliarde de ruble în 2014, chiar dacă vanzarile companiei au crescut cu 4,4%, pana la 5.750 miliarde de ruble. Toate acestea datorita scaderii pretului la petrol de la un varf de 115 dolari per baril in luna iunie 2014 la sub 45 de dolari în prezent.

In ciuda temerilor exprimate de analisti la inceputul actualei crize a petrolului, energia din surse regenerabile (panouri fotovoltaice, eoliene, etc.) nu a pierdut teren in fata combustibililor fosili tot mai ieftini.

329 de miliarde de dolari au fost investiti in 2015 la nivel global in productia de energie din surse regenerabile, iar rezultatul se vede in cei 121 de gigawatti adaugati pietei globale de energie.

In mod normal, o astfel de evolutie nu era asteptata de nimeni, in contextul in care petrolul, gazele naturale si carbunele au atins valori scazute nemaintalnite in ultimul deceniu, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care analistii asteptau un declin al pietei de energie regenerabila.

Tarile europene au cheltuit 58,5 miliarde de dolari pentru noi capacitati de productie a energiei verzi, in vreme ce investitiile din India si China au evoluat la acelasi nivel ca in anii precedent, la valori de 10,5, respectiv 7,5 miliarde de dolari.

China este campioana absoluta, a investit nu mai putin de 111 miliarde de dolari in noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile. Totodata, suma investita de chinezi in fermele eoliene si panouri fotovoltaice se apropie de totalul investitiilor in domeniu realizate pe pietele din Europa si Statele Unite.

La nivel mondial, piata de energie a atins deja un punct in care capacitatea de productie a energiei din surse regenerabile adaugata anual o depaseste pe cea a centralelor noi destinate consumului de combustibili fosili.

Mai mult, energia verde incepe sa devina si mai ieftina, lucru care a generat un profit mediu de 4% in cursul anului trecut, pe masura ce capacitatile de productie de energie solara si eoliana au crescut si ele cu 30%.

Sursa