Din septembrie, orasul Bruges din Belgia va avea o conducta de 3 km prin care curge bere!

Bruges este unul dintre cele mai vizitate urase din Belgia, datorita cladirilor istorice foarte bine conservate si ale numeroaselor atractii cu care isi intampina turistii. Daca mai aveati insa nevoie de motive in plus care sa va aduca intr-o calatorie prin acest oras de basm, unul foarte important ar fi ca, anul acesta, in luna septembrie, va fi inaugurata o conducta de bere de peste 3 kilometri care va strabate orasul.

Pornita ca un proiect indraznet la care visa producatorul local de bere De Halve Maan, conducta a devenit realitate si va fi o solutie pentru a transporta produsele unei berarii de la fabrica din centrul istoric, la fabrica de imbuteliere de la marginea orasului.

conducta-de-bere

La inceput autoritatile au fost reticente, insa, dupa o analiza a proiectului si-au dat seama ca prin aceasta conducta ar rezolva atat problema berariei cat si problema traficului ingreunat de zecile de cisterne care transportau berea pe strazile inguste ale centrului istoric.

Cladirile medievale din centrul istoric al orasului Bruges au intrat in patrimoniul UNESCO, astfel ca nicio companie privata nu poate face modificari in aceasta zona. Tocmai de aceea, proprietarul berariei De Halve Maan – berarie veche de 160 de ani – a fost nevoit sa gaseasca o solutie inovatoare si mai eficienta pentru transportul berii de la berarie la fabrica de imbuteliere.

bere-de-halve-maan

Prima mea reactie a fost: Doamne, la ce se gandesc? Insa, daca nu ne asiguram ca oamenii pot munci in centrul orasului, o sa omoram centrulÔÇŁ, a spus primarul Renaat Landuyt.

Cetatenii si mai mult patroni de restaurante din Bruges au sustinut din start conducta de bere si chiar au contribuit cu donatii de 300.000 de euro (bugetul total al proiectului a ajuns la 4 milioane de euro).

Povestile despre locurile ilegale de unde ar putea fi furata bere nu au intarziat sa apara, iar conducta in sine are toate sanse sa devina o veritabila destinatie turistica.