EcoStruxure™ – Platforma IoT pentru cladirile mileniului III

Probabil ca nicio perioada din existenta omenirii nu a fost caracterizata de o atat de rapida evolutie tehnologica, ca aceea pe care o traim acum. Si cu siguranta ca aceasta nu va opri. Cererea de energie si automatizare va continua sa creasca sub presiunea celor trei mari tendinte actuale: Urbanizarea, Digitizarea si Industrializarea.

Tendinta mondiala actuala arata faptul ca pana in anul 2050 aproximativ 70% din populatie va locui la oras, ridicand astfel mari probleme de gestionare a resurselor, a mobilitatii si a spatiului. Resursele noastre, insa, sunt limitate, de aceea este necesar sa le folosim eficient si sa producem energie “curata”, o sansa solida pentru viitor.

Trebuie sa reducem emisiile de carbon la jumatate si sa fim de trei ori mai eficienti in utilizarea energiei electrice pe toate cele patru mari piete: Cladiri, Centre de Date, Industrie si Infrastructura.

Pentru a realiza obiectivele de mai sus avem nevoie de Digitizare ca factor cheie si de Internet of Things ca si catalizator.

Internet of Things (IoT) accelereaza convergenta Tehnologiei Informatiei (IT) cu Tehnologia Operationala (OT).

Schneider Electric furnizeaza tehnologie digitala care asigura convergenta: Energie – Automatizare – Software, in scopul obtinerii unui nivel superior de eficienta.

Propunerea Schneider Electric este: Construieste pentru viitor pe baze  digitale, utilizand EcoStruxureTM: Solutie de Excelenta Operationala:   De la DATE catre DECIZII INTELIGENTE.

 

EcoStruxureTM platforma Schneider Electric activata prin IoT, plug-and-play, deschisa, interoperabila care permite inovatie la fiecare nivel –  pentru 4 Piete si 6 Domenii de expertiza

Platforma EcoStruxureTM reprezinta coloanal vertebrala a tehnologiei care asigura conectivitate si inteligenta utilizand protocoale standard de comunicatie.

Platforma este construita pe trei niveluri:

 • Connected Products: prin conectarea echipamentelor la retelele Ethernet ale aplicatiei adunam informatii, monitorizam consumuri, si supraveghem “starea de sanatate” a instalatiei. Este nivelul de baza, un fel de “ABS” al oricarei aplicatii.
 • In cazul aplicatiilor mici si medii, implementarea de softuri alcatuieste nivelul de Edge Control. Acestea permit analiza locala a datelor si luarea deciziilor (Power Monitoring Expert, Power Scada Operation)
 • In cazul aplicatiilor mari si critice, sunt disponibile softuri specializate si servicii de cloud – Application, Analytics and Services, acestea reprezentand nivelul trei al platformei. Sunt asa-numitii “Advisors”, cei cu ajutorul carora functionarea se va realiza la cote maxime de eficienta energetica si operationala:
 • disponibilitatea, fiabilitatea si eficienta utilizarii energiei electrice – Power Advisor
 • prognoza achizitiei de energie electrica, eficienta utilizarii sale si sustenabilitatea – Resource Advisor
 • “starea de sanatate a echipamentelor” – Asset Advisor
 • functionarea eficienta a solutiei de BMS – Building Adviser
 • fiabilitatea centrului de date al aplicatiei – Ecostruxure IT

De ce EcoStruxureTM”?

Pentru ca cerintele actuale ale pietei, in sens de reducere a consumurilor cu energia, minimizarea timpilor de intrerupere, cresterea eficientei de functionare, optimizarea costurilor de mentenanata si nevoia de evolutivitate nu mai pot fi satisfacute de solutiile traditionale de Proiectare, Executie si Operare.

EcoStruxureTM  digitizeaza si simplifica instalatiile complexe de distributie electrica si sustine decizii care asigura:

 • Siguranta/Securitate/Confort,
 • Eficienta energetica si operationala,
 • Fiabilitate,
 • Conformitate,

acestea fiind si propunerile de valoare adresate clientilor finali.

Utilizarea platformei EcoStruxureTM reprezinta un nivel State of the Art de proiectare executie si operare a instalatiilor electrice in conformitate cu actualele cerinte.

La Schneider Electric, continuăm să creștem capacitatea de a furniza mai mult, prin propuneri de valoare consistente, de la reactiv la predictiv și preventiv, de la un singur site la mai multe site-uri, de la simple date la date in- cloud și de la monitorizare, la posibilitati extinse de planificare, simulare si gestionare a asset-urilor și operațiunilor.

Lucram pentru aplicatii care se construiesc astazi dar vor fi in functiune si in viitor. Este important sa privim lucrurile in perspectiva si sa analizam investitiile cel putin pe termen scurt si mediu. In felul acesta avem garantia unei dezvoltari sustenabile, in conformitate cu actualele cerinte la nivel mondial.

Mihaela Gusa – Schneider Electric Romania

Building Market Segment Manager