Chemstal: Vine iarna, dar instalatia termica nu trebuie sa simta asta!

In sezonul rece agentul termic din instalatia de incalzire risca sa inghete si, astfel, sa provoace blocarea acesteia si deteriorarea ei. Pentru asigurarea functionarii optime a echipamentelor utilizate la incalzirea pe timp de iarna, agentul termic trebuie protejat impotriva inghetului in perioadele in care nu se genereaza caldura. Instalatiile termice cel mai des supuse riscului de inghet sunt cele localizate in casele de vacanta, spatii industriale sau orice imobil in care incalzirea nu este furnizata in regim permanent.

Antigelul este un fluid de transfer termic fiind caracterizat atat de proprietati antiinghet, cat si de alte proprietati precum conductivitate termica ridicata, vascozitate redusa, lubrifierea, inhibarea coroziunii, proprietati care ar trebui sa asigure in acelasi timp si cresterea duratei de viata a echipamentelor prin care acesta circula. Antigelurile se clasifica in functie de aplicabilitatea acestora si anume termotehnice (adica pentru instalatii de incalzire de diferite tipuri) si antigeluri auto.

CHEMSTAL a dezvoltat o gama variata de antigeluri pentru pentru instalatii termice cu centrala termica si calorifere (Termo Protect®), centrale termice in condensare si incalzire in pardoseala (Condens Protect), pentru panouri solare (Solar Protect®), pompe de caldura (Geo Protect®), instalatii termice industriale (Glicogel) si alimentare (Glicogel Eco). Fiecare dintre aceste antigeluri are la baza o anume materie prima care asigura un regim specific de protectie la inghet in functie de aplicatie si un pachet special de aditivi care protejeaza diferitele componente metalice din instalatie impotriva coroziunii.

            TERMO PROTECT®TERMO PROTECT® este un antigel concentrat ce asigura o protectie crescuta la inghet a circuitelor termice. Produsul este adecvat utilizarii in orice instalatie de incalzire care functioneaza la temperatura maxima de 102°C, permitand un raport crescut de dilutie cu apa demineralizata, in functie de regimul de exlploatare dorit, de exemplu in raport de dilutie 1:1 acesta asigura protectia optima pentru -36°C. Inhibitorii de coroziune si stabilizatorii de pH cu care este aditivat acest antigel protejeaza componentele circuitului (cupru, fier, inox, aluminiu, alama, cauciuc) si asigura functionarea optima a pompelor de circulatie din instalatie. Venind in intampinarea nevoilor clientilor sai, CHEMSTAL a creat si varianta de TERMO PROTECT T35, formulat special pentru -25°C. Acesta poate fi folosit ca atare sau in dilutie in functie de protectia la inghet dorita.

            SOLAR PROTECT® este un antigel care permite atat protectia la inghet a circuitelor termice pana la -36°CSOLAR PROTECT®, cat si functionarea sistemului pana la 180°C. Produsul este dedicat utilizarii in instalatiile solare caracterizate prin temperaturile ridicate la care pot functiona, astfel incat este necesara utilizarea unui agent termic special care sa garanteze un punct de fierbere ridicat. Inhibitorii de coroziune si stabilizatorii de pH cu care este tratat acest antigel asigura protectia crescuta a materialelor din care sunt realizate componentele circuitului (cupru, otel, inox, alama, cauciuc, etc.) SOLAR PROTECT® se foloseste in amestec cu apa demineralizata, raportul de dilutie depinzand de protectia la inghet dorita. CHEMSTAL a creat si o alternativa- SOLAR PROTECT S45- antigel gata preparat pentru -28°C, care poate fi folosit fie ca atare, fie in dilutie in functie de punctul de congelare dorit.

           GEO PROTECT® GEO PROTECT® este un antigel concentrat pe baza de propilenglicol ce permite protectia la inghet a circuitelor termice pana la -32°C. Produsul este dedicat utilizarii in instalatiile cu pompe de caldura. Acestea sunt caracterizate prin regimul scazut al temperaturilor de functionare din circuitul primar, astfel incat este necesara utilizarea unui agent termic special. Produsul este usor de folosit in dilutie cu apa demineralizata in functie de regimul de protectie la inghet dorit. De asemenea, Geo Protect ® este disponibil si in varianta Geo Protect G25, antigel gata preparat pentru -15°C.

Asadar, pentru protejarea instalatiei termice utilizate, prelungirea duratei medie de utilizare si optimizarea functionarii acesteia este absolut necesar sa alegem si sa utilizam un antigel potrivit instalatiei pentru care dorim sa asiguram protectia antiinghet.

TERMO PROTECT - Antigel superconcentrat pentru instalatii termice