Dolj, lider în energia verde: creșterea prosumatorilor de electricitate în România

În România, numărul prosumatorilor (persoane sau companii care produc și consumă energie electrică) a crescut semnificativ în ultimii ani. La 1 iulie 2023, existau 77.638 de prosumatori cu o putere instalată totală de 973 MW, ceea ce reprezintă o creștere substanțială față de doar 303 prosumatori la sfârșitul lui 2019.

Creșterea numărului de prosumatori a adus cu sine provocări pentru sistemul energetic național. Echilibrarea producției și consumului devine mai dificilă, deoarece energia regenerabilă produsă de prosumatori este variabilă și nu poate fi stocată eficient. Aceasta poate duce la situații în care există surplus de energie care nu poate fi utilizat sau lipsă de energie în momentele de vârf.

Specialiștii avertizează că România ar putea ajunge la o situație similară de deconectare a prosumatorilor dacă nu se iau măsuri adecvate. Una dintre soluții ar putea fi stimularea stocării energiei, deoarece acumulatorii pentru stocare sunt costisitori. Cu toate acestea, există o discuție cu privire la introducerea unor obligații sau stimulente fiscale pentru prosumatori și dezvoltatorii de proiecte regenerabile pentru a investi în stocare.

Cea mai mare concentrație de prosumatori se găsește în Dolj, urmat de Giurgiu, Constanța, Arad și Cluj.

După analiza VICTA din ultimele 12 luni, cele mai numeroase inițiative de producere a energiei electrice din surse naturale se concentrează în principal în județele Dolj, cu un total de 69 de proiecte, urmat de Giurgiu, care are 65 de astfel de proiecte, și apoi Constanța, cu 64 de proiecte similare. Numărul total al acestor proiecte la nivel național depășește 1.100, cu o estimare a investițiilor de aproximativ 34,64 miliarde de lei.

Pentru cei care doresc să fie la curent cu progresele în domeniul panourilor fotovoltaice și al centralelor eoliene, platforma Victa.ro oferă oportunități valoroase pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și pentru a explora proiecte promițătoare din județul tău.

Sursa articolului: https://constructfocus.ro/ și victa.ro