Siemens Building Technologies: Limitatorul de vârf de sarcină N 360 din portofoliul Gamma KNX

Controlul clădirii cu ajutorul sistemului Gamma de la Siemens oferă soluţii şi servicii inteligente pentru a maximiza eficienţa energetică şi confortul în clădiri. Gamma se bazează pe standardul internaţional KNX, care este folosit de mai mult de 250 de producători. KNX este conform cu EN 50090, ISO/IEC 14543 pentru reţele de clădiri inteligente.

Limitatorul de vârf de sarcină N 360

Limitatorul de vârf de sarcină N 360 este un dispozitiv care se montează pe șină DIN, folosit pentru a reduce vârfurile de sarcină și care poate, în acest fel, să reducă sensibil cheltuielile utilizatorului pentru disponibilitatea de putere, respectiv energie. Bazându-se pe o valoare de putere medie maximă definită, dispozitivul deconectează sau reconectează sarcinile, dar menținând prioritar controlul direct al operatorului. Astfel, doar sarcinile operaţionale pot ajunge la o limitare de sarcină. Fiecare sarcină poate fi suspendată şi eliberată de către senzorul corespunzător de magistrală, respectiv aceasta sarcină nu poate fi folosită de limitatorul de vârf de sarcină pentru comutare în timpul suspendării.

poza limitator

Setări posibile

Dispozitivul poate controla până la 120 de canale. Stările actuale ale canalelor 1-8 sunt semnalizate imediat de LED-urile plasate pe dispozitiv. Pentru fiecare dintre cele 120 de canale pot fi configurate următoarele setări folosind ETS în timpul punerii în funcţiune:

• Suprascriere deconectare (1 până la 10)
• Perioadă de timp minimă pentru conectare
• Perioada de timp minimă pentru deconectare
• Perioada de timp maximă de deconectare
• Cicluri de comutare admisibile pe 24 de ore

Limita de putere

Limita de putere controlată de către limitatorul de vârf de sarcină poate fi setată între 30 kW și 1000kW. Poate fi adăugat un prag de alarmă intre 25kW şi 1000kW. Depăşirea limitei de alarmă este semnalizată de LED. Aceste setări pot fi aplicate pentru două limite (limita superioară şi cea inferioară).
Perioada de timp necesară pentru determinarea valorii maxime a puterii medii poate fi setată la 15, 30 şi 60 de minute.
Configurarea lungimii ciclului pentru perioadele de proiecţie poate fi setata corespunzător la 15, 30 , 60, 120 şi 240 de secunde.
Pentru a vizualiza statisticile evoluţiei puterii in perioadele de măsurare sau statisticile pe zi, lună sau an, valorile pot fi trasate şi transferate de către programe de calcul pentru o evaluare ulterioară folosind un software specializat.
Limitatorul de vârf de sarcină poate fi de asemenea utilizat ca o simplă unitate de înregistrare în timpul unei perioade de înregistrare. Prin această funcţie, graficele și valorile de consum pot fi înregistrate fără a fi nevoie să stabilească configurații pentru anumite canale.