Descopera un nou nivel de confort termic, utilizand sistemul de incălzire si racire a suprafetelor de la Pipelife!

Cum ar fi sa iți sporesti confortul termic in locuința si sa realizezi o economie de energie in acelasi timp ? Posibil !

Pornind de la aceasta intrebare, vom prezenta sistemul de incalzire si racire a suprafețelor, Radopress Watt. Pentru inceput, cateva noțiuni introductive:

Incalzire convectiva vs Incalzire radiativa

Cel mai raspandit si cunoscut sistem de incalzire, dar si cel mai puțin eficient este incalzirea clasica cu radiatoare. Ca si principiu de funcționare, aceasta realizeaza temperarea incaperilor prin intermediul curenților de aer cald ce se transmit prin fluxuri convective. Pentru o buna eficiența, temperatura agentului termic trebuie ridicata chiar si pana la 60-70°C.

Un al doilea sistem, aflat in continua expansiune, datorita numeroaselor avantaje, este incalzirea in perete/tavan. Aceasta modalitate de incalzire, are la baza principiul transmiterii caldurii prin radiație, pe seama unui circuit de țevi montat in perete, in varianta uscata (circuit inglobat in placi de rigips), sau umeda (circuit de țevi acoperit de tencuiala).  Pentru acest sistem, temperatura agentului termic aflat la interiorul țevilor, va fi undeva la 40°C.

Principiul constructiv

 Sistemul umed, presupune montarea circuitului de țevi pe perete, peste care se va aplica un strat de tencuiala.

Sistemul uscat, este alcatuit din placi de rigips, in care se afla deja traseul de țevi.

 In ambele situații, vedeta sistemului este țeava PE-RT-EVOH DN 10×1,3 mm (PE-RT cu strat de etil-vinil alcool ca bariera impotriva difuziei oxigenului).

2 in 1

  Incalzirea si racirea, cu acelasi sistem !

Asadar, sistemul Radopress Watt, este unul reversibil. In sezonul rece, acesta se foloseste pentru incalzire (combinat sau nu, cu incalzire in pardoseala), iar in sezonul cald, poate fi folosit ca sistem de racire. Pentru scenariul racirii, sistemul va funcționa la un randament superior, in combinație cu suprafața tavanului.

Monitorizarea permanenta a punctului de roua, va face imposibila apariția situațiilor neplacute, precum condens, igrasie, etc.

Avantajele incalzirii suprafețelor

  • Soluție ideala pentru utilizarea in combinație cu surse de energie regenerabila (pompe de caldura, panouri solare), dar si pentru centrale pe lemne, paleți sau in condensație;
  • Uniformitatea temperaturii in incaperi;
  • Gradient vertical de temperatura ideala;
  • Senzația de suprafețe calde, este foarte placuta;
  • Plus de valoare estetica, prin lipsa radiatoarelor;

Eficiența energetica

Incalzirea prin radiație, ofera o percepție a temperaturii similara cu incalzirea convectiva, la o temperatura redusa cu 2-3°C. Practic, corpul va percepe aceeasi temperatura, desi in incapere vor fi cu 2-3°C mai puțin. Avand in vedere ca, reducerea temperaturii cu 1°C, conduce la o economie de 6%, obținem pe langa beneficiile confortului termic si o economie substanțiala in exploatare de pana la 18%.

Ca si concluzie, sistemul de incalzire/racire in perete si tavan Radopress Watt de la Pipelife, reprezinta o soluție viabila atat pentru cladiri noi, dar si pentru lucrari de modernizare, renovare, acolo unde pereții sunt refacuți. Pentru situația de incalzire, sistemul integrat in perete, este o completare ideala pentru incalzirea in pardoseala.

Specialistii Pipelife, va stau la dispoziție pentru orice fel de intrebari, sprijin in alegerea unui sistem ideal in funcție de nevoi, dar si ajutor in proiectare, pentru oricare dintre sistemele de incalzire/racire (perete, tavan, pardoseala).