De ce toaletele sunt inca fabricate din portelan?
|Folosim acelasi tip de toaleta de secole. Desigur, instalatiile sunt mai ascunse si capacele sunt din tot felul de materiale si stiluri, dar vasele de toaleta, la sute de ani dupa ce au fost inventate sunt tot din portelan.
Dar de ce? Nu exista un nou material de lux care sa tina pasul cu preferintele noastre?
Nu chiar!
O toaleta trebuie sa faca trei lucruri bine, conform spuselor lui Brian Hedlund, senior product manager al Kohler.”Trebuie sa fie un motor de spalare”. Dupa aceasta, spune el, „trebuie sa fie impemeabila, curata si igienica.” In cele din urma, explica acesta „trebuie sa fie robusta”. Deoarece oamenii stau pe ele. Multi dintre acei oameni sunt destul de grei. Portelanul, dupa cum se dovedeste, indeplineste toate aceste trei cerinte.
Cel mai important pentru utilizator este ca toaleta sa fie eficienta in indepartarea deseurilor. Dar ceea ce ne pare noua ca niste fire de apa rotindu-se intr-o gaura, este de fapt o masinarie cu un design destul de complicat. Procesul de fabricatie ce presupune turnarea intr-o matrita, finisarea, emailarea, apoi trecerea prin cuptor, este destul de simplu si destul de ieftin.
Obiectele din plastic sunt realizate prin extrudare sau turnare prin injectie. Pentru o structura atat de complexa ca si a toaletelor, procesul de fabricatie cu ajutorul plasticului este costisitor. De aceea rolul plasticului intr-o toaleta este limitat doar la capac; este prea costisitor ca acesta sa fie folosit la tot ansamblul.
Un alt factor este durabilitatea. Portelanul este foarte puternic si extreme de rigid. Plasticul are unele scapari. Desi nu se va ondula sub o mare greutate, cu siguranta se va simti acest lucru, iar asta conteaza pentru utilizatori.
Ok, poate plasticul nu e practic. Dar inoxul? Este rezistent si usor de fabricat. Exista toalete de inox in inchisori. Problema se pare ca este senzatia traita de utilizatori. Inoxul este foarte rigid, dar este de asemenea foarte sensibil la schimbarile de temperatura. Nu arata prea bine cu un capac de plastic sau de lemn, un aspect de inchisoare nu da prea bine intr-o locuinta.
Un material poros permite patrunderea bacterilor si a apei, asadar o structura care are de-a face cu deseurile trebuie sa faca fata bacterilor si apei. Secretul impermeabilitatii il constituie emailul. Dupa ce toaleta este conceputa, este coapta intr-un cuptor. Emailul turnat pe toalete opreste bacteriile pe suprafata acestuia.
Avand in vedere faptul ca toata mizeria ramane pe suprafata toaletei, o face mai usor de curatat. In fiecare an apar noi produse de curatat toaletele, tot mai abrasive si cu mai multe substante chimice. Pentru a se asigura ca toaletele fac fata acestor produse, Kohler le testeaza pentru echivalentul a 20 de ani de folosire.
Este uimitor faptul ca portelanul a ramas materialul folosit cel mai mult la fabricarea toaletelor.
[huge_it_gallery id=”14″]