De ce este importantă curățarea instalațiilor termice la finalul sezonului rece?

Pe timpul iernii instalațiile termice sunt solicitate mai mult decât în alte perioade din an, datorită nevoii de încălzire a locuințelor. Cu toate acestea, cea mai exploatată parte a sistemului termic va fi centrala termică, care nu doar încălzește agentul termic din radiatoare pentru încălzirea camerelor pe timpul iernii, ci prepară și apă caldă menajeră pe tot parcusul anului. De aceea, centrala termică este cea mai afectată de diferiții factori cauzatori de avarii.

Problemele frecvente care apar într-o centrală termică sunt depunerile de calcar (piatră), mâl și magnetită (care este recirculată în sistem pornind de la radiatoare). Efectele dăunătoare asupra echipamentelor din sistem sunt accentuate de creșterea temperaturii de lucru, creșterea presiunii de operare și diversitatea compoziției materialelor din care sunt confecționate componentele dintr-o instalație termică (radiatoare, conducte, schimbător de căldură etc.)

În instalațiile termice, prezența în apă a sărurilor de calciu și magneziu (sărurilor de duritate) este cauza apariției depunerilor de calcar. Când apa este încălzită, sărurile de duritate formează carbonat de calciu insolubil- calcar sau frecvent cunoscută ca piatră. Această reacție este cel mai probabil să aibă loc în cea mai fierbinte parte a sistemului. Zonele din sistem cele mai predispuse la avarii datorită funcționării defectuoase cauzate de depunerile de calcar sau nămol sunt schimbătoarele de căldură, în special cele dispuse pe circuitele șanitare de preparare apă caldă.

Deși piatra se formează în special în acest echipament, se poate acumula și în alte părți din sistem. De asemenea, magnetita sau alte impurități din instalație prezente sub formă de nămol se pot strânge deseori în locurile înguste și cu debit scăzut, cauzând blocarea echipamentului. De aceea, curățarea chimică a centralei termice, respectiv a instalației de încălzire este recomandată de specialiștii în instalații, mai ales la ieșirea din iarnă după ce echipamentele au fost solicitate suplimentar față de alte perioade ale anului.

Acumularea de calcar și nămol va determina o slabă circulație a fluidului, o descreștere a eficienței centralei și, în cazul în care nu se acționează la timp, la blocarea funcționării întregului sistem.
Prezența sărurilor dizolvate în apa de alimentare este cauza formării de cruste care reduc transferul termic și blochează circulația fluidului ;
S-a calculat că o depunere generalizată de calcar cu o grosime de 2 mm provoacă o creștere a consumului de combustibil cu 25 %.

De aceea, pentru a menține costul de întreținere a instalației termice la un nivel optim, pentru a prelungi durata de funcționarea a acesteia și pentru a economisi este foarte important să întreținem sistemul termic în parametri optimi pe durata întregului an, fiind necesare atât pregătirea acestuia înainte de iarnă, cât și după trecerea iernii!