CLEANEX® ANTICALCAR – Pachet complet de curățare pentru centrale termice murale

Apa de consum utilizată ca fluid termic nu este niciodată pură, deoarece apele naturale sunt supuse continuu proceselor de evaporare și condensare. În timpul acestor procese, apa dizolvă gaze din atmosferă și substanțe ce se găsesc în scoarța terestră. Prezența sărurilor dizolvate în apa de alimentare, este cauza formării de cruste care reduc transferul termic și blochează circulația fluidului.

Sărurile dizolvate de calciu, magneziu, fier, cupru și aluminiu existente în apă, contribuie la formarea crustelor pe suprafețele metalice.

Concomitent cu diversificarea gamei de instalații termice (instalații cu condensare, panouri solare, pompe de căldură, etc.), cu creșterea temperaturii și presiunii de operare, centralele au devenit mai complexe și efectele impurităților de fier, aluminiu, cupru și siliciu împreună cu sărurile de calciu și magneziu din apa de alimentare asociate cu diversitatea compoziției materialelor din care sunt confecționate componentele (conducte, radiatoare, schimbătoare de căldură, etc.) precum și situațiile în care în circuit este prezentă și pulberea de magnetită, au început să fie evidente.

Pe lângă sărurile obișnuite de calciu și magneziu, s-au găsit în compoziția crustelor și silicați de fier, aluminiu, calciu și magneziu. Silicați formează una din cele mai tari cruste izolatoare, dând naștere la grave probleme de transfer termic.

Când apa este încălzită, sărurile de duritate temporară formează carbonat de calciu insolubil (calcar). Această reactie este cel mai probabil să aibă loc în cea mai fierbinte parte a sistemului, de obicei suprafața de transfer a căldurii din schimbator.

S-a calculat că o depunere generalizată de calcar cu grosimea de 2 mm provoacă o creștere a consumului de combustibil cu 25%!

Exemple de componente ale instalației afectate de depunerile de piatră:

Pentru înlăturarea depunerilor de calcar prezente, se recomandă efectuarea unei curățări chimice a centralei termice, utilizând pachetul CLEANEX® ANTICALCAR – pachet complet pentru înlăturarea depunerilor de calcar prezente în schimbătoarele de căldură. Pachetul este compus dintr-un set de produse utilizate la curățarea centralelor termice murale. Soluțiile facilitează executarea operațiunilor care permit exploatarea optimă a sistemului, asigurând o curățare eficientă a schimbătorului de căldură și neutralizarea resturilor acide rămase în urma spălarii.

Beneficii:
✔ Permite curățarea centralelor murale cu puterea de până la 35kW
✔ Dizolvă până la 525g de calcar din schimbătorul de căldură.
✔ Aditivat pentru protecția schimbătoarelor din: cupru, aluminiu, inox, oțel.
✔ Restabilește rapid eficiența transferului termic.
✔ Neutralizează resturile acide rămase în urma dezincrustării cu soluție acidă.
✔ Pasivizează suprafețele curățate (împiedică apariția fenomenului de ruginire a elementelor).

Pachetul contine:
Un flacon 1.25kg DEZINCRUSTANT – Soluție acidă cu acțiune rapidă, destinată curățării depunerilor de calcar, magnetită și mâluri din schimbătoarele de căldură ale centralelor termice, boilerelor sau instanturilor folosite la prepararea apei calde.

Un flacon 1kg PASIVIZANT – soluție lichidă cu proprietăți bazice (alcaline) care asigură neutralizarea reziduurilor acide rămase în centrala termică în urma curățării depunerilor cu DEZINCRUSTANTUL acid. Utilizarea produsului oferă și protecție împotriva ruginirii elementelor din fier/oțel.

1 buc. KIT DETERMINARE PH (5 determinări) – este destinat monitorizării întregii operațiuni de curățare, verificând rapid proprietățile bazice ale soluției/fluidului termic. Testul constă în imersarea unei benzi de hârtie specială în soluția de analizat și simpla comparare vizuală a culorii cu schema de culori prezentă pe ambalaj.

1 set mănuși de protecție
1 buc folie de protecție

Pentru gama completă de produse, accesați site-ul www.chemstal.ro