Cele mai zgomotoase orase din lume versus cele mai linistite. Cum facem fata poluarii fonice?

Poluarea vine intr-o multime de forme si nu este identificata doar prin noxele eliberate in atmosfera de masini, fabrici sau deseurile de plastic aruncate neglijent in spatii publice sau zone protejate. Trebuie sa discutam deschis si despre alte doua tipuri de poluare care ne afecteaza tot mai mult, dar pentru care nu sunt promovate prea multe solutii: poluarea luminoasa si poluarea fonica.

Pe larg despre poluarea luminoasa puteti citi in articolul:
De ce a devenit LUMINA “inamicul public” al marilor orase din Romania?

Poluarea fonica contribuie la pierderea auzului

Poluarea sonora este un factor decisiv care contribuie la pierderea auzului. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 360 de milioane de oameni din intreaga lume au probleme cu auzul, iar 32 de milioane dintre acestia sunt copii. Locuitorii din zonele urbane incep sa aiba probleme cu auzul cu 10 sau chiar 20 de ani mai devreme. De exemplu, vienezii incep sa-si piarda auzul cu 10,59 de ani mai devreme, in timp ce locuitorii din Delhi, cu 20 de ani mai devreme.

Poluarea fonica nu afecteaza doar sanatatea oamenilor, ci si animalele din ariile naturale protejate. Cele mai afectate sunt animalele care folosesc zgomote pentru a vana sau a se hrani. Din acest motiv, in SUA, multe arii naturale protejate se afla la o distanta de aproximativ un kilomentru fata de drumurile circulate de masini.

Cum putem face fata poluarii fonice?

Sectorul constructiilor trebuie sa ia in vizor aceasta problema si sa construiasca cu materiale care asigura o foarte buna izolare fonica. Aici vorbim de ferestre si usi care asigura, pe langa confortul termic si confort fonic – vezi sistemele de tamplarie din aluminiu de la Reynaers. De asemenea, si optarea pentru un sistem de canalizare fonoabsorbanta de la Rehau este un pas spre un viitor mai linistit. Sau, de ce nu un sistem termoizolant si fonoizolant de pardoseli din perlit expandat?

Recomandat de pe Arhispec.ro
Sistem tamplarie din aluminiu Reynaers
Canalizare fonoabsorbanta REHAU
Sistem termoizolant si fonoizolant de pardoseli

Conform unui studiu realizat in acest an au fost identificate cele mai zgomotoase, dar si cele mai linistite orase din lume. Situatia se prezinta in felul urmator:

Top 10 cele mai zgomotoase orase din lume:
1. Guanghzou (China)
2. Delhi (India)
3. Cairo (Egipt)
4. Mumbai (India)
5. Istanbul (Turcia)
6. Beijing (China)
7. Barcelona (Spania)
8. Mexico City (Mexic)
9. Paris (Franta)
10. Buenos Aires (Argentina)

Top 10 cele mai linistite orase din lume (9 sunt din Europa!)
1. Zurich (Elvetia)
2. Viena (Austria)
3. Oslo (Norvegia)
4. Munchen (Germania)
5. Stockholm (Suedia)
6. Dusseldorf (Germania)
7. Hamburg (Germania)
8. Portland (SUA)
9. Koln (Germania)
10. Amsterdam (Olanda)

Cat de poluata fonic este Romania?

Intr-un clasament realizat in 2016 de Eurostat, in capitala tarii noastre oamenii sunt cei mai nemultumiti de nivelul de zgomot: 67% din bucuresteni s-au declarat nesatisfacuti si total nesatisfacuti de poluarea fonica din oras.

Studiul a mai cuprins si alte 2 orase din Romania: Cluj-Napoca si Piatra Neamt. 52% din locuitorii clujului s-au declarat nemultumiti de zgomot, in timp ce in cazul celor din Piatra Neamt, doar 24% s-au simtit influentati negativ de poluarea fonica.

Sursa articol: green-report.ro