Care sunt parametrii de proiectare ai unei statii de pompare

Intr-o statie de pompare sunt prezente atat agregatul tip pompa cat si cel tip hidrofor. Bazinul de refulare este o constructie situata la capat de canal, al carui rol energetic principal este sa disipeze energia din saltul hidraulic ce se formeaza la schimbarea regimului ce curgere a apei, din cel rapid din conducta, catre cel lent din canal.

Atunci cand conditiile geotehnice permit si cele tehnologice o impun, aductiunea poate sa lipseasca, statia fiind adiacenta bazinului de aspiratie, in acest caz fiind o statie de tip bloc. Cand lungimea de refulare este nula, statia este legata direct de bazinul de refulare, acesta devenind adiacent statiei. Debitul statiei de pompare reprezinta debitul realizat atunci cand toate agregatele existente in statie se afla in functiune.

Pentru statiile de baza debitul de proiectare rezulta in urma intocmirii unui bilant al apei in sol pe suprafata amenajata, luandu-se in calcul: volumele de apa intrate (din panza freatica, din zapada si din ploi), respectiv volumele de apa iesite (prin infiltratii, evapotranspiratie, consum de apa la plante). Statia trebuie sa asigure (cu pompele functionand in plin) debitul maxim cerut pentru luna cea mai secetoasa (iulie sau august), debit rezultat din volumul pompat de statie in anul in care precipitatiile au asigurarea de 50% (se mai adauga o variatie a volumului pompat, care tine seama de pierderile din retea).

La stabilirea debitului proiectat al statiei de punere sub presiune, se tine seama de necesarul de apa pentru completarea deficitului de umiditate pe suprafata deservita, respectiv de metoda de irigatie, de tipul aspersoarelor folosite, de graficul de udare. In cazul statiilor de pompare pentru alimentarea cu apa, debitele necesare trebuiesc corelate cu debitul sursei, mai ales daca sursa o constituie un foraj, pornind totdeauna de la numarul consumatorilor deserviti si de la normele de consum necesare acestora, locul statiei in schema de amenajare, volumul rezervorului de acumulare/compensare.

In cazul statiilor de alimentare din panza freatica, totodata debitul pompei introduse in foraj trebuie sa nu depaseaca debitul capabil al acestuia, debit car impreuna cu toate informatiile legate de caracteristicile forajelor sunt puse la dispozitie de societatea care a executat forajul. La alte categorii de statii debitul este fixat prin procesul tehnologic deservit, regimul de exploatare. In mod obisnuit, debitul statiilor trebuie fractionat tinand seama de cerintele variabile ale consumatorilor; fractionarea se asigura prin modificarea numarului pompelor aflate in functiune (atunci cand pompele sunt de acelasi tip), sau prin utilizarea de pompe diferite in aceeasi statie.

La statiile de punere sub presiune, precum si la cele din alimentari cu apa, modificarea debitului cu eficienta energetica maxima se poate face folosind pentru antrenarea pompelor motoare cu turatie variabila (alimentate prin convertizoare de frecventa). Inaltimea de pompare reprezinta sarcina pompelor la functionarea in plina formatie a acestora; altfel spus, este energia specifica ce trebuie imprimata fluidului pentru a fi vehiculat pe conducta pana la cel mai defavirabuil consumator.

In cazul statiilor de baza sau de repompare, sarcina acestora provine din sarcina geodezica la care se adauga suma tuturor pierderilor de sarcina liniare si locale; pe intreg circuitul, de la aspiratie pana la refulare. Intr-o prima aproximatie pierderile de sarcina sunt urmarite pe circuitul pompei ( care ocupa circuitul hidraulic cel mai nefavorabil) de la aspiratie si pana la ultima ramificatie (pierderi de sarcina in zona statiei), la care se vor adauga apoi pierderile de sarcina pe conducta de refulare.

Un hidrofor apare adesea intr-o statie de pompare ca element ajutator. Spre deosebire de celelalte pompa cu tocator, acesta folosit in statiile de pompare prezinta anumite particularitati: este rezistent la activitate intensa, poate pompa apa cu concentratii mari de impuritati si dispune de un sistem de reglare. Motorul de hidrofor are o protectie anticoroziva.

Orice hidrofor functioneaza pe baza de curent electric, insa la intensitate diferita. Principiul de functionare tip hidrofor vizeaza in principal o turatie medie. Se incearca o estimare a parametrilor necesari, pentru a evita suprasolicitarea. Un hidrofor este utilizat in diferite situatii, in functie de ceea ce are nevoie clientul.

┬á[huge_it_gallery id=”12″]