Brașov: 65 de milioane de euro pentru un parc fotovoltaic în comuna Părău. Proiectul se întinde pe 113 hectare

Compania brașoveană Heliolux, fondată în 2019, vrea să investească 65 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic care se va întinde pe 113 hectare. 

Prima dată s-a vorbit despre acest parc fotovoltaic în 2012, când Cornel Răhăian, unul dintre oamenii de afaceri care deține compania, anunța că negociază cu firme din Statele Unite, Germania, Israel, China, Ungaria și Italia construcția a cionci parcuri solare, suprafața totală a acestora urmând să fie de 175 de hectare.

bizbrasov.ro

Cel mai mare dintre acestea urma să fie construit la Părău, pe o suprafaţă de 113 hectare, şi să aibă o capacitate totală de 54 de MW. „Investiţia totală în toate cele cinci parcuri urmează fie de aproximativ 130 de milioane de euro. Negociem cu companii de renume în acest domeniu, dar nu le putem deocamdată nominaliza”, a precizat sursa citată.

Între timp, însă, proiectul s-a modificat, scăzând numărul de panouri ce ar urma să fie instalate de la 193.000 la 158.522 de unități, puterea instalată în curent continuu crescând, datorită ultimelor tehnologii, de la 54,1 MW la 87 MW, scrie bizbrasov.ro

Holdingul global de investiţii Energreen Investment Europe, cu sediul la Luxemburg, a achiziţionat atunci un parc solar de 17 MW din comuna braşoveană Hoghiz de la societatea Vis Solaris 2011.

Potrivit lui Cornel Răhăian valoarea tranzacţiei este de circa 2,5 milioane de euro. „Cei de la Energreen Investment Europe vor mai investi în acest parc aproximativ 30 de milioane de euro”, a mai spus omul de afaceri. „Vom rămâne în parteneriat cu cumpărătorul, în sensul că noi vom asigura consultanţa până la punerea în funcţiune a proiectului, după care vom asigura mentanţa şi consultanţa în continuare”, a mai precizat omul de afaceri braşovean.