Atu Tech – Ce trebuie să știi despre sistemele de porți automate

Cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, Atu Tech este cel mai mare magazin online de sisteme de securitate din România. Compania comercializează peste 4.000 produse, din categorii precum sisteme de supraveghere video, sisteme de alarmă, control acces, automatizări porți, interfoane și videointerfoane, sisteme anti incendiu și de sonorizare, instalații electrice, rețele și telefonie etc. De asemenea, dispune de o rețea de peste 600 de instalatori parteneri, prin care poate oferi astfel de servicii la nivel național.

Cum alegem corect sistemele de porți automate și ce capcane trebuie să evităm aflăm de la Paul Albu, Manager Department Marketing.

Atu Tech

Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția sistemelor de porți automate pentru zone rezidențiale?

Poarta trebuie să funcționeze foarte bine fără automatizare. Dacă este o poartă batantă, este important să o deschideți manual, ușor, și totodată construcția porții să fie foarte bine realizată. Astfel încât să nu opună forță atunci când este deschisă. Dacă vorbim de porți culisante, cel mai bun sistem este cel de poartă autoportantă. Dacă aveți un sistem de autoportantă, atunci motorul automatizării va funcționa foarte bine chiar și în cele mai dificile condiții (pe timpul iernii, când zăpada este mare). Dacă aveți un sistem classic de culisare la sol, e important înainte să instalați automatizarea să vă asigurați că acesta este drept și că nu exista elemente care opun forță (șuruburi care nu sunt îngropate în șină).

Atu Tech

Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont este momentul în care achiziționați motorul. Acesta trebuie să aibă o anumită capacitate, astfel dacă poarta are o greutate de 300 Kg atunci puteți achiziționa un motor de minim 400 kg. Este important ca motorul să fie mai puternic comparativ cu greutatea porții, astfel durata de viață este mai mare, iar motorul va fi solicitat mai puțin.

O altă capcană este întâlnită la porțile batante atunci când stâlpii sunt prea groși sau când există policarbonat pe poartă.  Pentru stâlpii mai groși se potrivesc doar anumite tipuri de automatizări, de exemplu cele cu motor cu braț articulat sau extensibil. În ceea ce privește policarbonatul sau orice material pus pe poartă, trebuie să va asigurați că există fante prin care trece vântul. În lipsa acestor fante, poarta acționează ca o velă, iar în momentele în care există vânt puternic, motoarele se pot rupe.

Atu Tech

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă a porților automate?

Trebuie să vă gândiți la ciclul de lucru, astfel câte deschidere veți avea într-o perioada de timp x. Dacă aveți o automatizare de uz rezidențial cu până la 10 deschideri pe zi, ciclu de lucru este unul normal de 35%. Dacă automatizarea este pentru uz intens, atunci alegeți o automatizare cu ciclu de 65 – 80%.

Vă recomandăm să achiziționați doar kituri complete: motor, fotocelule, unitate de comandă, lampă de semnalizare, telecomandă ș.a.m.d, astfel nu veți avea probleme la montaj și veți beneficia de toate elementele de securitate necesare.

Ultimul sfat, însă principal în alegerea motorului, este producătorul. Cele mai bune automatizări provin din Italia. AtuTech este unicul importator pentru automatizări de porți LIFE ITALIA, fabrică cu tradiție în producerea motoarelor pentru automatizări de porți batante sau culisante. Pe lângă acestea, importăm și alte branduri cunoscute care oferă o calitate superioară, cum ar fi COMUNELLO, LINOMATIK și KING GATES. 

Atu Tech

Care sunt principalele mituri despre sistemele de porți automate care nu sunt adevărate în totalitate?

Porțile batante te pot răni grav. Majoritatea automatizarilor oferă protecție la forță (configurabilă prin programare), aceasta înseamnă că atunci când motorul “simte” un obstacol acesta se retrage. Pentru o siguranță suplimentară este important să instalați cel puțin 1 rând de fotocelule. Majoritatea automatizărilor suportă 2 seturi de fotocelule. Atunci când linia dintre fotocelule este întreruptă, poarta se deschide sau se oprește după caz. Pe lângă aceste elemente este important să instalați și o lampă de avertizare, astfel veți ști că motoarele sunt pornite.

Un alt mit ar fi faptul că toate automatizările se pot deschide singure atunci când ieși din parcare. Acesta este parțial adevărat. Automatizările pot fi deschise automat doar dacă placa de comandă permite modul “Condominium”. Acest mod îți permite să setezi una dintre perechile de fotocelule să acționeze automat deschiderea porții atunci când fotocelulele sunt declanșate. Dezavantajul la această metodă este că orice întrerupe linia fotocelulelor poate să deschidă poarta. Un montaj profesional ar folosi un detector de buclă electromagnetică. Acest detector poate să ne spună atunci cand un un obiect de metal așteaptă deschiderea porții și să elimine erorile umane.

Atu Tech

Alte sfaturi importante pentru siguranță:

  • Până în momentul în care poarta motorizată se oprește complet, stați departe de ea, atât dumneavoastră cât și alte persoane, animale sau obiecte.
  • Nu permiteți nimănui să se prindă sau să se urce pe poarta.
  • Nu lăsați telecomanda la îndemâna copiilor sau persoanelor neautorizate.
  • Un motor de automatizare poate să mențină poarta închisă la încercările de intrare forțată. În funcție de dimensiunea motorului, acesta opune o forță atunci când cineva dorește să deschidă poarta, însă pentru siguranță maximă vă recomandăm să instalați o yală specială pentru automatizări de porți. Astfel proprietatea dumneavoastră este mereu securizată.