LUXARD Lighting – sfaturi pentru achizitia corecta de sisteme de iluminat

LUXARD Lighting este un brand nascut din dorinta de a sprijini clientii in realizarea proiectelor de iluminat in mediul comercial, industrial, rezidential si stradal. Echipa este pregatita sa ofere suport excelent de la planificarea proiectului pana la implementare, si garanteaza calitatea prin folosirea unor tehnologii de ultima generatie care nu doar eficientizeaza costurile lunare, dar si consumul efectiv. Mai multe despre planurile companiei si cateva sfaturi utile din domeniu pentru beneficiari aflam de la dl Marius Racasan, Director General LUXARD Lighting.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ati acorda unui client nou pentru achizitia corecta de sisteme de iluminat?

Poate ajuta iluminatul cu LED rezolvarea crizei actuale energetice? Da.

Tranzitia catre o iluminare eficienta cu LED-uri poate atenua criza energetica actuala, atat la nivel european, cat si la nivel national.

Accelerarea tranzitiei prin conexiunea catre un iluminat cu LED eficient, eficace si economic, ar putea ajuta companiile si mediul rezidential sa atenueze criza energetica.

Guvernul Romaniei, companiile romanesti si multinationale, consumatorii casnici pot lua masuri pentru a atenua actuala criza energetica, atat acum, cat si în viitor. Cea mai simpla și mai rapida modalitate de a face acest lucru este adoptarea tehnologiei de iluminare bazată pe LED.

Iluminatul reprezinta aproximativ 15% din energia electrica consumată pe glob in fiecare an. Iluminatul inteligent cu LED poate reduce costurile energetice legate de iluminare cu până la 80%, facandu-l un pas semnificativ pe drumul catre durabilitate.

Pretul sau rentabilitatea investitiei? Cum se calculeaza? Viata corpului de iluminat?

Daca un cumparator se decide sa achizitioneze / sa implementeze un sistem de iluminat cu LED, ar trebui sa ia in considerare urmatoarele cinci decizii  care vor face investitia lui un succes.

 1. Perioada de recuperare a investitiei ROI. Pentru a calcula perioada ROI corecta, ar trebui sa se efectueze un audit al sistemului actual de iluminare (se poate face ca parte a unui audit energetic), sa se pregateasca un proiect (pe baza unor linii directoare clar definite, inclusiv uniformitate, inaltimea de montare, puterea curentului, specifica╚Ťii detaliate), sa se pregateasca o cerere de oferta tehnica corespunzatoare.  Astfel se poate calcula o perioada de rentabilitate a investitiei corecta.
 2. Garantia.  Garantia este al doilea criteriu ca importanta atunci cand se achizitioneaza un sistem de iluminat cu LED. Un avantaj imens pentru utilizator este faptul ca in prezent producatorii ofera o garantie de la doi pana la cinci ani pentru intreg sistem de iluminat.
 3. Customer Service.  Cea mai buna metoda este sa se solicite doua sau trei oferte de la diferiti producatori si sa se analizeze specificatiile tehnice care afecteaza calitatea serviciului oferit: cunostiinte in domeniul de iluminare; abilitatea de a a oferii solutii tehnice corespunzatoare necesitatii clientului.
 4. Parametrii tehnici ale solutiei oferite. Este de o importanta majora ca parametrii tehnici ai solutiei ofertate sa indeplineasca cerintele normativului de iluminat agreat in Romania corespunzator domeniului de activitate al clientului.
 5. Referintele este ultimul dintre cele cinci criterii de decizie. Cea mai simpla metoda este sa se solicite referinte ale proiectelor implementate.

Care sunt 3 capcane/greseli des intâlnite pe care observati ca le fac cumparatorii cand achizitioneaza sisteme de iluminat?

 • Una dintre cele mai frecvente greseli intalnite,  este sa nu se ia in calcul consumul de energie.
  Un bun exemplu aici este unul dintre proiectele noastre Matex Cluj Napoca  unde consumul de energie a fost redus cu 40% in timp ce intensitatea luminii a crescut cu mai mult de 50%.
 •  O alta greseala destul de des intalnita in procesul de achizitie, este ca prima data, sa se ia in considerare pretul de achizitie si ulterior specificatile tehnice ale produselor
 • Nu in ultimul rand, o alta greseala des intalnita, este ca respectivul client sa nu detina un proiect tehnic de iluminat avizat de o firma calificata.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrati sau pe care le-ati finalizat recent si ce solutii tehnice din portofoliul dvs. ati folosit?

Firma clujeana Datta Business Consulting Srl este prezenta, pe piata sistemelor de iluminat cu LED, prin brandul LUXARD Lighting.

LUXARD Lighting este orientat spre dorinta de a sustine partenerii nostri, in realizarea proiectelor de iluminat in mediul comercial, industrial, rezidential si stradal.

Oferim suport excelent, de la planificarea proiectului pana la implementare.

Folosind tehnologii de ultima generatie si produse de calitate superioara, reusim sa eficientiz─âm nu doar costurile lunare cu iluminatul, dar si consumul efectiv; fapt ce la randul sau, ajuta la pastrarea unui mediu iconjurator curat pentru viitoarele generatii.

Suntem profesionisti in ceea ce facem si ne asiguram ca fiecare proiect ne reprezinta valorile dupa care ne ghidam activitatea.

Aceste valori sunt Sustenabilitatea, Eficienta, Promisiuni indeplinite.

Unul dintre proiectele cele mai importante din acest an a fost MODERNIZAREA UNUI SISTEM DE ILUMINAT OFFICE INTR-UN SPATIU MODERN Betfair Romania Development 

Solutia LUXARD Lighting a inclus pregatirea profesionala a proiectului, instalarea corpurilor de iluminat si suportul tehnic in timpul implementarii.

Beneficiile oferite clientului au fost:

 • Cresterea intensitatii luminoase si asigurarea unei uniformitati a luminii, conform standardelor de iluminat
 • Reducerea considerabila a consumului de energie electrica
 • Recuperarea investitiei intr-un timp relativ scurt
 • Garantie de pana la 5 ani pentru corpurile de iluminat folosite
 • Folosirea unor corpuri de iluminat moderne si performante
 • Sisteme moderne de integrare in managementul cladirii, eficientizare energetica, componente fiabile

Un alt proiect finalizat il reprezinta INSTALAREA UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC DE 89.64 kwh, la clientul nostru MATEX Cluj Napoca

LUXARD Lighting impreuna cu partenerul sau in furnizarea unor sisteme de iluminat inteligente cu LED, Urmet Distribution, a lansat o noua arie de business in domeniul energiei regenerabile ÔÇô Sisteme fotovoltaice on/off-grid.

Care sunt provocarile momentului in segmentul in care activati?

Datta Business Consulting Srl in calitate de furnizor de Solutii , sisteme si produse de iluminat cu LED si Sisteme fotovoltaice impreuna cu partenerul sau principal Urmet Distribution, acorda o importanta deosebita pentru solutiile de eficienta energetica astfel incat incepand din acest an a lansat o noua linie de business  de produse si solutii ÔÇ×verziÔÇŁ care include sistemele fotovoltaice.

Prin instalarea unor panouri fotovoltaice se poate reduce semnificativ costurile energetice, respectiv se contribuie la protejarea mediului inconjurator.

Urmet Distribution SRL Romania este o companie, filiala a grupului Urmet Italia, acesta din urma ocupand pozitii de top in domeniul productiei de:

 • Videointerfoane ╚Öi audiointerfoane;
 • Sisteme de securitate;
 • Sisteme de protec╚Ťie ├«mpotriva incendiilor;
 • Sisteme de protec╚Ťie a perimetrelor;
 • Solutii in domeniul fotovoltaic;

Urmet Distribution SRL a adaugat, pe langa cele din portofoliul grupului Urmet si sisteme de iluminat LED (tehnic, stradal, industrial, decorative), sisteme de supraveghere dar si servicii de calitate, in stransa legatura cu produsele distribuite pe piata din Romania.

Cum vedeti evolutia pietei in nisa dvs. in Romania in urmatoarele 6-12 luni?

In contextul crizei energetice existente atat la nivel european cat si la nivel national, firmele romanesti sunt obligate sa ia masuri de reducere a consumului de energie electrica si sa faca investiitii in iluminat cu tehnologie LED performant dar si in sistemele fotovoltaice. Preturile crescute la gaz si electricitate au un impact major asupra activitatilor desfasurate de companiile romanesti si multinationale dar si asupra mediul rezidential. Chiar daca guvernul Romaniei  a plafonat preturile la energie, acestea devin destul de fragile.

Consideram ca numai companiile care vor face investitii in reducerea costurilor energetice, vor reusi sa faca fata scumpirilor la energie care vor veni in urmatoarea perioada de timp. 

Pentru urmatorul an 2023, Datta Business Consulting Srl estimeaza o crestere de 50 % a pietei sistemelor de iluminat cu tehnologie LED, respectiv o crestere de 200-300 % a pietei sistemelor fotovoltaice.