Vlad Iftime, Director Executiv Vestra: Pentru urmatorii ani mi-am propus sa fac din Vestra o companie care livreaza calitate in tot ce ofera

Vestra este o companie supla, dinamica, flexibila dar extrem de competitiva. Echipa Vestra este construita in jurul unui spirit tanar, pe o fundatie solida ce aduce performanta in sectorul utilitatilor si se asociaza cu liderii modiali din sectorul utilitatilor.

Pentru a afla mai multe din culisele acestei companii am discutat chiar cu Vlad Iftime, directorul executiv al companiei, un tanar antreprenor aflat in 2018 in publicatia „Tineri manageri de top 2018”.

Incepem prin a va felicita pentru actiunea „padurea copilariei” prin care ati reusit sa implicati peste 600 de voluntari intr-o actiune de impadurire a unui teren defrisat de 2,5 ha. De unde aceasta idee si cum a fost primita de public?
Multumim. Ideea din spatele acestei actiuni e de fapt un proiect frumos pe care l-am gandit la inceputul anului 2018 si i-am dat numele TopSpin by Vestra. Dupa cum sugereaza si numele, proiectul e un turneu de tenis adresat specialistilor din domenii conexe care impartasesc aceiasi pasiune, tenisul. Un simplu turneu de tenis era totusi  prea putin pentru noi si atunci am hotarat sa il facem mai special, oferind o cauza care sa sutina proiectul. Anul acesta cauza a fost actiunea de impadurire din localitatea Adancata, anul viitor ne vom concentra atentia in alt judet si poate pentru o alta cauza. Ideea e de a ajunge in fiecare an in alt judet, astfel incat, in timp, sa avem actiuni in toata Romania.

Dupa experienta din acest an, va doriti sa mai implementati astfel de actiuni si in alte zone ale tarii noastre?
Da, dupa cum spuneam si mai devreme, proiectul TopSpin va merge in fiecare judet al tari iar in urma turneului vom lasa o actiune de responsabilitate socila frumoasa in spate.

Spuneati intr-un alt interviu ca una din cele mai mari realizari este crearea unei echipe tinere, puternice si ambitioase. Cum reactioneaza piata la ideea unei astfel de echipe? Nu mai este varsta un criteriu definitoriu pentru analizarea nivelului de experienta?
Generatia tanara detine entuziasmul si creativitatea, generatia mai veche detine experienta si calitatea. Cand imbini cele doua ingrediente, poti obtine reteta unui busines de succes. Important e sa investesti timp si rabdare, sa pozitionezi oamenii in locurile care li se potrivesc cel mai bine si sa ii lasi sa invete unul de la celalalt. Piata e in continua schimbare si ca sa tii pasul cu ea ai nevoie de o echipa flexibila care stie sa se plieze pe cererea si nevoia clientului.

Daca tot am mentionat ideea de oameni tineri, stim ca va regasiti si in „Tineri manageri de top 2018”. Cat de greu a fost sa ajungeti atat de repede intr-o pozitie de management si care considerati ca au fost top 3 atuu-uri care v-au ajutat in tot acest demers?
15 ani nu as spune eu ca e chiar asa de repede si pana la urma nu exista o formula magica care sa te aduca rapid intr-o pozitie de top. Aici e vorba de munca si invatare permanenta. Sa stii sa te adaptezi la diferite situatii si sa nu te opresti din drum nici cand te-ai lovit de un obstacol. Un alt factor important sunt oamenii din jurul tau. Conteaza foarte mult sa ai alaturi persoane care te inspira si care iti pot da opinii obiective la ideile tale bazate pe experiente reale.

Ce m-a adus pe mine aici cred ca a fost perseverenta, dorinta de invatare si optimismul (am incercat sa vad intotdeauna partea plina a paharului).

Ce sfat le-ati da tinerilor care isi doresc o ascensiune rapida in cariera?
Ca sa urci un munte trebuie sa te pregatesti mult si sa continui chiar si atunci cand e greu. Nu poti sari treptele, pentru ca ramai cu goluri care te vor afecta mai tarziu. Important e sa lasi calitate in urma ta si sa te implici cu adevarat in ceea ce faci. Nu stiu daca exista o cale de a avea o ascensiune rapida in cariera, probabil conteaza sa fii ambitios si sa stii care e scopul. Apoi, sa muncesti la planul tau in permanenta, pana ajungi acolo.

Asemanati ideea de a va afla in pozitie de management cu o sabie cu doua taisuri, in care pe de-o parte este grija fata de oameni si de cealalta parte sta business-ul in sine. Cum reusiti sa creati o armonie intre cele doua?
Daca cineva crede ca exista o armonie continua intre cei doi factori se inseala amarnic. Sabia e o arma care poate fi letala daca nu o manuiesti corect.  Crearea unei simbioze intre cele doua taisuri e un obiectiv la care muncesc in permanenta. Uneori imi iese, alteori imi tratez ranile. Conteaza doar sa asculti si a fii atent atat la nevoile colegilor tai cat si a partenerilor tai de afaceri.

O realizare importanta pentru companie a fost realizarea parteneriatului cu Rockwell Automation. Ce inseamna acest parteneriat si cum il veti dezvolta in perioada urmatoare?
Parteneriatul cu Rockwell Automation a fost un pas mare pentru cresterea noastra dar acesta e doar inceputul. Daca am reusit sa castigam increderea unui gigant ca Rockwell Automation, atunci cu siguranta si alti mari jucatori mondial din acest domeniu ne vor deschide usile. Rockwell Automation e un nume important in portofoliul nostru si ne vom asigura in continuare ca livram servicii de calitate pentru ei astfel incat acest parteneriat sa fie un succes pe termen lung.

Ce planuri de viitor v-ati propus pentru Vestra si cum planuiti sa va atingeti obiectivele?
Pentru urmatorii ani mi-am propus sa fac din Vestra o companie care livreaza calitate in tot ce ofera (atat produse cat si servicii). Este important pentru noi sa stim ca venim cu valoare in fata clientului nu doar cu un produs. Intodeauna am considerat ca in acest domeniu conteaza sa fii aproape client, pentru ca doar asa ii poti sti cu adevarat cu ce se confrunta si poti gasi cele mai eficiente solutii pentru el.

In acest sens, am inceput deja demersurile pentru implementare unor proceduri interne de comunicare eficienta cu partenerii si clientii. Am deschis si birouri in cele mai mari orase ale tarii astfel incat colegii mei sa acopere eficient toata tara si sa fie in mijlocul actiunii Mai sunt multe de facut dar usor le vom rezolva pe toate.

Pentru ce v-ar place sa fie recunoscuta compania pe care o reprezentati peste 10 ani de acum in colo?
Ce cred eu ca lipseste cu desavarsire in Romania este acel Customer Care de calitate. In urmatorii ani imi propun sa fac din Vestra o companie care pune mai presus de orice comunicarea eficienta si corecta cu toti cei care intra in contact cu noi Pe langa asta, noi  Vestra am decis sa fim un exemplu pentru comunitatea noastra prin campaniile de responsabilitate sociala pe care le vom desfasura in toata tara. Sper din tot sufletul ca in 10 cand voi privi in jur sa vad doar actiuni si relatii de calitate pe care le-am contruit in tot acest timp.

Daca ar fi sa puteti schimba ceva la domeniul constructiilor in prezent, ce ati alege sa schimbati si de ce?
In opinia mea, domeniul constructiilor are deja un handicap foarte mare prin prisma legislatiei din domeniul public care priveste achizitia unui bun prin factorul pretul cel mai scazut. In prezent avem disponibile fonduri europene care ar putea facilita achizitiile pentru  lucrurile de calitate, chiar daca sunt mai scumpe. Aceasta este o oportunitate de care ar trebui sa tinem cont. Consider ca este necesar sa elaboram o strategie valabila pe  termen lung astfel incat solutiile de lunga durata sa primeze nu cele mai ieftine .

Ati avut un mentor in cariera care sa va influenteze sau sa va ofere suport?
De mic am fost inconjurat de oameni de afaceri si am invatat foarte mult de la ei, insa un aport special a avut vicepresedintele unei companii partenere la care am lucrat. Acest om mi-a fost aproape de suflet si poate m-a scutit de multe greseli pe care trebuia sa le fac. Pot spune ca el a fost cel la care am apelat de multe ori pentru sfaturi si care m-a indrumat in momentele cheie

Unde il gasim pe dl Vlad Iftime atunci cand nu e la birou?
Aici doar unul e raspunsul….pierdut in lume, cu un rucsac. Cand am mai mult timp liber imi place sa ma izolez in mijlocul naturii unde incerc sa imi reincarc bateriile. Peisajul de pe varful unui munte nu se compara cu nimic in lumea asta. Tot el iti arata ca drumul e greu dar merita efortul.

Aveti alte hobby-uri care v-au ajutat sa cresteti in cariera?
Imi place sportul foarte mult. Cand incepe vremea calda, ma gasiti la toate maratoanele montane si cursele de MTB. Din aceste activitati invat in permanenta ce inseamna perseverenta si rabdarea. Cand duci acolo lupta cu tine si reusesti sa invingi, nimic nu mai pare complicat dupa.

Exista ceva ce v-ati fi dorit sa va intrebam si nu s-a regasit in lista de mai sus?
Da. In ce evenimente ne putem implica impreuna si cum putem aduce un plus de valoare celor din jur prin actiunile noastre?