Analiza: Teava polipropiliena sau teava de cupru? Ce specifica mai des arhitectii/proiectantii?

teava pe vs cupru1Tevi de cupru sau tevi polipropilene? Iata o intrebare care este nelipsita atunci cand construim o casa noua sau avem in plan sa o renovam pe cea existenta.

Pana acum am aflat Cat de specificata este piata HVAC de catre arhitecti sau Ce prefera arhitectii? Incalzirea in pardoseala sau radiatoarele?, iar acum continuam seria analizelor si ne propunem sa aflam daca arhitectii/proiectantii prefera sa specifice mai mult teava de cupru sau teava polipropilena.

Instalatiile de apa si cele de incalzire necesita o atentie sporita intrucat confortul locuintei noastre depinde in mare parte de acestea. Calitatea sistemelor de instalatie depinde de executia lucrarilor, dar si de calitatea materialelor care sunt folosite.

Tevile care sunt folosite pentru instalatia de apa sau de incalzire pot fi tevi de cupru sau polipropilena.

In mod normal, orice investitie in constructii este influentata in cea mai mare masura de catre arhitectii/proiectantii care o proiecteaza si propun solutii tehnice. In Romania, 97% din arhitectiii/proiectantii activi in piata specifica minim un brand in caietele de sarcini.

Analiza realizata de IBC Focus din ultimile 6 luni de zile pe un esantion de 485 arhitecti/proiectanti care au specificat un volum de 254.164 ml de tevi de cupru si 230.468 ml de tevi polipropiliene, ne arata ca tevile de cupru sunt specificate in cadrul a 305 proiecte, in timp ce teava polipropiliena e specificata in cadrul a 226 de proiecte.

Printre firmele specificate in caietele de sarcini de catre arhitecti se afla: Woeste, Feinrohen, Halcor, Foma, Silmet (la teava de cupru) si Henco, Rehau, Uponor, Valrom, Valsir si Wavin (la teava polipropiliena), Totusi, piata tevilor de cupru si a tevilor de polipropiliena poate fi influentata intrucat ea ramane nespecificata in proportie de 86% pentru tevile polipropiliene,

specificatie teava pe

 

 

 

 

 

 

si 75% pentru tevile de cupru.

specificatie teava de cupru

 

 

 

 

 

 

Tevile sunt specificate in cea mai mare parte la constructiile noi. Astfel, tevile de cupru sunt specificate in cadrul proiectelor noi (46%), dintre care 55% sunt in stadiul de proiectare. Tevile polipropilene sunt specificate in proportie de 50% la ptoiectele noi, dintre care 52% se afla in stadiul de proiectare.

In concluzie, analiza ne arata faptul ca arhitectii specifica tevile de cupru in proportie de 25%, in timp ce tevile polipropilene sunt specificate in proportie de doar 14%.

IBC Focus a lansat cea mai moderna platforma de comunicare si promovare catre arhitecti –Arhispec.ro unde deja exista inscrisi producatori de tevi. Daca nu ai deja un cont, cere AICI voucherul tau cadou de 250 de euro.