Analiza pieței de încălzire în pardoseală: România devine un jucător major în piața europeană

În anul 2023, piața sistemelor de încălzire în pardoseală din România a atins un nivel de aproximativ 90 de milioane de euro, conform datelor furnizate de REHAU Building Solutions, unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație. Aceste cifre evidențiază consolidarea poziției României ca un actor semnificativ pe piața europeană dedicată acestui segment, evaluată la aproximativ 1,1 miliarde de euro conform analizelor Global Market Insights (GMI).

„În 2023, piața specifică a înregistrat o contractare cu 10-15%, influențată de reducerea cu 20% a volumului de construcții rezidențiale noi la nivel național. Cu toate acestea, pentru anul în curs, ne așteptăm la o stabilizare a pieței, în special în contextul deblocării investițiilor publice“, a declarat Laurențiu Chiriac, șeful soluțiilor de construcții la REHAU România.

Conform declarațiilor sale, piața de încălzire în pardoseală este dominată în mod covârșitor de sistemele prin agent termic, cu o prezență redusă a celor electrice. Distribuția între cele două tipuri de încălzire în pardoseală a rămas relativ constantă în ultimii 3-5 ani, cu o tendință observată de migrație dinspre încălzirea prin radiatoare către cea în pardoseală. În plus, estimările REHAU arată că peste 80% din piață este dominată de segmentul rezidențial, în timp ce sectoarele industriale și de retail manifestă un interes tot mai crescut.

SURSA ARTICOL