5 recomandari esentiale pentru alegerea sistemului de incalzire prin pardoseala
|Fie ca vorbim de o casa sau de un apartament, atunci cand ne raportam la instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte si sa tinem cont si de o serie de calculele. Chiar daca specialistii in domeniu vor face aceste calcule pentru tine, in acest articol iti recomandam principalele aspecte de care trebuie sa tii cont:
- Necesarul de caldura.
Fiecare camera a locuintei noastre are propriul ei necesar de caldura (Q), iar calculele de proiectare ale unui sistem de incalzire prin pardoseala sunt reglementate de normele europene in vigoare. Vorbim de un process lung si laboros, care implica calculi pentru fiecare camera in parte
- Fluxul termic necesar pe fiecare metru patrat de pardoseala
Chiar si tu poti calcula fluxul termic folosind urmatoarea formula: q=Q/S(W/mp), in cadrul careia Q reprezinta necesarul de caldura al camerei, iar S este suprafata pardoselii incalzitoare.
- Suprafata pardoselii incalzitoare
In mod normal, atunci cand se proiecteaza un astfel de sistem, suprafata incalzitoare coincide in cea mai mare parte cu suprafata totala a camerei.
Potrivit reglementarilor la nivelul Uniunii Europene, temperatura unei camera nu trebuie sa depaseasca 45 de grade. Aceste informatii te pot ajuta sa intelegi mai bine care va fi temperatura maxima pe care o poti obtine in propria ta casa, respectiv in fiecare camera in parte. Astfel, poti alege temperature ambientala pe care ti-o doresti.
- Calculul cotelor de inaltime
Aceste calcule sunt foarte importante, mai ales atunci cand vorbim despre o constructie noua a unei case, deoarece trebuie sa stim inca din planul arhitectural ce inaltimi trebuie respectate pentru a instala sistemul de incalzire prin pardoseala. Astfel, nu sunt afectate calculele ulterioare care se refera la cotele usilor, a geamurilor si a scarilor interioare.
Un alt calcul pe care trebuie sa il avem in vedere este lungimea pasului (lp), unitate de masura care exprima distant dintre tuburile sistemului de incalzire prin pardoseala, dependenta de tipul de finisaj. Cu alte cuvinte, aceasta lungime a pasului trebuie sa tina cont de finisjaul final al podelei, intrucat se schimba valorile daca iti acoperi podeaua cu parchet (mai ales cel multistratificat), cu gresie, dale de marmura, mocheta subtire sau covor gros.
- Ia in calcul si folosirea izolatiei termice
Desi pare evident sa folosim izolatia termica (polistiren extrudat), de cele mai multe ori costurile ridixate pot sa ne faca sa renuntam la acest lucru. Totusi, este foarte important ca spatiul dintre sapa de beton si pardoseala folosita sa fie izolavt, pentru a evita pierderile de energie atunci cand sistemul de incalzire este functional.
Te gandesti sa iti montezi incalzire in pardoseala?
Specialsitii InstalFocus te ajuta sa iti gasesti cele mai bune produse de la marii producatorii din piata incalzirii in pardoseala si nu numai, in biblioteca virtuala a fisierelor si a documentatiilor tehnice- Arhispec.