Ne costa aproape 20 de miliarde de euro sa scapam de dependenta de gaz

Frigul din ultimele zile ne-a obligat sa apelam la importuri de gaz in proportie de peste 20% din consumul total inregistrat la nivel national. Insa, in urmatorii 20 de ani, e foarte posibil sa scapam de aceasta „dependenta de gaz” cu care ne confruntam in fiecare iarna daca ne tinem cu sfintenie de Strategia Nationala Energetica.

Concret, pana in anul 2030, conform draftului final al Strategiei Nationale Energetice, Romania trebuie sa aloce intre 15 si 20 de miliarde de euro pentru a imbunatati performanta energetica a cladirilor. In acest fel am reduce drastic consumul si am ajunge la loc sigur din punct de vedere al securitatii energetice.

3-gaz-afp

(sursa foto: zf.ro)

Un studiu realizat de BPIE cu scopul de a atrage atentia asupra problemelor legate de dependenta de gaz a tarilor din SE Europei a stabilit ca, pentru a-si asigura securitatea energetica, statele din sud-estul Europei trebuie sa aloce in urmatorii 20 de ani in jur de 81 de miliarde de euro pentru imbunatatirea performantei energetice a cladirilor. Acest lucru ar duce la o economii realizate pe durata de viata a cladirilor de circa 106 miliarde de euro si o reducere a dependentei de gaz cu 8,2 miliarde mc/an reprezentand o reducere a consumului curent cu 70%.

Sursa articol