WILO Romania – sfaturi pentru achiziția corectă de soluții tip pompă de apă
|Wilo oferă o varietate mare de pompe și sisteme inteligente, eficiente din punct de vedere energetic care nu sunt potrivite numai pentru proprietăți rezidențiale, publice și comerciale, ci și pentru aplicații de gestionare a apei. Produsele Wilo sunt utilizate în aplicații de încălzire, aer condiționat, răcire și alimentare cu apă, precum și pentru canalizare și canalizare. Despre piața de profil și despre capcanele care trebuie evitate în acest domeniu am discutat cu dna Mariana Corlaci, Marketing Manager WILO Romania și dl Bogdan Grosu, Service Manager – Wilo România.
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă de soluții tip pompă de apă?
Primul sfat este legat de identificarea corectă a pompei potrivite. Trebuie să țină cont de mai multe aspecte: adâncimea la care va fi scufundată, debitul de apă necesar, distanța față de locul transferului apei, sursa de alimentare, temperatura la care se află fluidul pompat, aciditatea apei, presiunea la punctul de consum.
De asemenea, luând în considerare nevoile specifice, pompele submersibile pot fi alese în funcție de:
- sursa de apă în care vor fi introduse pentru pompare (de fântână, de apă de suprafață);
- puritatea apei (pompe pentru ape curate, pentru ape murdare extrase din lacuri sau iazuri – cu impurităţi, depuneri, reziduuri, pompe cu tocător pentru ape murdare cu impuritati mari);
- modul de operare: cu ejector, potrivite pentru împingerea fluidelor foarte vâscoase în cadrul băilor și bucătăriilor de la case; cu turbină, potrivite pentru fântânile de adâncime mare ce deservesc locuințele sau sistemele de irigații; cu plutitor – pompe de suprafață pentru transportul volumelor mari de apă din diverse bazine și de mare adâncime, destinate locuințelor; cu presostat, destinate utlizării în sistem hidrofor, în cazul distanței mari între pompă și amplasamentul pe care îl deservește
La Wilo acoperim întregul circuit al apei printr-o gamă variată de produse, de la pompe de apa curată și pompe de apă reziduală (apă murdară, menajeră, industrială), la pompe de suprafață, centrifuge, verticale și orizontale, pompe submersibile, pompe de puț, pompe de drenaj, pompe de recirculare, precum și pompe de incendiu, concomitent cu servicii de consultanță gratuită, instalare, reparații și întretinere pentru orice tip de pompă și sistem de pompare Wilo. Catalogul complet al produselor, serviciilor și soluțiilor noastre este disponibil pe platforma noastră: https://wilo.com/ro/ro.
Al doilea sfat este legat de alegerea partenerului potrivit pentru o achiziție lipsită de griji. La Wilo oferim un pachet complet de servicii: de la consultanța în alegerea produsului potrivit, la service și mentenanță, ne asigurăm întotdeauna că soluțiile livrate sunt eficiente energetic, sigure în funcționare și fiabile.
Al treilea sfat este legat de informarea din surse sigure. Wilo a lansat recent un ghid digital de înlocuire a pompelor, gândit pentru a simplifica interacțiunea cu utilizatorul. Cei interesați de achiziția unei noi pompe pot afla de aici foarte multe informații relevante structurate într-o formă compactă. Am încercat astfel să facilităm o mai bună înțelegere a produselor, pentru ca alegerea finală a pompei să se plieze exact pe nevoia consumatorului, companiei sau operatorului.
Care sunt 3 capcane/greseli des întâlnite pe care observati ca le fac cumparatorii cand achizitioneaza pompe de apă?
Prima capcană este legată de lipsa consultării cu personal avizat, care poate duce la o alegere eronată. Astfel, caracteristicile pompei pot fi nepotrivite pentru nevoile utilizatorului. Este foarte important să investești într-o pompă de apă care să poată asigura debitul și presiunea optime pentru punctul de consum și să fie fiabilă, necesitând zero reparații pe o perioadă lungă de timp.
A doua capcanăeste decizia montării pompelor de apă pe cont propriu. Riscul unui montaj greșit este foarte mare, iar de aici până la apariția defecțiunilor în lanț e doar un pas. De aceea, e foarte important să te adresezi unei firme specializate în producția și montarea pompelor de apă. La Wilo, suntem alături de cumpărător în toate fazele procesului de achiziție, de la proiectare și configurare, până la punere în funcțiune și întreținere.
A treia capcană este alegerea de a investi în pompe ieftine sau branduri necunoscute. Este vorba de un echipament care trebuie să facă față unor condiții dure, iar calitatea produsului trebuie să primeze.
Tot la acest capitol ar mai fi de adăugat lipsa informării despre consumul energetic al pompelor, lipsa informării în legătură cu furnizorii din piață care asigură servicii complete (service, asistență, punere în funcțiune, garanție, mentenanță), teama de a ”înfrunta” tehnologia de ultimă generație (pompele Wilo sunt smart, înalt-tehnologizate).
Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrati sau le-ati finalizat recent si ce solutii tehnice din portofoliul dvs. ati folosit?
În ultimul timp am remarcat un interes crescut din partea administrațiilor locale față de reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și apă uzată, inclusiv prin proiecte cu fonduri europene. Wilo România colaborează la nivel național cu regii de apă și derulează mai multe programe orientate către eficientizarea lucrărilor și augmentarea sustenabilității acestora. Încurajăm transformarea digitală, pe care o tratăm ca o oportunitate de a pune accentul pe protecția mediului, valorizând cât mai bine resursele și minimizând amprenta de carbon. Cu soluțiile Wilo pentru modernizarea sistemelor de pompare HVAC, orice operator sau companie va ajunge la o reducere a consumului de energie electrică cu 20-25%, precum și la o reducere a emisiilor de CO2 de 20-25%, amortizându-și investiția în 3 ani.
Dintre cele mai recente proiecte, amintim finalizarea reparației a două pompe de mari dimensiuni care asigură distribuția agentului termic în Tulcea și prelungirea duratei de funcționare a echipamentelor date în folosință încă din 2011 cu ajutorul pieselor originale Wilo, și livrarea, asistența tehnică, punerea în funcțiune a echipamentelor Wilo pentru stingerea incendiilor, pentru alimentarea cu apă și pentru instalația HVAC la Sala Polivalentă din Oradea.
Care sunt provocarile momentului în segmentul în care activați?
Cea mai mare provocare este legată de criza energetică. Creșterea cererii de energie pe de o parte și rata limitată de producție de combustibil pe de altă parte au creat o penurie globală de energie, acest lucru cauzând o blocare în procesul de ofertare și, inevitabil, o creștere a prețurilor la energie. La Wilo, transformăm această mare provocare într-o mare oportunitate de schimbare în bine. Ne concentrăm pe dezvoltarea de produse eficiente din punct de vedere energetic, rețele inteligente și energii regenerabile în abordarea deficitului energetic. Acest obiectiv include și dezvoltarea de noi soluții tehnologice, cum ar fi hidrogenul verde.
Pompele sunt considerate o măsură adecvată cu investiții relativ reduse și, mai ales, pe termen scurt, cu un potențial ridicat de economisire. Wilo este cunoscut ca un pionier în domeniul tehnologiei pompelor de înaltă eficiență într-o gamă largă de domenii de utilizare. Datorită celei mai recente tehnologii a motoarelor și a posibilităților excelente de reglaj, produsele noastre permit economii de energie electrică de până la 80% (în funcție de utilizare) în comparație cu pompele învechite, fără reglaj.
În acest moment derulăm campania ”Ecolution” prin care promovăm eficiența energetică și inovarea în domeniul nostru de activitate cu un pas simplu: înlocuirea pompelor vechi, cu cele noi, mai performante, mai fiabile, mai sigure, mai rentabile.
Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. piața pompelor şi sistemelor de pompare înalt tehnologizate în România în următoarele 6-12 luni?
Piața locală de pompe este într-o continuă evoluție, iar interesul pentru produsele, serviciile și soluțiile oferite de Wilo România se află pe un trend ascendent, în contextual crizei energetice.
Pe segmentul construcțiilor, furnizăm constant echipamente pentru clădiri ezidențiale, clădiri de birouri și comerciale, punând la dispoziția beneficiarilor pompe pentru încălzire-climatizare-răcire, alimentare cu apă și sisteme pentru stingerea incendiilor. Pe segmental apă-canal, furnizăm echipamente pentru alimentare cu apă, tratare, canalizare și epurare. În contextul dezvoltării infrastructurii la nivel național, putem spune că avem în față un front de lucru mare. Ne pregătim să livrăm în continuare echipamente pentru numeroase stații de epurare și tratare a apelor uzate și rețele de alimentare cu apă. Și, nu în ultimul rând, ne pregătim cu soluții durabile, eficiente, la cele mai înalte standarde în ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană pentru infrastructura de apă curată și canalizare.
Ne puteti spune cateva din obiectivele Wilo Romania pe care le implementati in aceasta perioadă?
Pentru următoarea perioadă ne dorim să menținem trendul de implicare în proiecte de amploare, cu impact pozitiv în România și regiune. În ceea ce privește segmentul BSC, observăm în continuare interes din partea investitorilor, de aceea ne propunem să ne alăturăm noilor proiecte cu soluțiile moderne Wilo de stingere a incendiilor și sisteme inteligente de încălzire, ventilație și aer condiționat, precum și cu soluții de management al apei. În plus, ne propunem să dezvoltăm local soluții noi pentru managementul apei curate, grupuri de pompare în container, pe care să le comercializăm atât pe piața locală, cât și pe cea regională. În acest sens, în ultimii doi ani am pus un accent mai mare pe activitatea de producție și asamblare locală. Realizăm deja asamblare locală în România pentru grupuri de ridicare presiune pentru sisteme de alimentare cu apă, grupuri de ridicare presiune hidranți interiori în conformitate cu Normativul P118/2, precum și pentru pompe submersibile și hidrofoare. Totodată, obiectivul nostru este să ne dublăm capacitatea de producție și să ajungem la un număr de 1000 de grupuri de pompare pe an și peste 4000 de unități de pompe submersibile și hidrofoare.