Interviu Stadtmeister Vent: „Cu noi, beneficiarul are puține bătăi de cap și lasă în grija unor profesioniști toate detaliile care i-ar consum timpul și energia”

Totul a început in 2018 din experiența de peste 15 ani acumulată într-o afacere similară de familie din domeniul instalațiilor. Am pus fabrica pe picioare cu o investiție inițială de peste 300.000 euro, iar în anii care au urmat am investit permanent în noi echipamente, oameni și imagine. Fabrica este dotată cu 2 linii semi-automatizate de producție, atât pentru tubulatura rectangulară, cât și pentru tubulatura circulară. Suntem certificați atât pentru sistemele de management cât și pentru calitatea produselor. Respectând clasele de etanșeitate și caracteristicile necesare pentru ca sistemele pe care le producem să fie rezistente la foc. Ne mândrim cu faptul că putem executa sisteme complete de desfumare pentru clădiri rezidențiale și industriale. Unul dintre cele mai importante proiecte pentru care am furnizat tubulatura este un mare retailer de jucării din Brașov situat pe str. calea București cu o suprafață de aprox. 11.400 de mp.

Cum arată piața în prezent și ce sfaturi au pentru investitorii în segmentul construcțiilor, aflăm de la cei care se află în spatele conceptului Stadtmeister Vent: Paul și Constantin Rădulescu

În ce fază a șantierului este ideal ca un investitor/beneficiar să ia legătura cu dumneavoastră pentru a implementa soluțiile pe care le oferiți?

În cazul în care investitorul/beneficiarul dorește să cântărească corect valoarea investiției pe care urmează să o realizeze, ne poate contacta încă din stadiu de proiectare. Abordarea încă din acest stadiu conduce la găsirea unei soluții optime în realizarea sistemului de ventilații. Chiar dacă există proiectanți cu foarte multă experiență, noi, în calitate de executanți în instalații HVAC cu o experiență de peste 10 ani, putem oferi consultanță de specialitate adaptată la cerințele clientului. În multiple cazuri am oferit soluții care necesitau modificarea proiectelor tehnice, fapt ce îngreuna procesul, aducând întârzieri și costuri suplimentare. Pentru a evita astfel de situații, recomandăm abordarea subiectului instalații încă din faza de concept.

Care sunt principalele probleme cu care se poate confrunta un client?

Ca provocare principală am numi aici aplicabilitatea proiectelor tehnice, acesta fiind un subiect foarte dezbătut în lumea construcțiilor. Chiar dacă pe hârtie totul pare perfect, atunci când încep lucrările, apar neconformități care schimbă traiectoria inițială a investiției. O a doua problemă des întâlnită este ezitarea benecifiarului/investitorului de a lua deciziile importante în implementarea proiectelor, de aceea este importantă consultanța oferită de către noi. Mai sunt și alte subiecte problematice des întâlnite în elaborarea proiectelor, dar nouă ne place să ne focusam pe soluții și le numim provocări.

Având în vedere experiența în domeniu,  vă invităm să ne dezvăluiți 2 secrete din culisele pieței în care activați.

În primul rând, proiectele cele mai frumoase sunt cele în care ambele părți câștigă, iar pentru ca acest lucru să fie posibil este necesar să folosim timpul în favoarea noastră. Complexitatea proiectelor în construcții este greu de imaginat fără un pix și hârtie. Astfel, un plan organizat din timp și bine pus la punct poate fi considerat ca fiind secretul primordial.

Al doilea secret este legat de calitatea produselor. Spre exemplu, tabla zincată. Am observat adesea cum proiecte de curând realizate prezintă urme de uzură prematură mai ales acolo unde tubulatura de ventilație este expusă la umiditate. Recomandăm folosirea produselor care sunt însoțite de certificate de conformitate. Atenție la produsele pe care le alegeți, bucuria “prețului foarte bun” poate fi scurtă.

Cum arată un top 3 mituri pe care le întâlnim în piață referitor la produsele/serviciile pe care STADTMEISTER VENT le oferă?

  1. Nu credem în mitul: „ieftin și bun“.
  2. Nu încurajăm “repede și bine”, asta susțin toți furnizorii de produse și servicii din acest domeniu, nu doar cei din ardeal.
  3. Mitul “ne descurcăm”, chiar dacă în cultura noastră suntem foarte inventivi, improvizațiile pe șantier nu ar trebui să existe.

La ce ar trebui să fie atenți beneficiarii atunci când achiziționează un produs precum cele pe care le promovați/când apelează la soluții precum cele propuse de STADTMEISTER VENT?

Acesta este subiectul nostru preferat. Este necesar ca beneficiarul să decidă încă din stadiul incipient al proiectul dacă își dorește lucrări de calitate. Putem lua drept exemplu cazul unui hotel unde tubulatura de introducere a aerului condiționat a fost realizată din tablă mai “subțire și fără ramforsări” pentru că nu reprezintă un risc. Dar s-a făcut rabat la calitate și clientul final căruia i s-a promis o cameră liniștită este nevoit să asculte o sinfonie zgomotoasă de noapte interpretată de tabla cea subțire . Astfel avem următoarele sugestii în alegerea produselor:

  1. Etanșeitatea sistemului de venilație. Dacă în domeniul horeca, de exemplu, sistemul nu este etanș, acesta generează un miros neplăcut în restaurant.
  2. Eficiența sistemului și dimensionarea acestuia în funcție de necesități. Exemplul horeca de mai sus poate fi duplicat și de către un sistem greșit dimensionat.
  3. Grosimea tablei din care produsele sunt realizate.
  4. Certificările și agrementele pe care vânzătorii de tubulatură le au pentru produsele pe care le montează/comercializează.
  5. Calitatea tablei și a materialelor cu care aceste lucrări sunt executate.
  6. Dacă executantul tubulaturii are sau nu experiență în montajul și instalarea sistemelor de ventilație. Dacă răspunsul este DA, așa cum este și în cazul nostru, acesta va înțelege mult mai bine cerințele clientului și nu va fi un simplu vânzător. Îi va putea oferi consultanță de specialitate și sprijin onest în proiectul desfășurat.

2020 vs 2021: care au fost schimbările majore pe care le-ați resimțit și cum vedeți piața de specialitate acum?

În 2 cuvinte: scumpirea materialelor. Acest cutremur în piața materiei prime i-a luat prin surprindere atât pe beneficiari, cât și pe executanți. Costul construcțiilor realizate în perioada pandemiei este considerabil mai mare decât cel anterior crizei Covid-19. Drept urmare, piața imobiliaraă la nivel mondial este în creștere, valoarea construcțiilor fiind doar o ajustare a inflației. Totuși, suntem curioși cum vor reacționa clienții finali în următoarea perioadă, este vital ca cererea să rămână pe un trend ascendent pentru ca domeniul construcțiilor să nu sufere și mai mult decât o face deja. Nimeni nu isi dorește ca oferta să fie prea mare, acest factor ar reprezenta un dezastru în piață.

La ce să ne așteptăm în 2021 de la STADTMEISTER VENT?

La rezultate de excepție, ca de la orice echipă tânără și cu experiență, dornică să satisfacă nevoile pieței. Ne vom asigura că în interacțiunea cu noi, clienții vor fi foarte mulțumiți și vom face eforturi în susținerea proiectelor pe care aceștia le intreprind. Astfel, oferim soluții complete atunci când vine vorba despre sistemele de ventilație. În câteva cuvinte: Oferim clienților și colaboratorilor noștri de la echipamente HVAC bine dotate și testate, până la ultima șaibă/piuliță necesară în proiect. Așadar, beneficiarul are puține bătăi de cap și lasă în grija unor profesioniști toate detaliile care i-ar consum timpul și energia.