Horia Voicu, Director AFRISO: Promovarea celor mai moderne tehnologii de măsurare şi de preluare automată a datelor reprezintă pentru echipa noastră o prioritate.

O tradiție de peste 26 de ani și un portofoliu consistent de proiecte de succes – acestea ar fi două trăsături din prezentarea AFRISO, o companie ce oferă soluții germane complete în domeniul încălzirii, industriei și protecției mediului. Echipa din Romania este activa din 1992 si se mandreste cu un laborator propriu FRISO-EURO-INDEX, care este, de altfel, singurul de acest tip din țara noastră, acreditat RENAR şi atestat BRML, pentru analizoare de gaze de ardere respectiv presiuni. Despre ce alte produse sunt realizate în țara noastră și ce provocări au întâlnit în domeniu, am discutat cu Directorul AFRISO România, dl Horia Voicu. 

Pe scurt, ce înseamnă AFRISO şi cărui domeniu i se adresează produsele pe care le propuneți pieței?

AFRISO înseamnă o tradiţie neîntreruptă de 150 de ani de tehnică germană a măsurării.

Care sunt produsele principale pe care le oferiți? Vă invităm să ne spuneți câteva cuvinte despre aceste produse? Care sunt punctele forte?

Produsele oferite sunt fabricate în Germania, Marea Britanie, Suedia şi România: aparate de măsură în domeniul protecţiei mediului – analizoare de gaze de ardere, aparate de măsură a presiunii, temperaturii, debitului şi consumului de apă şi combustibil, precum şi echipamente de siguranță şi accesorii pentru instalaţii – supape de siguranţă, aerisitoare automate, siguranţă lipsă apă, sisteme Smart Home şi Smart City. Suntem, de asemenea, reprezentantul grupului MINOL-ZENNER în România. Fiabilitatea, robusteţea, precizia, tehnologiile moderne de integrare in IoT și preluare automată a datelor măsurate sunt punctele forte, caracteristici comune ale tuturor produselor din portofoliul nostru.

Oferim cele mai complete servicii post-vânzare în domeniul aparatelor de măsură şi control – service la cele mai înalte standarde, calibrări, etalonări, verificări metrologice. Laboratorul propriu al grupului AFRISO-EURO-INDEX este singurul de acest fel, în România, acreditat RENAR şi atestat BRML, pentru analizoare de gaze de ardere respectiv presiuni.

Ce ar trebui să ştie un client în clipa în care doreşte să achiziţioneze produse de la dvs.?

Ar trebui să ştie că va beneficia de o experienţă unică, neegalată în domeniul aparatelor de măsură şi control pentru instalaţii. Anul acesta se împlinesc 150 de ani de când AFRISO a început să producă primele aparate de măsură în fabrica din Schmiedefeld, Germania. Totodată, clienţii AFRISO în România pot avea încredere că le suntem alături în Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Timişoara, cu o echipă de 250 de persoane – vânzări, producție, unitate de service, laborator metrologic pentru presiuni, laborator etalonări pentru analizoare de gaze de ardere. Suntem lideri de piață în domeniul aparatelor de măsură pentru instalații, oferim soluții germane complete, de cea mai bună calitate în domeniul încălzirii, industriei, alimentării cu apă şi protecției mediului.

Totodată, clienţii noştri din ţară se pot mândri cu faptul că AFRISO a ales România pentru a produce, în fabrica proprie din Bucureşti, peste 3 milioane de aparate de măsură pe an, aparate de cea mai bună calitate, distribuite de firma mamă în întreaga lume.

Care a fost cea mai mare provocare din punct de vedere profesional întâlnită în domeniului în care activați?

Atingerea precum şi menţinerea poziţiei de lider de piaţă în domeniul analizoarelor portabile de gaze de ardere, poziţie pe care AFRISO o deţine în România de aproape 20 de ani, a fost şi rămâne un reper în portofoliul provocărilor adunate în timp.

Dacă tot am menționat ideea de provocări, care a fost cea mai neobișnuită solicitare venită din partea unui client?

Personal, în cei peste 20 de ani de experienţă pe care am adunat-o în piaţa de profil, în România, pot spune că am întâlnit nenumărate solicitări speciale, însă fiecare dintre ele a fost interesantă, în felul ei, astfel încât am îmbogăţit atât bagajul meu de cunoştinţe şi aptitudini, cât şi performanţele echipei pe care am format-o alături de mine în aceşti ani. După cum spuneam, AFRISO oferă nu doar simple produse, ci soluţii ce includ servicii specifice aparatelor de măsură profesionale. Probabil în domeniul acestor servicii metrologice, de calibrări şi etalonări, am întâlnit cele mai interesante solicitări, datorită faptului că utilizatorii români de aparate de măsură sunt bine instruiţi, au aşteptări cel puţin la fel de înalte şi justificate precum cei din vestul Europei, însă cadrul metrologic legal din România este mai stufos, uneori neclar şi în continuă schimbare.

AFRISO este prezent și în multe alte țări din Europa. Există un raport de competitivitate între echipa din România și alte echipe din alte țări?

În cadrul grupului AFRISO, filiala din România se mândreşte cu performanţe de top. Astfel, echipa de vânzări se află în primele din Europa în ce priveşte distribuţia de aparate de măsură şi control. Totodată, prin prisma laboratorului de etalonări / metrologic precum şi a capacităţilor de producţie proprii din Bucureşti, România, ocupă un merituos loc 2, după Germania.

Ce v-ați propus pentru 2019 și cum plănuiți să vă atingeți obiectivele?

Promovarea celor mai moderne tehnologii de măsurare şi de preluare automată a datelor reprezintă pentru echipa noastră o prioritate. Atât în domeniul măsurării parametrilor relevanţi ai proceselor de ardere, în special, şi din HVAC, în general, precum şi al preluării de la distanţă, wireless, a datelor de consum de apă şi energie termică, venim cu cele mai noi tehnologii ce aduc în România nu doar economii de resurse – apă, energie, cât şi costuri mult reduse de exploatare (de exemplu pentru contorizarea apei / energiei termice), dar şi confort sporit. Dorim să promovăm toate soluţiile Zenner Smart City – ce înglobează de exemplu tehnologii LoRaWAN wireless de citire a contoarelor din condominii şi localităţi întregi, însă totodată ne axăm şi pe domeniul Smart Home prin tot ceea ce oferă inovativul sistem AFRISOhome. Acesta integrează aparate de măsură, control şi siguranţă în locuinţe, fără a necesita niciun fel de baterii, cabluri de conectare sau alimentare electrică. Totul pe principiul Energy Harvesting, folosind energie disponibilă nelimitat şi gratuit în mediul ambiental – solară, cinetică, presiune, diferenţe de temperatură etc.

Jubileul AFRISO 150 de ani va fi marcat în primul rând de binecunoscutele analizoare de gaze de ardere EUROLYZER STx şi MULTILYZER STx – acum în varianta aniversară, Black Edition. Calitatea premium, 100% Made in Germany a binecunoscutelor analizoare AFRISO este disponibilă acum în pachete promoţionale, deosebit de atractive, adresate profesioniştilor din domeniu.

În calitate de manager, care credeți că a fost metoda de marketing cea mai eficientă care v-a adus cele mai bune rezultate de până acum?

Fără îndoială, un client mulţumit – atât de produs, dar mai ales de serviciile post-vânzare – prin recomandările pe care le face altora, reprezintă cea mai bună metodă de marketing.

Dacă aţi putea alege orice persoană, cu cine aţi lua un prânz de afaceri?

Cu Elon Musk.

3 lucruri care nu lipsesc din rutina dvs. zilnică?

Comunicarea cu echipa AFRISO-EURO-INDEX, contactul cu proprii clienţi, monitorizarea pieţei de profil (dar şi a mediului de afaceri şi politic din România).