Universitatea din Iaşi investeşte în energia verde: Implementarea unei centrale fotovoltaice proprii

Într-un demers semnificativ către sustenabilitate, Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) a anunţat planurile de a implementa o centrală fotovoltaică proprie. Această decizie vine în urma investiţiilor semnificative realizate pentru extinderea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Instituţia de învăţământ superior a depus un proiect de finanţare la Ministerul Energiei, cu o valoare ce depăşeşte patru milioane de lei. Obiectivul investiţiei la USV Iaşi este de a genera energie regenerabilă prin conversia energiei solare în energie electrică, cu destinaţia de a acoperi necesarul de consum intern al universităţii.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 4,86 milioane de lei, fonduri solicitate prin intermediul apelului de proiecte denumit „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum”, lansat de Ministerul Energiei, cu finanţare din Fondul pentru Modernizare (FM).

Planul de investiţie cuprinde instalarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 749 KW, format din 1.744 de panouri fotovoltaice, care vor fi montate pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Toate panourile vor fi amplasate pe clădirile instituţiei, inclusiv cele de la sediul central, campusul universitar, cantină şi în cadrul Fermei Didactice „V. Adamachi”. Această iniţiativă nu numai că va reduce amprenta de carbon a universităţii, dar va servi şi ca exemplu de bune practici în promovarea surselor de energie regenerabilă în mediul academic.