Top 5 țări producătoare de energie solară

Deși se pot face mai multe pentru a valorifica puterea solară, mai multe țări au preluat conducerea în captarea energiei solare și o folosesc ca sursă viabilă de electricitate. De-a lungul anilor, Statele Unite au făcut progrese în poziționarea lor ca lider în producția de energie solară, alături de China, India, Japonia și Vietnam. Deși energia solară a fost văzută odată ca o piață de nișă, aceste țări demonstrează că această sursă de energie regenerabilă este o alternativă legitimă la combustibilii fosili.

China

Fiind țara cu cea mai mare populație și amprentă de carbon, angajamentul clar al Chinei față de energia regenerabilă este încurajator. Potrivit Administrației Naționale a Energiei din China, țara a instalat peste 30,1 GW de capacitate fotovoltaică (PV) în 2019, aducând capacitatea sa totală instalată la 205,2 GW. 1

Această capacitate fotovoltaică este suficientă pentru ca China să își păstreze poziția de lider, piața chineză reprezentând 27% din totalul instalațiilor globale. Cu toate acestea, este interesant de observat că în 2017 cota de piață a Chinei era de 51%. Dominanța scăzută a Chinei pe piață coincide cu un număr record de noi țări care instalează o capacitate fotovoltaică semnificativă.

Majoritatea produselor fotovoltaice sau a panourilor solare sunt instalate în ferme solare gigantice care vând energia către utilități. Imaginile prin satelit arată creșterea incredibilă a acestor ferme solare enorme care continuă să apară în toată China.

Creșterea drastică a energiei solare din China provine din nevoia disperată a națiunii de energie electrică. În timp ce unele țări au redus stimulentele pentru instalarea panourilor solare, guvernul Chinei încurajează agresiv instituțiile financiare să ofere stimulente pentru instalațiile solare.

Statele Unite ale Americii

Statele Unite au continuat să își îmbunătățească poziția de lider în domeniul energiei solare prin extinderea sectorului de utilități și a instalațiilor de pe piața rezidențială. O mare parte a creșterii este atribuită unor stimulente guvernamentale substanțiale acordate sectorului rezidențial, care este un segment de piață cu creștere rapidă.

În 2019, sectorul utilităților din SUA a înregistrat o creștere cu 37% a capacității instalate față de 2018. Piața rezidențială a crescut capacitatea instalată cu 15% în 2019 comparativ cu 2018. Noua capacitate instalată totală pentru 2019 a ajuns la 13,3 GW, ceea ce a adus SUA la 75,9 GW de capacitate instalată cumulată. Pe măsură ce prețul energiei solare devine mai competitiv comparativ cu costurile resurselor neregenerabile, se preconizează că producția va continua să crească în anii următori.

India

Creșterea constantă a Indiei ca lider în capacitatea fotovoltaică a fost impresionantă. După câțiva ani de efort concentrat, India a înregistrat o creștere semnificativă în 2019, atingând o cotă de 9% din piața globală pentru anul respectiv. Țara a depășit Japonia (care deținea o cotă de piață de 6,3%) și s-a apropiat de SUA (care deținea o cotă de piață de 11,9%).

Cea mai mare parte a capacității Indiei pentru anul respectiv a fost instalată la uzinele de utilități, care au reprezentat majoritatea noii sale capacități instalate de 10,1 GW pentru anul respectiv. La sfârșitul anului 2019, capacitatea instalată cumulată a țării era de aproximativ 42,9 GW.

Japonia

Fiind una dintre cele mai dens populate țări din lume, Japonia nu are luxul de a acoperi porțiuni imense de pământ cu panouri solare. În ciuda lipsei de spațiu deschis abundent, Japonia este încă printre liderii lumii în ceea ce privește energia solară totală produsă, cu o capacitate instalată nouă de 7 GW în 2019.

După dezastrul centralei nucleare de la Fukushima din 2011, Japonia și-a asumat un angajament serios față de energia solară ca parte a unui plan de dublare a energiei regenerabile până în 2030. Din necesitate, Japonia a găsit locuri creative pentru instalarea panourilor solare. O creștere a popularității golfului în Japonia în anii 1980 a dus la o supraabundență de terenuri de golf, dintre care multe au fost complet abandonate începând cu 2015. Multe dintre acestea sunt acum complet acoperite de produse fotovoltaice.

Japonia a mers chiar atât de departe încât a creat „insule solare” plutitoare cu mii de panouri solare rezistente la apă. Aceste ferme solare de nouă generație au mai multe avantaje, inclusiv capacitatea lor de a fi răcite mai eficient de apă.

Vietnam

Vietnamul ocupă a 5-a poziție în top, cu un total instalat de aproximativ 4,8 GW în 2019. Succesul Vietnamului pentru acest an a fost stimulat de o politică guvernamentală care a încurajat investițiile în energia solară, garantând producătorilor un preț peste piață. Datorită acestei politici, națiunea a văzut de cinci ori mai multe instalații decât estimările inițiale ale guvernului. Vietnam a revendicat 4,3% din piața globală în 2019.

Sursă: investopedia.com