TOP 5 cele mai verzi cladiri din Romania

celeO analiza realizata de Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) –  a scos la iveala o crestere a pietei cladirilor verzi in Romania de la 0% in anul 2000, la 5% in anul 2012. Autorii raportului au afirmat ca Romania are deja infrastructura necesara certificarii cladirilor verzi, iar disponibilitatea solutiilor pentru astfel de constructii – materiale, produse, tehnologii si servicii – a crescut semnificativ in ultimii ani.

Aria de cautare a studiului a fost de 407 milioane de mp (fara a include institutiile publice), iar analiza s-a concentrat pe cladirile construite incepand cu anul 1990. Dintre acestea, doar 5% (2.156.000mp) au fost identificate ca fiind eficiente energetic, cifra care demonstreaza o crestere a pietei cladirilor verzi de la 0% in anul 2000, la 5% in anul 2012.

Datele pentru 2016 furnizate de Romania Green Building Council specifica nu mai putin de 4300 de locuinte dispuse intr-un total de 14 proiecte rezidentiale, care sunt certificate ca fiind constructii verzi sau se afla in curs de certificare.

Certificarile verzi au devenit tot mai populare in Romania, fiind tot mai recomandate in ultimii ani de catre consultantii din domeniul imobiliar. Tocmai din acest motiv, dezvoltatorii s-au orientat catre obtinerea de certificate internationale de sustenabilitate cum ar fi LEED, BREEAM sau DGNB.

Anul 2016 va aduce schimbari majore in ceea ce priveste certificarea cladirilor verzi din lume, inclusiv a celor din Romania, intrucat cele mai cunoscute metodologii de certificare – BREEM si LEED – vor fi actualizate in cursul acestui an. Atat USGBC (organizatia responsabila de certificarea de tip LEED), cat si BRE Global (creatorul metodologiei BREEAM) au decis atunci sa implementeze noi sisteme de certificare.

In continuare va prezentam un top 5 al celor mai verzi cladiri din Romania:

  1. Crystal Tower, Bucuresti:

t1

  1. Petrom City, Cladirea Infinity, Bucuresti:

t2

  1. City Business Center, Timisoara:

t3

  1. Amera Tower, Cluj- Napoca:

t4

  1. Class PArk, Targoviste:

t5

In prezent tot mai multe proiecte rezidentiale, comerciale, dar si de birouri analizeaza cu atentie posibilitatea realizarii de spatii care sa detina certificare de cladire verde, iar din 2020, legea impune ca toate cladirile noi sa fie realizate din materiale care sa consume cat mai putina energie.