Studiu: Creste productivitatea filtrand aerul viciat de la locul de munca. Cum pot ajuta proiectantii?

Potrivit rezultatelor unui recent studiu american, atunci cand salariatii simt ca nu mai pot face fata la serviciu, vina poate fi a aerului de la locul de munca.
e

Cercetatorii sustin ca aerul respirat la serviciu poate avea efecte nefaste asupra functiilor cognitive din cauza marii concentratii de bioxid de carbon din spatiile inchise.

Conform autorilor studiului publicat in revista Environmental Health Perspectives, bioxidul de carbon emis de salariati ramane in aer ca urmare a proastei aerisiri a locului.

Cercetatorii au studiat mediul profesional a 24 de persoane timp de sase zile cu program de lucru clasic: de la 09:00 la 17:00. Voluntarii au fost expusi la trei niveluri de calitate a aerului interior, relateaza metronews.fr.

Primul a fost o camera în care concentratia de bioxid de carbon a fost de 550 de parti pe milion (ppm), care este un nivel mediu al calitatii aerului, la care sunt expusi salariatii in cursul unei zile de munca.

Al doilea a presupus o concentra╚Ťie de CO2 de 945 ppm, care corespunde unei calitati moderate a aerului. Intre 600 si 1000 ppm pot aparea la copii simptome legate de astm. Este cantitatea la care sunt supusi copiii ├«n timpul unei zile la scoala si se presupune ca in acest caz exista o alterare a performantei psihomotrice la adulti.

3In al treilea mediu, concentratia de CO2 in aer a fost de 1400 ppm. Dincolo de pragul de 1000 ppm, calitatea aerului este considerata scazuta, lucru care poate provoca acidoz─â respiratorie ÔÇö proasta eliminare a gazului carbonic ce ramane in mare cantitate in sange ÔÇö la adulti dup o expunere mai mare de 30 de minute.

La sfarsitul programului de lucru, participantii la studiu au fost supusi unui test care a avut ca scop evaluarea ansamblului capacitatilor cognitive folosite in activitatea de la locul de munca, cum ar fi reactia la o situatie de criza, cautarea si utilizarea informatiei. Studiul a aratat ca un mediu curat face ca salariatii sa fie mai eficienti. O incapere bine aerisita, in care normele de mediu sunt respectate, duce la imbunatatirea performantelor la locul de munca. Cercetatorii recomanda o scurta iesire la aer curat pentru o mai buna concentrare asupra sarcinilor de serviciu.

Recomandat de pe Arhispec.ro
TwinFresh: aer curat si confort termic
Cum pot ajuta proiectantii si furnizorii de solutii de ventilare la rezolvarea problemei legate de aerul viciat la locul de munca?

Proiectantii si furnizorii de solutii de ventilare pot educa clientii si propune solutii care sa asigure o ventilare adecvata. Astfel, confortul la locul de munca duce la un bun randamnent al angajatilor, la cresterea productivitatii acestora la locul de munca.

Daca vrei sa gasesti cele mai bune solutii de ventilare sau sa primesti sfaturi de la specialisti, te invitam pe Arhispec.ro– cea mai mare arhiva cu specificatii si documentatii pentru produsele de care ai nevoie.