Statia de epurare de la Glina ar putea obtine 105 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de modernizare

Cea mai mare statie de epurare din Romania – Statia de la Glina – care deserveste Bucurestiul, a fost inceputa de pe vremea lui Ceausescu, dar nu a fost finalizata nici in prezent. Bucurestiul polueaza masiv raul Dambovita, deoarece toaletele a peste 2 milioane de bucuresteni si rezidenti, precum si apa de ploaie care absoarbe carburantii, uleiurile si gunoaiele de pe strazile capitalei, se varsa, prin canalizare in raul Dambovita.

 Statia de Epurare Glina curata mecanic 85% din apa uzata care intra in statie, cu un ritm de 10mc/s, insa doar jumatate din aceasta cantitate este epurata complet, conform standardelor de mediu. Prima faza de reabilitare si extindere a fost finalizata in 2011 si a costat 108 milioane de euro. Finalizarea proiectului mai presupune costuri de 159 milioane de Euro.

statia-glina

Recent, a aparut o noua dezvoltare in acest proiect. Conform unui articol publicat pe arenaconstruct.ro, autoritatile vor putea obtine fonduri pentru finalizarea lucrarilor de modernizare ale statiei de epurare de ape uzate de la Glina în cadrul proiectului Glina II. Proiectul se afla in curs de aprobare pentru a obtine o finantare prin imprumut de la Banca Europeana pentru Investitii.

Proiectul cuprinde, in afara de lucrarile la statia de epurare si reabilitarea principalelor canale de scurgere si a canalului colector de sub Dambovita.

Obiectivul proiectului este tratamentul adecvat al apelor reziduale ale Bucurestiului la niveluri impuse prin directivele europene, reducerea nivelului de infiltratie in reteaua de canalizare si realizarea unei solutii sustenabile pentru procesarea intregului volum de ape uzate al orasului.

BEI ar putea acorda o finanţare totală de 105 milioane de euro în cadrul proiectului, iar investiţia totală a fost estimată la 353 milioane de euro.

Banca va cere autoritatilor de la Bucuresti sa se asigure ca procedurile de achizitie publica pentru lucrari vor fi în acord cu cerintele UE în domeniu si vor implica printre alte cerinte si publicarea licitatiilor in Jurnalul Oficial al UE.

In prezent la statia de epurare Glina se află in desfasurare proiectul pentru finalizarea primei etape a proiectului in valoare de 14 milioane de euro. Lucrarile ar fi trebuit finalizate în 2015.

Despre „Cele mai cele statii de epurare din Romania” puteti citi in numarul 4 al revistei ARHISPEC MAGAZIN!

Sursa articol: arenaconstruct.ro