Sisteme de infiltrare in sol sau de retentie a apelor meteorice, tip RAINEO

Aceste sisteme sunt destinate pe de o parte, infiltrarii apelor meteorice colectate de pe suprafetele acoperite cu asfalt sau beton, respectiv de pe acoperisurile constructiilor inapoi in sol, degrevand astfel retelele de canalizare ape meteorice existente, de cantitatile considerabile de apa meteorica rezultata de pe aceste suprafete. Pe de alta parte se pot realiza ca sisteme de retentie a apelor meteorice colectate, care ulterior sa fie utilizate ca apa tehnologica sau pentru irigatii.

Structura  bazinului de retentie, tip Stormbox, respectiv toate caminele componente tip PRO se realizeaza in intregime din polipropilena copolimerizat─â ├«n bloc ( PP-B ), utilizat─â cu precadere pentru sisteme de conducte de canalizare ├«ngropate, datorit─â rezisten╚Ťei foarte bune la impact, chiar ╚Öi la temperaturi sc─âzute. Polipropilena blockpolimer con╚Ťine ├«n lan╚Ťul macromoleculei   sec╚Ťiuni ├«ntregi de molecule de etilena ( pe total ├«ntre 8 si 10% ├«n greutate ), intercalate ├«ntre sec╚Ťiuni de molecule de propilen─â.

Principalele caracteristici fizice ale polipropilenei blockpolimer sunt :

– Densitate medie : 900 kg/m┬│

– Rezisten╚Ťa la rupere, la 23┬║C = 28 N/mm┬▓

– Modulul de elasticitate, la 23┬║C  Ôëą 1250 MPa

– Rezisten╚Ťa la impact Charpy, la 23┬║C, respectiv la 0┬║C = 70 / 5 kJ/m┬▓

– Punctul de topire cristalite = 190- 230 ┬║C

– Conductivitatea termic─â, la 23┬║C = 0.23 W/mK

– Coeficientul de dilatare liniar─â =0.16-0.18 mm/mK

– Din punct de vedere termic, domeniul temperaturilor de utilizare  este cuprins la modul general ├«ntre 0┬║C ╚Öi +80 ┬║C.


Fig.1 Configuratia unui  sistem de infiltrare sau de retentie  a apei meteorice,tip  RAINEO

Pentru ca un sistem de infiltrare sa functioneze conform destinatiei, trebuie avute in vedere o serie de conditii inca din faza de proiectare si nu in ultimul rand in faza de pozare a acestuia:

  • dimensiunile si caracteristicile suprafetelor de pe care se intentioneaza colectarea apei meteorice
  • cantitatile de apa ce pot rezulta intr-un interval de timp (date statistice INMH)
  • dimensiunile disponibile ale terenului de constructii, unde se intentioneaza sa se amplaseze sistemul
  • calitatile de absorbtie ale solului in zona de amplasare si nivelul apei freatice in zona bazinului de retentie(sunt necesare studii geo)
  • solicitari statice si dinamice la care trebuie sa reziste constructia (trebuie prevazute modalitati de pozare diferite in cazul in care constructia se va afla in zona verde sau cu trafic de un anumit tip)
  •  O astfel de constructie poate fi destinat si inmagazinarii apei meteorice in diverse scopuri, de exemplu pentru irigatie, cu conditia ca suplimentar geotextilei de invelis a blocului de retentie acesta sa fie  inglobat si intr-un strat de geomembrana , sudat etans la suprapuneri.

Pentru a usura corelarea tuturor acestor conditii, unii producatori de astfel de sisteme pun la dispozitia proiectantilor softuri de predimensionare complexe (vezi model soft Pipelife)

Inlocuind in soft toate datele relevante solicitate, acesta ne va indica solutia optima pentru bazinul de retentie/infiltrare, inclusiv configuratia si numarul de repere componente din fiecare tip, necesare realizarii constructiei.

Inaltimea optima a blocului de retentie din elemente prefabricate tip  Stormbox,a stratul de acoperire obligatoriu de respectat in diverese situatii de solicitari ale constructiei si nivelul admisibil al apei freatice de la baza constructiei putem vizualiza in figura de mai jos.