Sistem solar termodinamic pentru ACM care funcționează și noaptea

Un sistem solar, după cum îi spune și denumirea, funcționează datorită captării căldurii de la soare. Drept urmare, pentru o bună funcționare a acestuia, vorbim totuși despre o condiționare: existența luminii solare. Ce se întâmplă însă în zilele ploiase sau de ninsoare sau noaptea? Există vreo posibilitate prin care să beneficiem de un randament continuu, indiferent de condițiile meteo? Ei bine, specialiștii Delphi Electric vă propun să alegeți soluțiile de sistem solar termodinamic care funcționează garantat și noaptea. 

Ce este Sistemul Solar Termodinamic?

Acesta folosește o tehnologie bazată pe principiile termodinamicii, descoperite de către fizicianul francez Nicolas Carnot. Datorită acestuia Panourile Termodinamice Solare sunt capabile să capteze căldura atat de la soare cât și din mediul ambiant inclusiv când plouă sau ninge. Așadar acest sistem depășește limitările panourilor solare tradiționale și face posibilă creșterea mai eficientă a temperaturii apei.

Potrivit studiilor, panourile termodinamice sunt considerate a fi cele mai eficiente sisteme de pe piață pentru producerea de apă caldă menajeră și pentru încălzirea spațiilor aferente. De ce sunt mai eficiente? Deoarece încălzesc apa nu doar folosind energia solară, ci întreg mediul înconjurător. În acest mod, ele nu vor necesita niciun fel de consum suplimentar de energie electrică, indiferent că afară va fi noapte sau că vor fi acoperite de zăpadă (totuși, în acest caz trebuie menționat că funcționează fără consum extra doar până la -5 grade celsius).

Cu ajutorul acestor sisteme se pot produce: cantități mari de apă pentru sisteme de apă caldă menajeră, se pot încălzi centralele sau piscinele cu costuri de până la 10 ori mai mici.

Care sunt beneficiile pe care ți le pune la dispoziție un astfel de sistem?

  • Funcționare indiferent de condițiile meteo sau dacă este zi/noapte – captează energie termică în condiții de până la minus 5 grade
  • Are rezistență ridicată la medii sărate, fără risc de îngheț sau supraîncălzire
  • Este o tehnologie inovatoare cu un coeficient de performanță ridicat, foarte economic, ce va garanta o recuperare rapidă a investiției
  • Are posibilitatea de a obține apă caldă de până la 55 de grade celsius, chiar și în zile ploioase sau pe timpul nopții, datorită principiului său de funcționare
  • Sistemul nu necesită întreținere periodică (se verifică anual doar anodul boilerului) și are durată mare de viață
  • Asigură economie de resurse de până la 85%
  • Beneficiați de garanție pe 10 ani la panoul solar
  • Beneficiați de garanție pe 2 ani la blocul termodinamic

Care sunt componentele sistemului?

Un astfel de sistem include două componente de bază: panouri termodinamice și bloc termodinamic. Acesta din urmă include și compresor pentru recircularea agentului frigorigen, condensator, valvă de expansiune electronică, boiler (doar dacă este cazul) și un sistem de comandă.

Delphi Electric propune un panou solar construit din aluminiu anodizat acoperit cu un strat hidrofobic flexibil, de dimensiuni 200 x 80 x 2cm. Acesta poate fi instalat la orizontală (la un unghi între 10 și 85 de grade), pe acoperiș, perete, sol etc.

Pentru ce tipuri de investiții sunt potrivite aceste soluții?

Aceste soluții se adresează investițiilor de tip: locuințe, case mari, blocuri, pensiuni, hoteluri, spitale, fabrici sau restaurante. Panourile pot fi montate pe acoperiș, pereți sau sol, trebuie ținut cont doar de orientare, care trebuie mereu să fie spre SUD și să aibă o înclinație între 45-90 de grade.

Distanța maximă între panourile termodinamice și blocul termodinamic nu poate să depășească 30m, iar înălțimea trebuie încadrată la maxim 15m (distanța dintre blocul termodinamic și panouri).

Specialiștii recomandă…

Delphi Electric, o echipă de specialiști cu experiență considerabilă în domeniu vă pune la dispoziție soluții personalizate, indiferent că aveți nevoie de un sistem pentru încălzirea apei menajere, a centralei sau a piscinei.

Astfel, pentru apa caldă menajeră, aveți la dispoziție kituri speciale care nu doar că dau randament, dar vin echipate și cu sistem anti-bacterian și cu posibilitatea de a încălzi apa până la 70 de grade celsius. Întreaga gamă de produse recomandate este disponibilă la acest link.

Pentru încălzirea centralei, Delphi Electric recomandă Solar Block, un sistem conceput special pentru a putea fi utilizat ca și sursă suplimentară de încălzire. Acesta poate funcționa fie împreună cu calorifere, dar și cu un sistem de încălzire prin pardoseală deja existent. Totuși, datorită faptului că această soluție poate fi utilizată doar până la temperaturi de minus 5 grade celsius, pentru perioadele în care temperatura scade sub această valoare se recomandă folosirea sistemului împreună cu  soluție alternativă (centrală pe gaz, convector electric, panou radiant etc).

În cazul în care aveți nevoie de un sistem de încălzire a apei din piscină, specialiștii Delphi Electric vă recomandă un sistem Solar Block dedicat, care folosește exact același principiu ca și la sistemele de încălzire centrală. Acesta este foarte eficient, deoarece menține apa din piscină la temperatura ridicată chiar și în zilele mai puțin însorite, inclusiv noaptea. Sistemul folosește un schimbător de căldură din titan cu rezistență ridicată la clorul din piscine. Acesta nu necesită întreținere periodică și are o durată mare de viață.